Connect with us

INTERVIEW

Ένας γιος, δύο αθλητές, πολλά ρεκόρ!

Published

on

Προπονητής, πατέρας. Δυο ρόλοι ένας άνθρωπος. Ο Θωμάς Κυριαζής είναι ο άνθρωπος πίσω από το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ακοντισμού.

συνέντευξη Σεβαστή Βρακατσέλη
[email protected]

Άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων που του αρέσει να μιλάει μόνο με τα έργα, ο Θωμάς Κυριαζής έχει στα χέρια του τον Πάρι Μπατζάβαλη και τον Γιάννη Κυριαζή. «Είναι λίγο μπερδεμένα τα συναισθήματα, προσπαθώ να διαχωρίζω τους ρόλους του προπονητή και του γονιού. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά προσπαθώ να κρατάω ίσες ισορροπίες ανάμεσα σε όλους τους αθλητές μου. Είτε παιδί μου είναι είτε αθλητής μου η συμπεριφορά μου είναι η ίδια» τονίζει ο ίδιος στο Sportsfeed μιλώντας μας για τον Πάρι και το Γιάννη.
«Μιλάνε πολύ μεταξύ τους και σε αναλύσεις που κάνουν αλληλοβοηθιούνται και συνεργάζονται. Το μεγάλο τους κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι αγαπάνε πολύ τον ακοντισμό. Σαν χαρακτήρες είναι δεκτικοί και σαν νέοι αθλητές ακούνε, έχουν μεν τις δικές τους απόψεις αλλά όταν τους λες ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος και τι πρέπει να κάνουν για να τον επιτύχουν εργάζονται σκληρά για αυτό».
Άλλωστε μόνο η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στον στόχο μπορεί να σε κάνει επιτυχημένο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα πολυσύνθετο αγώνισμα πρωτίστως τεχνικά. Στον ακοντισμό απαιτούνται παράμετροι δύναμης, ισχύος, ταχύτητας και τεχνικής που θα πρέπει ο αθλητής να τις συνδυάζει όλες αυτές για να μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και να μην έχει τραυματισμούς. Μαζί με το τριπλούν είναι το αγώνισμα με τις περισσότερες επιβαρύνσεις και τραυματισμούς και αυτό είναι από τη φύση του.
Αυτά τα στοιχεία διέκρινε και ο πολύπειρος προπονητής στον Πάρι Μπατζάβαλη και από τη φετινή χρονιά ανήκει στο γκρουπ του. Μια συνεργασία που όπως μας εξομολογείται ο Θωμάς Κυριαζής ξεκίνησε με κάποιες δυσκολίες που φάνταζαν βουνό και σε καμία περίπτωση δεν προμήνυαν τα μέτρα που θα ρίξει ο αθλητής του φέτος, πόσο μάλλον το να φτάσει στο σημείο να κυνηγάει και το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα των μεγάλων στο Πεκίνο.

Είχε ένα σοβαρό ζήτημα υγείας μετά από ιατρικές γνωματεύσεις του είπαν ότι δεν θα κάνει ξανά πρωταθλητισμό. Τότε ήταν σαν να έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του κυρίως ο Πάρις αλλά και εγώ.

Η συνεργασία με τον Μπατζάβαλη
«Επειδή είχε ένα σοβαρό ζήτημα υγείας μετά από ιατρικές γνωματεύσεις του είπαν ότι δεν θα κάνει ξανά πρωταθλητισμό. Τότε ήταν σαν να έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του κυρίως ο Πάρις αλλά και εγώ. Όταν αποφασίσαμε ότι αυτό το θέμα προϋπήρχε και έκανε τόσο καιρό αθλητισμό αποφασίσαμε να αποφορτιστεί λίγο η περιοχή και να πάμε σιγά σιγά όσο το συγκεκριμένο μέρος του σώματος δέχεται την επιβάρυνση. Συμφώνησαν και οι γιατροί και δικαιώθηκε και αυτός και εγώ που το έψαξα. Αυτό που έχει ρίξει είναι υπέρ του δέοντος και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και από τη συμπεριφορά του, από την προσπάθεια του και από την γενικότερη αντιμετώπιση που είχαμε την πρώτη χρονιά της συνεργασίας μας».

Που μπορεί να φτάσει το ακόντιο
«Δεν θέλω να βάζω όρια και δεν βλέπω την καριέρα ενός αθλητή στιγμιαία σαν ένα σημείο αλλά τη βλέπω σαν μια ευθεία που έχει συνέχεια, έχει αύριο, έχει τον επόμενο μήνα και έχει και την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά. Αυτό που πέτυχε φέτος ο Πάρις ήταν πάρα πάρα πολύ καλό. Βέβαια το να κάνει 82 μέτρα δεν είναι κάτι φοβερό. Το να ανέβεις ένα μέτρο είναι θέμα του να διορθώσεις δυο τρεις τεχνικούς παράγοντες. Είναι εφικτό να έρθει αλλά ακόμα και αυτό να μην έρθει η χρονιά είναι άκρως επιτυχημένη».

Ψάχνοντας νέα ταλέντα
Γιάννης Κυριαζής και Πάρις Μπατζάβαλης είναι ηλικιακά στους μικρούς του κλασσικού αθλητισμού με πολύ μέλλον μπροστά τους ωστόσο ένας προπονητής που σέβεται την ιδιότητα του δεν περιμένει να κλείσει μια καριέρα για να βρει τον επόμενο μεγάλο αθλητή και το ίδιο συμβαίνει και με τον Θωμά Κυριαζή ο οποίος με ανοιχτές κεραίες αναζητάει συνέχεια νέους ακοντιστές. «Υπάρχουν παιδιά πάντοτε. Το θέμα είναι, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΓΑΣ, οργανωμένα να τα βρίσκουμε αυτά τα παιδιά και να έχουμε συνεργασίες με τους προπονητές τους μέχρι να φτάνουν στην ηλικία των εφήβων, νέων. Τα παιδιά αυτά από παμπαίδες, παίδες πρέπει να κάνουν πράγματα τα οποία να είναι τα πιο ενδεδειγμένα για αυτές τις αναπτυξιακές ηλικίες. Μόνο έτσι θα έχουν σωστή συνέχεια χωρίς τραυματισμούς και επιβαρύνσεις».

Σε μία από τις ελάχιστες φορές που έχει φωτογραφηθεί ο Θωμάς Κυριαζής.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες