Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ελληνική αστραπή

Published

on

Αφιέρωμα στον Κριστιάν Γκολομέεβ φιλοξενεί η σημερινή έκδοση της εφημερίδας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Ο πρωταθλητής του NCAA μιλάει για τις επιτυχίες του αλλά και τα χρόνια στην Ελλάδα.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Ως πρωταθλητής του NCAA στις 100 γιάρδες ελεύθερο ο Κριστιάν Γκολομέεβ δικαιωματικά παίρνει τη δημοσιότητα που αξίζει. Οι Αμερικανοί στο αφιέρωμά τους τον χαρακτηρίζουν «ελληνική αστραπή» και σε αυτό ο Έλληνας κολυμβητής μιλάει για τα επιτεύγματά του αλλά και το ξεκίνημα της καριέρας του. «Ο ύψους 2.01μ., δευτεροετής Κριστιάν Γκολομέεβ, περιφέρεται γύρω από την πισίνα πριν από κάθε κούρσα. Τρελαίνεται και προσπαθεί να τρομάξει τους αντιπάλους του με το βλέμμα του, ελπίζοντας να τον προκαλέσει κάποιος. Εκείνες τις στιγμές πριν ανέβει στον βατήρα, ο ευγενικός κολυμβητής που γνωρίζουν οι προπονητές του και οι συναθλητές του, εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από έναν έντονα ανταγωνιστικό τύπο. Για τον Γκολομέεβ οτιδήποτε άλλο παύει να υπάρχει τη στιγμή μέχρι να ακουστεί η κόρνα της εκκίνησης. Μετά βουτάει και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: κολυμπάει», αναφέρει το αφιέρωμα της «The Crimson White».
Ο νεαρός κολυμβητής έχει πάρει ήδη μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 και στο ευρωπαϊκό του 2014. Ο επικεφαλής προπονητής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, Ντένις Πέρσλι και ο συνεργάτης του Τζόντι Σκίνερ, τον πρόσεξαν αλλά δεν έκαναν συμβόλαιο μαζί του το καλοκαίρι του 2012. Ο Γκολομέεβ γνώριζε ότι αν θέλει να κάνει καριέρα θα πρέπει να δουλέψει και να έχει δίπλα του μία πραγματική ομάδα συνεργατών, κάτι το οποίο στην Ελλάδα της κρίσης θα ήταν αδύνατο. Έτσι την περασμένη άνοιξη δέχτηκε την πρόταση του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. «Άρχισα την κολύμβηση όταν ήμουν πέντε χρονών. Ο πατέρας μου ήταν κολυμβητής. Ήταν ένας πολύ καλός Βούλγαρος κολυμβητής. Από τα 12 και μετά άρχισα να παίρνω την κολύμβηση πιο σοβαρά. Στα 17 συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα και αποφάσισα ότι δεν ήθελε απλά να αθλούμαι. Ήθελα να χτίσω καριέρα. Και το έκανα», δήλωσε ο Γκολομέεβ, ο οποίος μιλώντας για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τους χαρακτήρισε ως ευκαιρία να πάρει εμπειρίες: «Ήταν καλά, γιατί τώρα ξέρω πώς είναι οι κούρσες στους Ολυμπιακούς. Έτσι για τους επόμενους Ολυμπιακούς στο Ρίο θα είμαι έτοιμος να ανταγωνιστώ τους αντιπάλους μου».
Η καθημερινότητα του 22χρονου κολυμβητή άλλαξε εξ ολοκλήρου μετά τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα είχε μόνο τον προπονητή του, ενώ στην Αλαμπάμα έχει ένα ολόκληρο τιμ που ασχολείται μαζί του. Αυτό ήταν κα το πρώτο πράγμα που πρόσεξε όταν έφτασε. Η προσαρμογή του πάντως ήταν γρήγορη. Ένα από τα θέματα που έπρεπε να ξεπεράσει, όπως και η πλειοψηφία των ξένων αθλητών στο ρόστερ της ομάδας ήταν η γλώσσα. Ο Γκολομέεβόμως είχε αρχικά βοήθεια από τον Κύπριο Τζαν Χατζικωνσταντίνου, με τον οποίο μιλούσαν ελληνικά. «Κάποιες φορές, όταν δειπνούσαμε όλοι μαζί, αρχίζαμε να μιλάμε ελληνικά μπροστά σε όλους. Αμέσως οι υπόλοιποι μας έλεγαν ‘σταματήστε, σταματήστε να μιλάτε ελληνικά. Είμαστε στις ΗΠΑ’», αφηγήθηκε ο Χατζηκωνσταντίνου.
Ο Γκολομέεβ έχει δουλέψει πολύ σε όλους τους τομείς για να γίνει πιο ολοκληρωμένος κολυμβητής. «Ξέραμε ότι έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο αλλά παράλληλα ήταν ένας κολυμβητής που δεν είχε εξελιχθεί πλήρως», τόνισε ο Πέρσλι. Ο Έλληνας κολυμβητής πήρε μυϊκό βάρος, βελτίωσε την τεχνική του και απέκτησε εμπειρία. Υπεύθυνος για τις προπονήσεις των σπρίντερ είναι ο Σκίνερ, ο οποίος έχει πει ότι έχει δέκα κριτήρια για να υπάρχουν πιθανότητες διάκρισης για έναν κολυμβητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τσεκάροντας τον Γκολομέεβ, ο Αμερικανός προπονητής είπε ότι συνάντησε σε αυτόν εννιά από τα δέκα. Το μόνο που έλειπε ήταν η προπόνηση και ήταν αποφασισμένος γι’ αυτό. «Μου έδειξε τι είναι η κολύμβηση και προσπάθησε να μου εξηγήσει τι έκανα και γιατί αυτό που έκανα ήταν το σωστό. Έκανα πράγματα που ήταν σωστά αλλά δεν ήξερα γιατί κολυμπούσα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μου έδωσε να καταλάβω γιατί είμαι καλός», εξήγησε ο Γκολομέεβ αναφερόμενος στον προπονητή του. Αρχικά ο Σκίνερ τον βοήθησε να βελτιώσει την τεχνική του. Έπειτα από δουλειά μόλις τριών μηνών ήρθε η ανταμοιβή με την κατάκτηση του τίτλο στα 50 ελεύθερο. «Περισσότερα με σόκαρε το γεγονός ότι είχε μέτρια εκκίνηση, κάτι που ήταν μειονέκτημα από την αρχή και συνήθως δεν έχεις χρόνο να το καλύψεις. Με κάποιο τρόπο κατάφερε να καλύψει αυτή τη διαφορά, κάτι που δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει σε τέτοιο επίπεδο», συνέχισε ο Σκίνερ.
«Μόλις συνειδητοποιούσα ότι το να είσαι εθνικός πρωταθλητής είναι σπουδαίο πράγμα για τους Αμερικανούς και ήταν πραγματικά διασκεδαστικό», παραδέχτηκε ο Γκολομέεβ, που φέτος ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για τα 100 ελεύθερο. Ήδη έχει καταρτιστεί το πλάνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Γκολοέεβ υποστηρίζει ότι έχει πολλή δουλειά ως τότε αλλά είναι ο τελικός στόχος. Οι προπονητές του και οι συναθλητές του πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρει. «Δεν θα στοιχημάτιζα εναντίον του», καταλήγει με νόημα ο Σκίνερ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/