Connect with us

EDITORIAL

Είναι νέος ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ του 2017-18;

Published

on

Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε η βασική φιλοσοφία του να παραμένει ίδια και έχει να κάνει με την σύνδεση της διάκρισης στις μεγάλες διοργανώσεις με την ένταξη στις κατηγορίες σχεδιασμού. 

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Προπονητής στίβου

Σε αυτό το μοντέλο έχει οδηγηθεί η ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, με βάση την λογική ότι έτσι αποφεύγει την ένταξη στο σχεδιασμό με επιδόσεις, που στο παρελθόν είχαν γίνει σε αγώνες χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για ντόπινγκ.
Όμως ο συνολικός αποκλεισμός των ορίων είναι τελικά ανέφικτος και γι’ αυτό ο ΣΕΓΑΣ προβλέπει:

α. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την κατηγορία Α/Γ έχουμε ένταξη στην Α΄ κατηγορία για εκείνους τους αθλητές που θα πετύχουν επίδοση ίση με την 1η έως 12η της  Παγκόσμιας  κατάταξης Α/Γ. (Η επίδοση να έχει επιτευχθεί στο Παν/νιο πρωτ/μα Α/Γ – σε διεθνή μίτινγκ IAΑF, EAA – σε διεθνείς συναντήσεις με την Εθνική ομάδα).

β. Για την ένταξη στη Γ΄ κατηγορία η επίτευξη ορίων ΣΕΓΑΣ για τις διεθνείς διοργανώσεις Α/Γ για το 2018, με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των ορίων στους συγκεκριμένους αγώνες: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Α/Γ 2018, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Α/Γ 2018.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα για να ενταχθεί ένας αθλητής με όριο στην Γ΄κατηγορία θα πρέπει να πετύχει το όριο για να αγωνισθεί και να ΞΑΝΑπετύχει την επίδοση-όριο ΜΟΝΟ στον αγώνα στόχο. Αντίθετα για να ενταχθεί στην Α΄ κατηγορία θα πρέπει να πετύχει την επίδοση μια φορά έχοντας την δυνατότητα να επιλέξει να αγωνισθεί σε πολλούς διεθνείς αγώνες… Μια ενιαία ρύθμιση θα ήταν πιο δίκαια..

Επίσης με τα σημερινά δεδομένα του Σχεδιασμού οι φιναλιστ (1ος -12ος) του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Α-Γ ή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Α-Γ, που ΔΕΝ είναι παραπάνω από 6-8 αθλητές εντάσσονται σε 3 διαφορετικές κατηγορίες …. Είναι δυνατόν να ξεχωρίζουμε, σε κατηγορίες αυτούς που αποτελούν την κορυφή του στίβου μας; Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει…

Αναλύοντας παρακάτω τους αθλητές που εντάσσονται στο σχεδιασμό του 2017 παρατηρούμε:

Ένταξη αθλητών από την νέα γενιά (Κ20, Κ23):
α. 10 Ε-Ν (από την Β΄ έως την Δ΄ κατηγορία)

β. 5 αθλητές -τριες με δεύτερη χρονιά στο σχεδιασμό από την κατηγορία των Ε-Ν το 2016

γ. 5 αθλητές-τριες από την κατηγορία των νέων

Από τους 20 αυτούς ταλαντούχους αθλητές, που αποτελούν το 50% των αθλητών του σχεδιασμού, πόσοι θα καταφέρουν να βρεθούν στο σχεδιασμό το 2018, με τα αυστηρά κριτήρια των Α-Γ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (Κ23). Προφανώς η απάντηση είναι η κατηγορία στήριξης, όπου τα οδοιπορικά δεν είναι δεδομένα.. Με άλλα λόγια οι παραπάνω αθλητές-τριες, από τα οδοιπορικά των 670 – 450 Ευρώ ως Ε-Ν πιθανόν δεν θα παίρνουν καθόλου οδοιπορικά… Με αυτά τα αυστηρά κριτήρια (φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό Α-Γ), για το επίπεδο των αθλητών της Κ23 ουσιαστικά δεν τους στηρίζουμε..

 

Ένταξη από τους αθλητές της κατηγορίας Α-Γ:
13 άτομα εντάσσονται αποκλειστικά από τους αγώνες Μπούνο Τζάουλι (super league)

Το 2018, που δεν θα γίνει το Μπούνο Τζάουλι, πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να ενταχθούν στο σχεδιασμό, με δεδομένο ότι πρέπει να είναι φιναλιστ (1ος -12ος) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α-Γ.

Ευτυχώς, όπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ, ο Νέος(;) σχεδιασμός θα ισχύσει μόνο το 2017-2018 και ελπίζω να αλλάξει η φιλοσοφία του σχεδιασμού από το 2018-2019, με βάση τους αγώνες που θα διεξαχθούν το 2018 και την αρνητική δυναμική που θα παρουσιασθεί για την ένταξη αθλητών, εξαιτίας του υπάρχοντος αυστηρού σχεδιασμού.

Η βασική φιλοσοφία του ΝΕΟΥ σχεδιασμού, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των αθλητών έτσι ώστε να έχουν τα εφόδια να συνεχίσουν να γυμνάζοντα και όχι η αξιολόγηση. Η ουσιαστική αξιολόγηση τους θα γίνεται με με το σύστημα των πριμ, όπως γίνεται με την ΙΑΑΦ. Αυτό το στοιχείο και όχι η ένταξη σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, θα είναι που θα τους διαφοροποιεί, δια μέσου ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ πριμ, από κάθε αγώνα της εθνικής ομάδας, με βάση την συμμετοχή και την κατάταξη στο συγκεκριμένο αγώνα.

Πιστεύω ότι, όπως ανέφερα στη πρόταση μου στο sportsfeed / editorial /30/9/17 (Μια άλλη προσέγγιση για το σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ ) ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει ΟΛΟΥΣ του αθλητές που έχουν αγωνισθεί με την εθνική ομάδα σε διεθνείς θεσμικούς αγώνες. Συγκεκριμένα στους αγώνες Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτού και κλειστού στίβου και σε περιφερειακούς αγώνες (Μπρούνο Τζάουλι, Μεσογειακοί) των αγωνιστικών κατηγοριών Α-Γ και Νέων, σε δύο κατηγορίες. Στην Α΄ όλοι οι φιναλίστ των μεγάλων θεσμικών αγώνων και στη Β΄ όλοι όσοι συμμετείχαν. Επίσης στην Β΄ κατηγορία θα πρέπει να περιλαμβάνονται με όριο και όσοι αθλητές πιάνουν τα όρια της ΕΑΑ για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α-Γ και για τους Νέους όσοι πιάνουν τα όρια της Κ23. Οι Ε-Ν και οι Π-Κ θα υποστηρίζονται μόνο για ενίσχυση των εκπαιδευτικών τους αναγκών, όπως, σωστά αποφάσισε πρόσφατα ο ΣΕΓΑΣ, αλλά μόνο για τους Π-Κ…

Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα υποστηρίζουμε περισσότερο την νέα γενιά, για να αυξηθούν οι πιθανότητες να έχουμε περισσότερους διεθνούς επιπέδου αθλητές στην κατηγορία Α-Γ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/