Connect with us

TOP

Γιατί έχασε ο Κούβελος και γιατί κέρδισε ο Καπράλος

Published

on

Το χθεσινό θρίλερ των εκλογών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα το θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα. Ιδίως η πλευρά των ηττημένων που έδωσε πολύ μεγάλο αγώνα, αλλά λιγοψύχησε στην τελευταία μάχη του «πολέμου». Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα της ΕΟΕ από κοντά, κάνουν λόγο για φυσιολογικό αποτέλεσμα καθώς η τακτική που ακολούθησαν οι δυο πλευρές, από τους Ολυμπιακούς του Ρίο και μετά έκρινε το αποτέλεσμα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Την ημέρα που η ελληνική αποστολή επέστρεψε από το Ρίο, το σκορ Καπράλος-Κούβελος ήταν 50-50. Δίχως αναλύσεις και συσχετισμούς, το μομέντουμ της εξαιρετικής εμφάνισης την ελληνικής αποστολής ώθησε και τους δυο σε ένα ντέρμπι που δεν χωρούσαν προγνωστικά. Πόσο μάλλον όταν στις εκλογές των περισσότερων ομοσπονδιών υπήρξαν ανατροπές.

Γιατί κέρδισε ο Καπράλος
Μη γνωρίζοντας αν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος στην ΕΟΕ, ο Καπράλος συνέχισε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» αυτή τη φορά για το 2020. Σε μια πραγματικά εξαιρετική κίνηση, πήρε από το χέρι Γιαννιώτη και Πετρούνια, κάλεσε και την Στεφανίδη στη Νέα Υόρκη και έψησε τους ομογενείς να στηρίξουν τον ελληνικό αθλητισμό. Για το λόγο αυτό, δεν υπήρξε αθλητής που να μην πει καλό λόγο για τον ίδιο. Οι αθλητές όμως δεν είναι αυτοί που ψηφίζουν.
Το κόλπο γκρόσο του Καπράλου ήταν η ανανέωση. Πόνταρε στα νέα πρόσωπα, αλλάζοντας τα πόστα στην ΕΟΕ. Ο Φυσεντζίδης στη ΔΟΑ και ο Κολυμπάδης γενικός γραμματέας ήταν δύο κινήσεις που άλλαξαν τους συσχετισμούς παρά το γεγονός ότι έχασε τον Αχιλλέα Μαυρομάτη που δεν εξελέγει από το βόλεϊ και τον Διονύση Ηλιάδη που με περίεργο τρόπο βρέθηκε εκτός.

Γιατί έχασε ο Κούβελος
Το πρώτο λάθος που έκανε ο κατά τα άλλα έμπειρος παράγοντας, ήταν που επελεξε ως «λοχαγό» τον αρχιλοχία Στέλιο Αγγελούδη. Από τη στιγμή που τον όρισε υποψήφιο γενικό γραμματέα δεν υπήρχε περίπτωση ο Μανόλης Κολυμπάδης να μείνει στο πλευρό του, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Το σκεπτικό του Κούβελου μόνον ο ίδιος το γνωρίζει καθώς ο Κολυμπάδης είναι ένας πολύπειρος παράγοντας ο οποίος όσα και να του χρεώνονται για το παρελθόν (το Sportsfeed του έχει ασκήσει ουκ ολίγες φορές κριτική), έχει φροντίσει να διατηρεί το άθλημα του σε υψηλό επίπεδο (δευτεραθλήτρια Ευρώπης η Εθνική το 2013) και συνεχίζει την παραγωγή ταλέντων. Από την άλλη, ο Στέλιος Αγγελούδης είναι άνθρωπος που κινείται στο παρασκήνιο καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως παραμένει ο ισχυρός άνδρας του χάντμπολ. Ενός αθλήματος που βρίσκεται σε παρακμή για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη και ο… αρχιλοχίας.
Ένα άλλο λάθος του Ισίδωρου Κούβελου ήταν το γεγονός ότι επέλεξε να στηριχθεί στο… ποδόσφαιρο. Ο Θανάσης Κανελλόπουλος που κάλυψε τη θέση του εκπροσώπου της πυγμαχίας, υπήρξε πρόεδρος της αμαρτωλής ΕΠΑΕ και το όνομα του υπήρξε στις δικογραφίες για τα στημένα παιχνίδια. Ο Γιώργος Καραμπέτσος παραγοντικά δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το βόλεϊ το οποίο εγκατέλειψε για να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο και την ΕΠΣ Πειραιά. Ακόμα και ο Βαγγέλης Σουφλέρης που βρέθηκε πρόεδρος ομοσπονδίας με οκτώ ψήφους (λιγότερες και από την ολομέλεια της ΕΟΕ) από το ποδόσφαιρο επανήλθε καθώς είναι γνωστή η εμπλοκή του με τον Πανιώνιο, ένα σωματείο που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Ολυμπιακό και ο Κούβελος έχει υπάρξει παράγοντας (μπάσκετ). Ακόμα και στο Inside The Games, το κορυφαίο ενημερώτικό site στον πλανήτη στο Ολυμπιακό κίνημα, αναφερόμενο στον Κούβελο, υποσημείωσε ότι είναι ο κουμπάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη…
Το τρίτο λάθος που κόστισε αρκετά, ήταν τα δικαστήρια. Το να προσπαθεί να ακυρώσει κάποιος το εκλογικό αποτέλεσμα την πλειοψηφίας δημιουργεί άσχημους συνειρμούς. Με δικαστική απόφαση εγκαταστάθηκε… ολιγαρχία στο τζούντο, με δικαστική απόφαση προσπάθησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα σε ποδηλασία και στίβο.

Ο ρόλος της κυβέρνησης
Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στην ΕΟΕ από το 1980 και μετά όπου η κυβέρνηση έπαιξε ελάχιστο ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Ο εκπρόσωπος της ποδηλασίας, Ιάκωβος Φιλιππούσης ήταν ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης, όμως η ομοσπονδία του χάντμπολ που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη ΓΓΑ δεν ελέγχεται καθώς υπάρχει ο Αγγελούδης. Οπότε το σκορ ήταν συν ένα, μείον ένα.

ΥΓ. Ο 82χρονος Λάμπης Νικολάου θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι έχει έρθει η ώρα να αποσυρθεί. Η συμπεριφορά του χθες στην ΕΟΕ δεν άρμοζε σε επίτιμο μέλος της ΔΟΕ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που του χρεώνουν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντικατέστησε το Νίκο Φιλάρετο στη ΔΟΕ. Η μονομανία δεν είναι καλό πράγμα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/