Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γκεμπρεσιλασιέ: «Χρειάζονται βαρύτερες ποινές για το ντόπινγκ»

Published

on

Ο μεγάλος Αιθίοπας δρομέας μίλησε σε νέους δημοσιογράφους της AIPS για το ντόπινγκ, την καριέρα του, την τεχνολογία, αλλά και το μεγάλο του αντίπαλο, Πολ Τεργκατ.

Απόδοση – Δανάη Καρασμανάκη

Το τρέξιμο το ξεκίνησε μικρός μιας και έπρεπε να διανύσει 20 χιλιόμετρα την ημέρα για να πάει στο σχολείο του, κάτι που του έμαθε να είναι υπεύθυνος. Ο πατέρας του θεωρούσε το τρέξιμο χάσιμο χρόνου, αλλά ευτυχώς ο Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ είχε διαφορετική άποψη για αυτό με σκληρή δουλειά κατάφερε να αναδειχθεί 2 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης (στα 10.000μ στην Ατλάντα και στο Σίδνεϊ), 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και να καταρρίψει 27 φορές παγκόσμια ρεκόρ.

Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Γκεμπρεσελασιέ ήταν ενάντια στη χρήση αναβολικών, καθώς ήθελε να υπάρχει δικαιοσύνη στον αθλητισμό. Ο ίδιος είναι σύμφωνος με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας, όπου δε δείχνει καμία ελαστικότητα στο ντόπινγκ και τιμωρεί με φυλάκιση τους αθλητές που παραβιάζουν τους κανόνες. «Δεν ζητάμε από όλο τον κόσμο να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την Αιθιοπία. Δε λέω τι είναι σωστό και τι λάθος. Ο καθένας έχει την άποψή του. Κάθε χώρα έχει το σύστημά της. Φυσικά, παγκοσμίως υπάρχουν τιμωρίες όπως δια βίου αποκλεισμός, ή 2-4 χρόνια αποκλεισμού. Αλλά, γιατί να μην έχουμε πιο αυστηρές τιμωρίες, όπως στην Αιθιοπία, ώστε να τους κάνουμε να μην παραβαίνουν τους κανόνες;» αναρωτήθηκε. Ο ίδιος πιστεύει ότι η φυλάκιση θα μπορούσε να βοηθήσει τους παραβάτες να αλλάξουν: «Η μεγαλύτερη τιμωρία για έναν αθλητή είναι αμαυρωθεί η δημόσια εικόνα του. Εάν κάποιος είναι πολύ γνωστός αυτό είναι πολύ κακό. Αν η World Athletics ή η WADA έλεγαν ότι είμαι ντοπαρισμένος, θα προτιμούσα να πεθάνω. Πώς θα μπορούσα να κοιτάξω κατά πρόσωπο τους ανθρώπους της Αιθιοπίας. Θέλως να βλέπω τους αθλητές να αγωνίζονται καθαροί».

Μέσα στη συζήτηση αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι εκτός από τα αναβολικά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία προς όφελος τους. Μέχρι τα 12 έτρεχε ξυπόλυτος και μάλιστα ένιωθε πιο ελεύθερος να τρέχει έτσι γιατί τα παπούτσια πολλές φορές του δημιουργούσε πρόβλημα όταν έβρεχε ή έπρεπε να περάσει κάποιο ποτάμι. Αναφερόμενος στην τεχνολογία παπουτσιών που είναι και ένα από τα σύγχρονα ζητήματα στις αποστάσεις, είπε: «Για πολλά χρόνια αναρωτιόμουν για την τεχνολογία και κατέληξα ότι στο μέλλον θα είναι δύσκολο ένας αθλητής να αποδείξει την αξία του. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν αθλητικά παπούτσια που θα βοηθήσουν τους αθλητές να τρέχουν γρηγορότερα. Οι αθλητές όμως πρέπει να ιδρώσουν. Οι αθλητές πρέπει να δουλέψουν σκληρά, ώστε να αναδείξουν τις δικές τους ικανότητες και όχι αυτές της τεχνολογίας».

Όσον αφορά την κόντρα με τους Κενυάτες, αλλά και το μεγάλο του αντίπαλο, Πόλ Τέργκατ, είπε: «Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ θα έπρεπε να πάρουμε και οι δύο χρυσό (ο  Γκεμπρεσιλασιέ κέρδισε πάνω στο νήμα τον Κενυάτη). Μερικές φορές κατασκοπεύαμε τους Κενυάτες, όπως έκαναν και εκείνοι, για να μάθουμε την τακτική που θα ακολουθήσουν. Γνωρίζαμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας. Πάντα κερδίζαμε τις κούρσες πολεμώντας στις αδυναμίες του άλλου. Ήξερα ότι ο Πολ δεν ήταν δυνατός στην τελευταία στροφή για αυτό και τον κέρδισα στους Ολυμπιακούς». Κατά τη γνώμη του οι αθλητές της Κένυας και της Αιθιοπίας έχουν ανάγκη το μεταξύ τους ανταγωνισμό και αποδίδουν καλύτερα όταν αγωνίζονται μαζί.

Ως προς τις δυσκολίες του αθλητισμού δεν παρέλειψε να μιλήσει για τους τραυματισμούς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι ψυχικοί τραυματισμοί είναι αυτοί που πονάνε περισσότερο: «Οι τραυματισμοί είναι ότι σκληρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα αθλητή. Όταν είσαι τραυματισμένος, όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει. Εγώ πάντως πάντα προσπαθούσα να βρω τη θετική πλευρά από αυτό». Του αρέσει όμως να θυμίζει σε όλο τον κόσμο τη σημασία της προπόνησης: «Σαν αθλητής το πιο σημαντικό πράγμα είναι να τελειώσεις την προπόνηση και να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Να δουλεύεις σκληρά. Ο στόχος σου είναι να είσαι ο καλύτερος, σε αυτό που κάνεις».

Να σημειωθεί ότι ο 47χρονος -σήμερα- Γκεμπρεσιλασιέ μετά από τη λαμπρή αθλητική του καριέρα, αναδείχθηκε σε εξαιρετικός επιχειρηματίας και απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζομένους στα ξενοδοχεία και στις φυτείες καφέ που διαθέτει.

πηγή: AIPS

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/