Connect with us

TOKYO 2020

Εκκρεμότητες και ζητήματα από την αναβολή των Ολυμπιακών

Published

on

Ο Τόμας Μπαχ και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 αφουγκράστηκαν τους αθλητές και αποφάσισαν την αναβολή της κορυφαίας διοργάνωσης.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Μέσα στο χρονικό όριο που αποκάλυψε το Sportsfeed το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν όλα τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για λήψη της απόφασης σε χρονικό ορίζοντα δύο εβδομάδων.
Από ‘δω και πέρα, όμως, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά. Και κυρίως επηρεάζονται πρόσωπα και διοργανώσεις. Πάμε να δούμε τις εκκρεμότητες που προκύπτουν από τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

1) Αναβολή των μεσογειακών που είναι προγραμματισμένοι για το 2021 στο Οράν της Αλγερίας τον προσεχή Ιούνιο. Προφανώς και δεν γίνεται να διεξαχθεί μία διοργάνωση ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2) Σύμφωνα με όσα προκύπτουν έως τώρα από το ρεπορτάζ, όσοι έχουν προκριθεί ήδη στο Τόκιο θα διατηρήσουν τα εισιτήριά τους. Για όσους διεκδικούσαν την πρόκρισή τους στην τελική ευθεία, το μπαλάκι πάει στις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Αυτές θα αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν τα όρια πρόκρισης, το ranking ή όποια διαδικασία ακολουθείται έως τώρα.

3) Ένα σοβαρό θέμα που δημιουργείται αφορά στην τύχη του Oλυμπιακού χωριού. Οι διοργανωτές Ιάπωνες έχουν προπωλήσει όλα τα διαμερίσματα. Προφανώς πρέπει να αποζημιώσουν τους δικαιούχους και να παραδώσουν τα σπίτια ένα χρόνο αργότερα.

4) Ζήτημα γεννάται και από τις προκαταβολές ή τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία για τις μέρες των αγώνων. Οι διοργανωτές θα μεταφέρουν τα πάντα για ένα χρόνο αργότερα και όπου αντιμετωπίσουν πρόβλημα θα προχωρήσουν σε αποζημίωση, όπως φέρεται να ‘χουν αποφασίσει.

5) Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ιαπωνία. Ο προγραμματισμός των διοργανωτών είχε δρομολογηθεί εδώ και μία τετραετία. Ξαφνικά όλα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή και, μάλιστα, με διαφορετικά δεδομένα. Φυσικά η πρόβλεψη γίνεται για αυξημένα αεροπλάνα που θα συνδέσουν το Τόκιο με κάθε γωνιά του πλανήτη.

6) Για τη ΔΟΕ και κατ’ επέκταση τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές δημιουργείται κι ένα οικονομικό ζήτημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και το μέλλον του Τόμας Μπαχ. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων παγώνει και τα έσοδα της ΔΟΕ. Άρα και τα μερίδια που δίνονται στα μέλη του ολυμπιακού κινήματος. Και επειδή μιλάμε για αλυσίδα, τα μειωμένα έσοδα των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών θα επηρεάσουν συνολικά το αθλητικό οικοδόμημα.

7) Να έρθουμε και στα δικά μας. Τι θα γίνει με τις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών; Για τις σκέψεις που κάνουν στη ΓΓΑ είχαμε ρεπορτάζ, που αποκάλυπτε την προοπτική μίας νομοθετικής παρέμβασης για να γίνουν κανονικά οι αρχαιρεσίες το φθινόπωρο. Από την άλλη πλευρά, όμως, ακούστηκε ήδη το πρώτο επιχείρημα: «Εμείς έχουμε κάνει τον προγραμματισμό όλης της 4ετίας και εμείς θα δρομολογήσουμε τις εξελίξεις και για το 2021. Θα κοπεί στη μέση ο προγραμματισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Θα ‘ναι ολέθριο σφάλμα», λέγεται στις συζητήσεις των περισσοτέρων παραγόντων. Εδώ, βέβαια, δημιουργείται μείζον ζήτημα και με τον νόμο του Λευτέρη Αυγενάκη. Κάποιοι παράγοντες μπορούν να βάλουν τώρα υποψηφιότητα διότι δεν έχουν πιάσει το 71ο έτος της ηλικίας του. Αλλά το 2021 δεν θα μπορούν. Θα τους πιάνει ο νόμος. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μόνο ο διορατικός Δημήτρης Διαθεσόπουλος προνόησε και πέρασε τη διάταξη του ισόβιου προέδρου και ησύχασε! Οι άλλοι θα πρέπει να βρουν λύση εν μέσω κορωνοϊού.

Σταδικά θα προκύψουν και άλλες εκκρεμότητες. Το Sportsfeed έχει αναφερθεί στο θέμα της Ολυμπιακής φλόγας. Είναι αναπάντητο το ερώτημα τι ακριβώς θα συμβεί. Μέσα σε όλα τα άλλα ζητήματα θα συζητηθεί κι αυτό. Αλλά προηγούνται άλλες εκκρεμότητες προς διευθέτηση.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες