Connect with us

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Γι’ αυτό ήταν ντριμ τιμ

Published

on

To Sportsfeed.gr συγκρίνει τις επιδόσεις των νικητών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών του 2014 με τις επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών πριν δεκαπέντε χρόνια.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Υποτίθεται ότι στον αθλητισμό υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη, όμως, στην παγκόσμια άρση βαρών δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Από την εποχή που αγωνιζόταν στα πλατό η ντριμ τιμ του Χρήστου Ιακώβου άλλαξαν κάποια πράγματα, με πιο σημαντική τη διαφορά στο όριο των κιλών. Τα τελευταία χρόνια ο αθλητής μπορεί να βελτιώνει την επίδοση του έστω και κατά ένα κιλό από προσπάθεια σε προσπάθεια, ενώ τότε υποχρεωτικά η αύξηση του βάρους στη μπάρα ήταν ανά 2,5 κιλά, εκτός αν γινόταν προσπάθεια για παγκόσμιο ρεκόρ.

Και όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλες επιδόσεις στην άρση βαρών, έχουν μείνει σε εκείνα τα χρόνια. Παραθέτουμε τα τρανταχτά παραδείγματα με βάση τα πανελλήνια ρεκόρ…

Το 1998 στο Λάχτι της Φινλανδίας ο Λεωνίδας Σαμπάνης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των 62 κιλών, σηκώνοντας στο σύνολο 320 κιλά. Δεκαέξι χρόνια μετά, με αυτή την επίδοση θα ήταν δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αλμάτι, πίσω από τον Βορειοκορεάτη Κιμ, που σήκωσε 325 και μπροστά από τον Ινδονήσιο Ιραουάν που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με 316 κιλά.

Στα 69 κιλά, την πρώτη θέση στο ζετέ, στο παγκόσμιο του Αλμάτι πήρε ο Κινέζος Λιάο με 193 κιλά και δεύτερος με μεγάλη διαφορά ήταν ο Αιγύπτιος Μαχμούντ με 182. Πριν δεκαπέντε χρόνια, στη Λα Κορούνια, ο Βαλέριος Λεωνίδης είχε σηκώσει στη συγκεκριμένη κίνηση 190 κιλά, ενώ ο Γιώργος Τζελίλης θα έπαιρνε δύο ασημένια μετάλλια με τα πανελλήνια ρεκόρ που έχει από το 1999 σε αρασέ (155 κιλά) και σύνολο (345 κιλά)

Στα 77 κιλά, παγκόσμιος πρωταθλητής στο Αλμάτι αναδείχθηκε ο Αλβανός Γκοντέλι με 369 κιλά στο σύνολο. Δεκαπέντε χρόνια πριν ο Βίκτωρ Μήτρου είχε σηκώσει 370 κιλά στο παγκόσμιο της Αθήνας.

Στα 85 κιλά, το πανελλήνιο ρεκόρ του Πύρρου Δήμα στο σύνολο ήταν 390 κιλά από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, το 2000. Στο Αλμάτι, ο Ιρανός παγκόσμιος πρωταθλητής Κιανούς Ροστάμι σήκωσε 391 κιλά και κανείς στην κατηγορία δεν έφτασε το πανελλήνιο ρεκόρ του Πύρρου στο ζετέ με 215 κιλά.

Στα 94 κιλά, ο Κιντιρμπάγεφ από το Καζακστάν σήκωσε στο σύνολο 408 κιλά και αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 1999 στην Αθήνα, ο Κάχι Κακιασβίλι είχε σηκώσει 412 κιλά, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ του στο αρασέ με 188 κιλά σε εκείνη τη διοργάνωση, παραμένει ακόμη ανέγγιχτο.

Ακόμη και στα +105 κιλά, όμως, που η “ντριμ τιμ” της ελληνικής άρσης βαρών δεν έφερε Ολυμπιακό μετάλλιο, ένας Έλληνας αθλητής θα μπορούσε να σταθεί. Το 2007, ο Δημήτρης Παπαγερίδης είχε σηκώσει στο σύνολο 426 κιλά στο παγκόσμιο της Κίνας. Σήμερα, με αυτή την επίδοση θα ήταν πέμπτος στο παγκόσμιο του Αλμάτι, όπως πέμπτος θα ήταν και ο Νίκος Κουρτίδης στα 105 κιλά, με τα 403 κιλά που σήκωσε το 2007.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/