Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Έμπνευση ο «βάτραχος»

Published

on

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και η μύηση πολλών παιδιών στα μυστικά της κολύμβησης είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι του Κοσούκε Κιταχίμα. Ο πρώτος φαντάζει πιο δύσκολος αφού το 2020 o «βασιλιάς βάτραχος» θα είναι 38 χρονών.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Αν ρωτήσεις ένα Αμερικανό να σου πει το όνομα ενός κολυμβητή της χώρας του θα σου απαντήσει «Μάικλ Φελπς». Αντίστοιχα αν ρωτήσεις έναν Ιάπωνα θα σου πει «Κοσούκε Κιταχίμα». Ο 32χρονος Ολυμπιονίκης είναι ο πιο γνωστός Ιάπωνας κολυμβητής και η παρουσία του στις πισίνες αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη γενιά, που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα στην κολύμβηση. Ο ίδιος, θέλοντας να δημιουργήσει τη «φουρνιά» των αθλητών που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, άνοιξε ακαδημία κολύμβησης. Αν μάλιστα κάποιος παρακολουθήσει τα προφίλ της στα social media θα διαπιστώσει ότι ο Κιταχίμα δεν έβαλε μόνο το όνομα στην ακαδημία αλλά με τη φυσική του παρουσία συχνά στην πισίνα θέλει να δώσει κίνητρο στα μικρά παιδιά. «Θέλω να αρχίσουν να κολυμπούν τα παιδιά. Πιστεύω ότι το καλό με την κολύμβηση είναι ότι μπορεί να την ξεκινήσει κάποιος πριν καν κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής του μέχρι τα γεράματα», είπε ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης.

Παρά το μικροκαμωμένο του κορμί, ύψους 1.78μ. και βάρους 72.5 κιλών, ο Κιταχίμα έκανε μία εξαιρετική καριέρα στο άθλημα. «Δεν υπήρχαν πολλοί Ασιάτες που μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικοί στην κολύμβηση. Απέδειξα ότι οι Ιάπωνες μπορούμε να γίνουμε», σχολίασε. Η πρώτη του εμφάνιση που προκάλεσε αίσθηση ήταν στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, όταν σε ηλικία 17 ετών ήρθε τέταρτος στα 100μ. πρόσθιο. Ακολούθησε ένα σερί κατάκτησης μεταλλίων. Η αρχή έγινε με τους παναμερικανικούς αγώνες, όπου πήρε χρυσό στο ίδιο αγώνισμα, για να ακολουθήσουν δύο ακόμα χρυσά τον επόμενο χρόνο στα 100 και 200μ. πρόσθιο. Μετά έγινε το μεγάλο «μπαμ» με τον Κιταχίμα να κατακτά τα χρυσά σε αυτά τα αγωνίσματα και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Το 2008 επανέλαβε τον θρίαμβο και έγινε ο πρώτος κολυμβητής στην ιστορία του αθλήματος, που κατακτά σε δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση τα χρυσά σε αυτά τα αγωνίσματα. Στο μεταξύ είχε δημιουργήσει μία κόντρα με τον Αμερικανό Μπρένταν Χάνσεν. Οι δύο τους κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 και 200μ. πρόσθιο συνολικά δέκα φορές.

Ο «βασιλιάς βάτραχος», όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω των επιτυχιών του και του στιλ που κολυμπάει, μετά τους αγώνες του Πεκίνου μετακόμισε στο Λος Άντζελες, ώστε να προπονείται καλύτερα εκεί και να αυξήσει κάπως το χρόνο διάρκειας της καριέρας του. Σταδιακά οι επιδόσεις του άρχισαν να πέφτουν. Στο Λονδίνο το 2012 η καλύτερή του θέση ήταν η πέμπτη στα 100μ. πρόσθιο. Παρά τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων δεν σκέφτεται να τα παρατήσει, απλά κάποια άλλα πράγματα μπήκαν σε πρώτο πλάνο, όπως ο γάμος του με διάσημη ποπ σταρ της Ιαπωνίας και η γέννηση της κόρης τους. Για τα επόμενα αγωνιστικά πλάνα του δεν λέει και πολλά. Δεν ξέρει και ο ίδιος αν θα συνεχίσει ή όχι. Εξαρτάται από το πόσο αντέχει το σώμα του. Πάντως επιθυμία είναι να προλάβει πέρα από τους Ολυμπιακούς του Ρίο και τους επόμενους στην πατρίδα του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/