Γκολφ… δικαστηρίων

Τελεσίγραφο πέντε ημερών έδωσε το δικαστήριο του Ρίο στην σε κατασκευάστρια εταιρεία και τον δήμο της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, προκειμένου να μετακινήσουν… τρεις τρύπες.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Όχι δεν πρόκειται για κάποιο αστείο, αλλά για το τελευταίο κεφάλαιο του σίριαλ «γήπεδο γκολφ στο Ρίο» που καλά κρατεί, πονοκεφαλιάζοντας τόσο τους Βραζιλιάνους διοργανωτές, όσο και τους ανθρώπους της ΔΟΕ οι οποίοι παρακολουθούν ανήμποροι και αγχωμένοι μία ακόμη περίπτωση χρονοτριβής στην περαίωση των Ολυμπιακών έργων ενόψει 2016. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του αστικού δικαστηρίου Εδουάρδο Κλάουσνερ, που έχει αναλάβει την εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης, έθεσε χθες αποκλειστική προθεσμία πέντε ημερών (που ξεκινά να μετρά από την ημέρα καθαρογραφής της απόφασής του) στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μετακινήσουν τη θέση τριών οπών του Ολυμπιακού γηπέδου γκολφ, επανασχεδιάζοντας τις εγκαταστάσεις έτσι ώστε να μην καταστρέψουν τον φυσικό, προστατευμένο βιότοπο που βρίσκεται δίπλα στον χώρο που προορίζεται για το γήπεδο. «Οι εναγόμενες πρέπει να απαντήσουν μέσα σε πέντε ημέρες εάν θα μετακινήσουν άμεσα τις οπές υπ’ αριθμ. 12, 14 και 15, τοποθετώντας τις αλλού, με τρόπο που θα σέβεται και επιτρέπει τη διατήρηση του οικοσυστήματος της περιοχής», απεφάνθη ο Κλάουσνερ, βάζοντας… φωτιά στην κατασκευάστρια εταιρεία και τους άρχοντες της πόλης.

Η δικαστική διαμαχή που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την άσκηση αγωγής από περιβαλλοντικές ομάδες, έχει καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο των Ολυμπιακών έργων που το 2016 φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν το πρώτο Ολυμπιακό τουρνουά γκολφ για πρώτη φορά από το μακρινό 1904. Βάσει μάλιστα του αρχικού σχεδιασμού, οι διοργανωτές ευελπιστούσαν να διοργανώσουν ένα Ολυμπιακό test event του γηπέδου έναν χρόνο πριν τους Αγώνες, με το ενδεχόμενο ωστόσο να απομακρύνεται πλέον σημαντικά, με πιο πιθανή μία ημερομηνία στις αρχές του 2016.

Πλέον αναμένεται η καθαρογραφή και δημοσίευση της απόφασης, προκειμένου να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα η προθεσμία που έθεσε ο Βραζιλιάνος δικαστής, δίνοντας λίγο ακόμη -πολύτιμο- χρόνο στις εναγόμενες να σκεφθούν το πώς τελικά θα ενεργήσουν.

Tags

WH7-banner