Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

ΓΓΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με Ιαπωνία

Published

on

Επικυρώθηκε σύμφωνα με τη ΓΓΑ το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υφυπουργείου αθλητισμού με το υπουργείο παιδείας και αθλητισμού της χώρας της Άπω Ανατολής.

Ο υφυπουργός αθλητισμού παρουσίασε στην ομιλία του το μνημόνιο προς ψήφιση, το οποίο ανοίγει διόδους επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφορίας με την Ιαπωνία, την χώρα που έχει αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα του αθλητισμού, σε περισσότερα από ένα αθλήματα. Συγκεκριμένα είπε:

«Όσον αφορά τη σύμβαση που φέρνουμε προς κύρωση: Στόχος του παρόντος σχεδίου νόμου είναι να ενδυναμώσουμε την αθλητική μας συνεργασία με την Ιαπωνία, τη χώρα που φέτος φιλοξενεί του Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στο Καζάν της Ρωσίας, στις 15 Ιουλίου 2017. Εμείς, όχι μόνο προχωράμε το μνημόνιο αυτό, αλλά επιλέγουμε αυτό να είναι το 1ο μνημόνιο συνεργασίας που κυρώνουμε. Κι αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο 2021). Το υπό συζήτηση μνημόνιο συνεργασίας επιδιώκει:

  •  Να ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδος-Ιαπωνίας εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών του Τόκιο 2021 και εκφράζει την πρόθεση μας να διατηρηθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες ως ένα διεθνές αθλητικό γεγονός καθαρής συνείδησης. Εδώ αναφερόμαστε στις αξίες του Ολυμπισμού, στις Ολυμπιακές αρχές και στους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι.
  • Να συνεργαστούμε για τη διατύπωση και υποστήριξη σχετικών με την Ολυμπιακή Εκεχειρία προτάσεων. Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που αξίζει να το προσπαθήσουμε και να υπενθυμίσουμε στην υφήλιο ότι στην αρχαία Ελλάδα, την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες.
  • Να εργαστούμε για την ενίσχυση των μεσών της μεταξύ μας συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού μέσω της ανταλλαγής: o εμπειριών και γνώσης, o πληροφοριών και υλικού τεκμηρίωσης στον τομέα του αθλητισμού, o τεχνογνωσίας στον τομέα των επενδύσεων και συντήρησης αθλητικών κατασκευαστικών έργων, o επισκέψεων αθλητικών συνδέσμων και αθλητικών ομάδων από διάφορα αθλήματα, σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομοσπονδία.
  • Να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και δεξιότητες που αποκτηθήκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 στους τομείς της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας για την προετοιμασία, τη διεξαγωγή και την τεχνική και τεχνολογική υποδομή παγκοσμίων αθλητικών διοργανώσεων, κυρίως των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020.
  • Να συνεργαστούμε σε προγράμματα: – αθλητισμού για όλους, – αθλητισμού για ΑμεΑ, – αθλητιατρικής, – ελέγχου φαρμακοδιέγερσης, – διαχείρισης και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, – προπονητικών κέντρων, καθώς και σε άλλους τομείς, οι οποίοι θα προσδιοριστούν από κοινού».

Ο υφυπουργός αθλητισμού ανέφερε στην ομιλία του τα εξής: «Ήδη έχουν δρομολογηθεί μνημόνια συνεργασίας με χώρες διαφορετικής κουλτούρας και αθλητικής νοοτροπίας από τη δική μας, όπως η Κούβα, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Κίνα, η Σερβία, και, εν προκειμένω, η Ιαπωνία,   Η πρακτική αυτή δεν γίνεται για το θεαθήναι. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να μείνει σε τύπους, αλλά προχωρά στην ουσία των συμφωνιών αυτών, διοχετεύοντας όλα τα οφέλη της στην κοινωνία. Μέσα από τα μνημόνια συνεργασίας, ο ελληνικός αθλητισμός έχει την ευκαιρία να προάγει τις αρχές που τον διέπουν, την κουλτούρα του και την τεχνογνωσία του.Το βασικότερο όμως, είναι ότι χάρη σε αυτές τις εποικοδομητικές συμφωνίες, μπορούν να εισαχθούν στον ελληνικό αθλητισμό, συνήθειες και πρακτικές άγνωστες προς εμάς, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το επίπεδό μας.Η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας δεν είναι τυχαία. Η Ιαπωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της ολυμπιακής προετοιμασίας  και δουλεύει εντατικά ώστε να είναι έτοιμη να προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές σε αθλητές, προπονητές, φορείς και θεατές.Η Ιαπωνία μπορεί να μας διδάξει πολλά, μέσα από το επίπεδο προετοιμασίας της με αφορμή τους Αγώνες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι με βάση τοπικές έρευνες ένα χρόνο πριν τους αγώνες, το 17% των δήμων, εκτός του Τόκιο, έχει ξεκινήσει διαφημιστικές εκστρατείες με στόχο την προσέλευση επισκεπτών, ενώ το 42% πραγματοποιεί ανάλογες καμπάνιες μήνες πριν από τους Αγώνες. Το Τόκυο είναι σταθερά ταξινομημένο ως μια από τις πλέον ευχάριστες πόλεις στον κόσμο. Έχει υποδομές σύγχρονες και πρωτοποριακές και χώρους για όλα τα αθλήματα. Προσφέρει, επίσης, τις μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας.Επιπλέον, η Ιαπωνία διδάσκει τι σημαίνει προγραμματισμός. Οι κατασκευές των νέων και των προσωρινών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Στάδιο, το Ολυμπιακό και το Παραολυμπιακό χωριό, προχωρούν ταχέως. Μας προδιαθέτει για μια διοργάνωση υπεράνω προσδοκιών. Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι έχουμε πολλά να μάθουμε, μέσα από τη νέα αυτή συνεργασία, τόσο για την τεχνοτροπία, όσο και για τον αποδοτικό και συνεπή προγραμματισμό των Ιαπώνων, σε ό,τι αφορά την εκπόνηση, μελέτη και υλοποίηση της κατασκευής των αθλητικών τους εγκαταστάσεων και  σε συνάρτηση με τα ανταποδοτικά οφέλη που πρόκειται να λάβουν».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες