Connect with us

TOP

Έργα και ημέρες του Κοντονή

Published

on

Ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του χαρακτήρισε ο Σταύρος Κοντονής την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον επαναφέρει στην καρέκλα του υφυπουργού Αθλητισμού! Με τον κίνδυνο να γίνουμε… εμπαθείς, θα ομολογήσουμε την πρώτη σκέψη μας όταν διαβάσαμε τη δήλωση του Ζακυνθινού πολιτικού. «Ποιο; Ποιο έργο;», ήταν η απορία μας.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Είναι αλήθεια ότι έχουμε να θυμηθούμε πολλά θετικά από τον βουλευτικό βίο του Σταύρου Κοντονή! Αλλά όχι από την παρουσία του στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Σαν χθες θυμόμαστε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με τον Ιούλιο Συναδινό στις 9 Ιουνίου για να αποδείξουν ότι ασχολούνται και με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό εκτός από τον επαγγελματικό. Είχαν ανάγκη από τη δημόσια διευκρίνιση διότι έως τότε είχαν ασχοληθεί με την ΕΠΟ, το νομοσχέδιο που αφορούσε κατά κύριο λόγο το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και γενικά τα ομαδικά αθλήματα που κάποιο λιγότερα ένα άλλο περισσότερο παραπέμπουν στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Είναι αλήθεια ότι στο θέμα του ποδοσφαίρου πάλεψε ο Κοντονής. Η δημιουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αύξησε τη δυνατότητα ελέγχου από την πολιτεία σε ένα χώρο που η μυρωδιά των σκανδάλων επισκιάζει ακόμα και το πιο έντονο άρωμα. Αλλά και με την ΕΕΑ δημιουργήθηκαν ζητήματα και κάποια στιγμή απειλήθηκε η ύπαρξή της επειδή ο Κοντονής θέλησε, σύμφωνα με τις διαρροές, να παίξει τον ρόλο του ελεγκτή παρά τις δεσμεύσεις του για την ανεξαρτησία του οργάνου.
Μέχρι τώρα, πάντως, εκδόθηκαν αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Έστω και αν καταγράφηκαν αντιδράσεις.
Καλή προσπάθεια κατέβαλε ο υφυπουργός Αθλητισμού και στο μίνι νομοσχέδιο, με το οποίο θέλησε να χτυπήσει τη βία. Τα συνθήματα εις βάρος του σε τοίχους απέναντι από κλειστούς συνδέσμους οπαδών προφανώς και τιμούν τον Κοντονή. Υπάρχει, ωστόσο, πολύς δρόμος να διανύσουμε για να πούμε ότι έχουμε καταφέρει κάτι στον συγκεκριμένο τομέα. Του πιστώνουμε, όμως, και την πρόθεση και τα θετικά βήματα.

Μόνο υποσχέσεις
Να έρθουμε στο θέμα του ερασιτεχνικού Αθλητισμού. Εκεί ο Κοντονής υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών στις Ομοσπονδίες. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε εκ νέου και παρά τις προσπάθειές του, ο υφυπουργός Αθλητισμού κατάφερε μόνο μία ανακατανομή των χρημάτων. Παραδέχθηκε ότι έτσι «ενδεχομένως κάποιοι να έχουν παράπονα», αλλά επί της ουσίας η ομολογία δεν καλύπτει την αδυναμία του να πείσει για αύξηση των κονδυλίων προς τον αθλητισμό. Του αναγνωρίζουμε, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και τέθηκαν άλλες προτεραιότητες. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο προκάτοχός του έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και αύξησε τα χρήματα του αθλητισμού. Μπορεί να ήταν η μόνη θετική ενέργεια του Γιάννη Ανδριανού, αλλά δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.
Τον τελευταίο μήνα, πάντως, επιτελέστηκε πρόοδος. Εκταμιεύθηκε στις ομοσπονδίες η δεύτερη δόση που ανέβασε στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσοστό της χρηματοδότησης στο 80% του συνολικού ποσού. Ίσως και στο 90% σε κάποιες περιπτώσεις.

Νόμος χωρίς γνώμη!
Ένα άλλο θετικό που μπορεί να χρεώσει κάποιος στον Κοντονή είναι η διάθεσή του να προχωρήσει σε μία νομοθετική παρέμβαση. Είναι σαφές ότι χρειάζεται ο Αθλητισμός ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Από τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, όμως, βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού ετοιμάζει νόμο χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους. Από την ΕΟΕ μετέχει επί της ουσίας μόνο ο Αχιλλέας Μαυρομάτης! Ναι, είναι γνώστης του χώρου, αλλά αρκεί μόνο ένας; Μην πάμε πάλι σε μία προσπάθεια της πολιτείας να νομοθετήσει απλά και μόνο για να ελέγξει τις ομοσπονδίες. Είναι σοβαρός ο κίνδυνος με το πρόσχημα της εξυγίανσης. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσαν όλοι οι προηγούμενοι.

