Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Εθνική γυναικών: Το ευρωβόλεϊ είναι… μονόδρομος για το παγκόσμιο πρωτάθλημα

Published

on

Την 1η Δεκεμβρίου 2020 η FIVB είχε ανακοινώσει ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος δεν θα πραγματοποιηθούν τα προκριματικά για το παγκόσμιο, αλλά τα εισιτήρια θα δοθούν μέσω την ηπειρωτικών πρωταθλημάτων αλλά και του… ranking.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Από εκείνη την ημέρα είχαμε σημειώσει το πόσο σημαντικό θα ήταν το επερχόμενο καλοκαίρι για την Εθνική γυναικών (οι άνδρες δυστυχώς είναι πιο χαμηλά στη βαθμολογία) καθώς ήταν η μόνη που είχε κάποιες ελπίδες για να προλάβει να βρεθεί στην τελική 24άδα.

Και παρόλο που η μη συμμετοχή μας στο European League λόγω της οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρισκόταν (και εξακολουθεί να βρίσκεται) η ΕΟΠΕ, εκτιμούσαμε ότι θα μείωνε στο ελάχιστο τις όποιες ελπίδες υπήρχαν, εν τούτοις τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά (αυτό δεν αλλάζει πάντως στην εκτίμηση μας για το ότι έπρεπε να συμμετείχαμε στο τουρνουά).

Βλέπετε η FIVB έχει υιοθετήσει εδώ και κάποια χρόνια ένα νέο σύστημα υπολογισμού των βαθμών που παίρνει (ή χάνει!) η κάθε ομάδα μετά από κάθε διεθνές παιχνίδι, έχοντας μάλιστα και κάποιες διαβαθμίσεις στα τουρνουά με αποτέλεσμα η διαφορά που μας χώριζε από τις προνομοιούχες θέσεις να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Κι η ουσία είναι ότι αυτό που κυνηγούν ο Γκιγιέρμο Ναράνχο και τα κορίτσια του στο επερχόμενο Ευρωβόλεϊ είναι μια εξαιρετική πορεία, η οποία προϋποθέτει μίνιμουμ πρόκριση στην 8άδα και αν είναι δυνατόν με αποκλεισμό από τον όμιλο της Τσεχίας (το απόλυτα ιδανικό σενάριο θέλει και αποκλεισμό της οικοδέσποινας του ομίλου μας Βουλγαρίας).

Με την ολοκλήρωση των προκριματικών του Ευρωβόλεϊ οι 6 νίκες σε ισάριθμα ματς έφεραν την εθνική γυναικών στην 23η θέση της ειδικής βαθμολογίας (ranking) της FIVB με 142 πόντους, έχοντας άνοδο 10 θέσεων (ήμασταν στην 33η τον περασμένο Δεκέμβριο).

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σύστημα πρόκρισης τα τρία πρώτα εισιτήρια του Παγκοσμίοθυ έχουν πάει σε Σερβία (κάτοχος), Πολωνία, Ολλανδία (διοργανωτές) και τα άλλα δέκα στις φιναλίστ των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρειος Αμερική, Νότιος Αμερική).

Με μία αυθαίρετη εκτίμηση ότι στα τελικά των ηπειρωτικών θα βρεθούν ΗΠΑ-Άγιος Δομήνικος (Β. Αμερική), Κίνα-Ιαπωνία (Ασία), Βραζιλία-Αργεντινή (Ν. Αμερική), Τουρκία-Ρωσία (Ευρώπη), Κένυα-Καμερούν (Αφρική) τότε μέσω του ράνκινγκ την πρόκριση στο παγκόσμιο παίρνουν οι (η βαθμολογία αυτή ισχύει από τις 28 Ιουνίου, ενώ σε παρένθεση αναφέρουμε τη βαθμολογία στις 31/5, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή του European League και του VNL):

1.Ιταλία 257 πόντοι (274)
2.Βέλγιο 238 (201)
3.Γερμανία 232 (246)
4.Ν. Κορέα 211 (244)
5.Πουέρτο Ρίκο, 176 (176)
6.Βουλγαρία 172 (160)
7.Ταϋλάνδη 172 (181)
8.Κολομβία 168 (168)
9.Καναδάς 163 (169)
10.Τσεχία 162 (164)
11.Καζακστάν, 157 (157)

Αμέσως μετά είναι η Ελλάδα με 142 πόντους και εδώ ίσως μπαίνει το ερωτηματικό του European League που θα μπορούσε να μας δώσει από 6-8 βαθμούς παραπάνω. Ωστόσο δεν θα ήταν αρκετοί για να ανατρέψουμε πλήρως την κατάσταση γι’ αυτό όπως γράφουμε και στον τίτλο του κειμένου το Ευρωπαϊκό είναι το μονοπάτι που οδηγεί στο Παγκόσμιο.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, άρα κάθε νίκη με ισοδύναμο αντίπαλο (και πολύ περισσότερο με ομάδες που είναι υψηλότερα στο ranking) δίνει περισσότερους πόντους.

Κι η Ελλάδα στη Φιλιππούπολη θα «κυνηγά» την Τσεχία αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει το νου της στη Σλοβακία (είναι στους 137 πόντους), αλλά και την Κροατία η οποία είναι στους 136 βαθμούς (πήρε 5 από το Λιγκ και διοργανώνει όμιλο του Ευρωπαϊκού όπου μετέχει και η Σλοβακία).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/