Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γκελαούζος: «Με ιδανικές συνθήκες θα είχα τρέξει 2:15:00»

Published

on

Ο καλύτερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών και τρεις φορές νικητής της κλασικής διαδρομής φάνηκε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση φέτος και άφησε υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
φωτογραφία: ΣΕΓΑΣ

Το 2019 ήταν πολύ καλή χρονιά για τον Κώστα Γκελαούζο αφού σημείωσε ατομικά ρεκόρ σε ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο, τα οποία συνδυάστηκαν με την κατάρριψη των φραγμάτων του 1:07:00 και 2:20:00 αντίστοιχα. Ο πρώτος μεγάλος στόχος της χρονιάς ήταν ο ημιμαραθώνιος στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας, εκεί όπου κατέβασε πάνω από 1 λεπτό το ατομικό του ρεκόρ (από 1:08:01 σε 1:06:57). Στη συνέχεια έτρεξε στη γρήγορη διαδρομή μαραθωνίου του Βερολίνου το Σεπτέμβρη και κατέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του το φράγμα του 2:20, με το 2:18:37, περισσότερο από τρία λεπτά κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2:21:54 από την περσινή κλασική διαδρομή της Αθήνας. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όμως την Κυριακή που μας πέρασε στον Αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας. Κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα και κατέκτησε την 3η θέση στο σύνολο με χρόνο 2:19:01, το δεύτερο πιο γρήγορο χρόνο όλων των εποχών στον ΑΜΑ από Έλληνα μετά το 2:17:56 του Νίκου Πολιά από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Για τις συνθήκες και τη δυσκολία της διαδρομής ο χρόνος είναι αξιοθαύμαστος. Ακολουθεί η συνέντευξη του 29χρονου αθλητή στο Sportsfeed για την κούρσα της Αθήνας και τους επόμενους του στόχους:

Πως σου φάνηκαν οι συνθήκες της κούρσας συγκριτικά και με άλλες χρονιές;
Οι συνθήκες ήταν δύσκολες γιατί είχαμε να κάνουμε με βροχή, αέρα, υγρασία, ζέστη και ξανά βροχή. Επίσης, είχαμε αντίθετο άνεμο μετά το 12ο χιλιόμετρο και ενώ περιμέναμε να είναι καλύτερα μέσα στην Αθήνα, είχε ακόμα πιο δυνατό αντίθετο άνεμο. Σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν σίγουρα πιο δύσκολες οι συνθήκες λόγω της βροχής κυρίως αλλά ως προς την επίδοση είμαι πολύ ευχαριστημένος, πήγε πολύ καλά.

Η τακτική σου ποια ήταν; Τι είχατε σχεδιάσει με τον προπονητή σου;
Είχαμε πει με τον προπονητή μου να περάσω το πρώτο μισό στο 1:10:30 και αυτό προέκυψε με βάση το περσινό πέρασμα στο μισό που ήταν 1:10:47. Ουσιαστικά είπαμε να κάνω το ίδιο πέρασμα με πέρυσι. Από εκεί και πέρα εγώ υπολόγιζα να κρατήσω τον ίδιο ρυθμό, αν είμαι καλά, ή να το ρίξω μέχρι και ένα λεπτό, δηλαδή κοντά στην περσινή επίδοση μου, αν δεν είμαι καλά. Απ’ ότι φάνηκε ήμουν αρκετά καλά, κατάφερα να κατεβάσω αρκετά το δεύτερο μισό και να κάνω αυτή την επίδοση.

Είσαι από τους αθλητές που παίρνουν δύναμη από το κοινό και από την ατμόσφαιρα;
Σίγουρα μου αρέσουν οι έδρες που υπάρχουν στους αγώνες μαραθωνίου μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι ότι ο κόσμος μου δίνει ενέργεια, απλά όταν είμαι καλά και τρέχω, ας πούμε στην Αθήνα, ο κόσμος με κάνει και ξεχνιέμαι σε δύσκολες καιρικές ή αγωνιστικές συνθήκες.