Άθληση για όλους
Το μεγαλύτερο παράσημο για τον Κοντονή, αλλά και για τον Ιούλιο Συναδινό είναι η επιθυμία τους για να δημιουργήσουν νέα προγράμματα με στόχο να σπρώξουν όλους τους Έλληνες στον αθλητισμό. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υπήρχαν τόσα κενά εκπαιδευτικών στα σχόλια όλων των βαθμίδων, το αρμόδιο υπουργείο επέμενε με απανωτά αιτήματα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για πρόσληψη γυμναστών στους Οργανισμούς Τοπιτικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να τρέξει το σχέδιο των Κοντονή, Συναδινού. Ίσως κάποιοι κακοπροαίρετοι να θυμήθηκαν ότι ανάλογες στιγμές ζήσαμε και στα πρώτα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου δίχως την παραμικρή πρόοδο, αλλά μην τα βλέπουμε όλα μαύρα.

Διορισμοί διοικήσεων
Εξ αρχής ο υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε έμφαση στη διαφάνεια και στη σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Στο δεύτερο κομμάτι προσπάθησε να γίνει και το παράδειγμα προς μίμηση. Για το πρώτο σκέλος, όμως, μάλλον θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Διότι ο διορισμός διοικήσεων στους αθλητικούς χώρους μέσα από τις κομματικές δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μόνο με το ήθος της Αριστεράς δεν συνάδει. Εκτός και αν ο Κοντονής ζει στην ψευδαίσθηση ότι ικανοί υπάρχουν μόνο στους δύο συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Ή εκτός και αν εκτιμά ότι το εύρος των δύο ιδεολογιών είναι τέτοιο που μπορεί να ενσωματώσει αξιόλογους ιδιώτες από όλους τους χώρους. Από την άλλη πλευρά, όμως, άκουσα από αρκετούς παράγοντες συλλόγων τις ενστάσεις για τον διορισμό συνταξιούχων που μπορεί να έχουν ελεύθερο χρόνο, όμως, κινούνται σε άλλους ρυθμούς που απαιτεί η εποχή μας.
Στο θέμα των εγκαταστάσεων, πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Αν και οι φάκελοι πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη με ασυνήθιστη ταχύτητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο και με την παραγωγή έργου. Το Καυταντζόγλειο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί αθλητές και φιλάθλους. Το προπονητήριο του ΟΑΚΑ θυμίζει… Σκόπελο κάθε φορά που βρέχει.
Ορθώς πράττει ο Κοντονής και παραπέμπει όσους ευθύνονται για την κατάσταση των εγκαταστάσεων, αλλά για τον αθλητισμό έχει μεγάλη σημασία και η αποκατάσταση των ζημιών. Κι εκεί ο βαθμός του υφυπουργού είναι… κάτω από τη βάση!

Ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ
Θετικό πρόσημο υπάρχει και στην προσπάθεια που κατέβαλε ο Σταύρος Κοντονής στο θέμα της καταπολέμησης του ντόπινγκ. Πέτυχε την εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου με το καθεστώς της WADA και απέτρεψε την επιβολή κυρώσεων στη χώρα μας. Επίσης αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΣΚΑΝ για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Εξαιρετικός βαθμός για τον υφυπουργό Αθλητισμού, αν και επί των ημερών του είδαμε ομοσπονδία να διενεργεί ελέγχους κατά περίσταση και δίχως να τηρεί τις προδιαγραφές των διεθνών οργάνων.
Για να κλείσουμε την αναφορά μας σε όσα έκανε ή ενδεχομένως και σε εκείνα που παρέλειψε ο Κοντονής, θα πούμε τα αυτονόητα: περιμέναμε περισσότερα στο πρώτο επτάμηνο! Πολλά περισσότερα! Σε έργα! Και λιγότερα λάθη! Υπάρχει χρόνος! Τόσο για παραγωγή έργου, όσο και για διόρθωση σφαλμάτων! Στο πρώτο επτάμηνο, πάντως, ο υφυπουργός Αθλητισμού και οι συνεργάτες του άφησαν πολλά μαθήματα για την επόμενη εξεταστική!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/