Αν μπορούσες να τρέξεις σε έναν πιο επίπεδο μαραθώνιο και με πιο ιδανικές συνθήκες θα ήσουν σε θέση να κάνεις την Κυριακή ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ;
Πιστεύω ότι αν την Κυριακή έτρεχα με καλύτερες καιρικές συνθήκες σε μία γρήγορη διαδρομή θα έκανα γύρω στο 2:15:00 το μαραθώνιο. Είναι και ατυχία αυτό. Είναι μεν μεγάλη επιτυχία αυτό που έγινε αλλά σκέφτεσαι μετά τι θα γινόταν αν έτρεχες αλλού.

Είχες προλάβει να φορμαριστείς στο 100% μετά το μαραθώνιο στο Βερολίνο το Σεπτέμβριο; Γιατί το διάστημα ενδιάμεσα ήταν μικρό.
Πριν 42 μέρες ακριβώς είχα τρέξει στο Βερολίνο. Η αλήθεια είναι ότ εκεί φάνηκε ότι δεν ήμουν στο 100% του φορμαρίσματός μου. Αναγκάστηκα να κάνω προετοιμασία στην Αθήνα όλο το καλοκαίρι και δεν μπορούσα να βάλω μεγάλες εντάσεις στα πολλά χιλιόμετρα λόγω ζέστης κλπ. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι και στο Βερολίνο θα μπορούσα να κάνω ένα χρόνο κοντά στο 2:17, αλλά ήρθε το 2:18 μετά από κάποιες ατυχίες που είχαμε. Κατάλαβα ότι ήδη ήμουν καλά όμως και ότι ήταν στο χέρι μου να τρέξω γρήγορα. Έτσι δεν χρειάστηκε να κάνω πάρα πολλά στην προετοιμασία μου για την Αθήνα, χρειάστηκε όμως να κάνω πιο εξειδικευμένη προπόνηση. Όχι πιο δύσκολη, για να έρθει το φορμάρισμα, αλλά προσθέσαμε κάποιες μικρές δυσκολίες τύπου ανηφόρες-κατηφόρες.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα χρόνια; Για τους Ολυμπιακούς και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ στο μαραθώνιο με το νέο σύστημα πρόκρισης.
Λίγο-πολύ έτσι περιμέναμε να γίνει εξαρχής με τις θέσεις για τους Ολυμπιακούς με το νέο σύστημα. Δεν έχει να κάνει πάντα με το Τόκιο όμως. Έτσι κι αλλιώς θα κυνηγήσω τη βελτίωσή μου στο μαραθώνιο. Έχω ήδη κλείσει να τρέξω στον major του Λονδίνου στις 26 Απριλίου για να κυνηγήσω ένα χρόνο κοντά στο 2:15 που βλέπω ότι έχω. Από εκεί και πέρα για την περίπτωση που προκύψει κάτι, είτε να μη τερματίσω είτε κάποιος τραυματισμός, έχω κλείσει θέση και για το μαραθώνιο της Πράγας που είναι δύο εβδομάδες μετά. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Από εκεί και πέρα θα τρέξω σίγουρα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου, στο πανελλήνιο ημιμαραθωνίου αν βρίσκομαι εδώ και μου το επιτρέπουν οι συνθήκες. Όλα όμως θα είναι πάνω στην προπόνηση μου για να κάνω φορμάρισμα μόνο για το Λονδίνο. Εάν πάνε όλα καλά, θα ήθελα να πάω και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου στο Παρίσι τον Αύγουστο. Δεν θα έχουμε όρια οπότε περιμένω να βάλει η ομοσπονδία, και με ένα καλό χρόνο στο μαραθώνιο πιστεύω θα το πιάσω, χωρίς να το κυνηγήσω ξεχωριστά. Αφού δε θα πάμε Τόκιο, να πάμε τουλάχιστον Παρίσι. (γέλια) Τέλος, αν είμαι υγιής και μου το επιτρέπουν τα πόδια μου θα τρέξω πάλι στην κλασική διαδρομή της Αθήνας το φθινόπωρο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/