Connect with us

EDITORIAL

Η άποψη των αθλητών (μέρος 3ο)

Published

on

Μετά την τοποθέτηση της Κατερίνας Στεφανίδη για το θέμα του συνδυασμού σπουδών και αθλητισμού στις ΗΠΑ (διαβάστε εδώ) αρκετοί αθλητές τοποθετήθηκαν και ίδιοι επί του θέματος θέλοντας να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Η Στεφανίδη θέλοντας να βοηθήσει ζήτησε να ανοίξει συζήτηση και διάλογος με τους νεότερους που τώρα πάνε ή σκέφτονται να συνεχίσουν τη ζωή και την αθλητική τους καριέρα στις ΗΠΑ. Οι εμπειρίες όλων όσοι έχουν πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους νεότερους. Η τοποθέτηση των αθλητών και αθλητριών στηρίζονται σε δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο αφορά στο πως βίωσαν οι ίδιοι αυτήν την εμπειρία, τι δυσκολίες αντιμετώπισαν, τι πράγματα πήραν και τι θα έκανα διαφορετικά, ενώ το δεύτερο αφορά στο κατά πόσο θα έκαναν διαφορετική επιλογή αν μπορούσαν να πάνε πίσω το χρόνο. Στο τρίτο μέρος έχουμε βάλει τόσο παλαιότερους αθλητές που έχουν αρκετά χρόνια ήδη στην Αμερική όσο και νεότερους που μετρούν μόλις λίγους μήνες εκεί. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις:

Σοφία Πιτούλη – μεσαίες αποστάσεις (πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης)*
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια που μου ζήτησε κάποιος να γράψω για τον στίβο και η αλήθεια έιναι πως δεν είναι και εύκολο. Η Αμερική ήταν το τέλος της αθλητικής μου καριέρας, ή τουλάχιστον μια προσωρινή διακοπή. Παρόλα αυτά, σταδιακά μου προσέφερε πολλά άλλα που αγάπησα όσο τον στιβο. Πιστεύω πως κάποιος μπορεί να έρθει στην Αμερική και να τα καταφέρει και ακαδημαϊκά και αθλητικά. Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Με το που έφτασα Αμερική τραυματίστηκα στην πελματιαία μου και έπαθα νευρική βλάβη στο αριστερό μου πόδι. Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως δεν ήταν να ξεπεράσω τους τραυματισμούς αλλά η ψυχολογια, η οποία για εμένα είχε να κάνει με τι support system είχα εδώ.
Στην Αθήνα, είχα μάθει να τρέχω σε ένα γκρουπ στο οποίο ήμουν η μικρότερη ηλικιακά με συναθλητές που θάυμαζα, και προπόνηση προσαρμοσμένη στα μέτρα μου. Αλλά κυρίως είχα την οικογένεια μου που με στήριζε 24/7. Αντίθετα, στην Αμερική είσαι ένας πόντος για την ομάδα σου. Πληρώνεσαι πολλά λεφτά, και έχουν τεράστιες απαιτήσεις. Πάνω απ’όλα είναι οι βαθμοί για την ομάδα και μετά ο αθλητής. Η αντιμετώπηση δεν είναι υποκειμενική. Εξάλλου αυτό φαίνεται και από την προπόνηση, η οποία δεν είναι εξατομικευμένη αλλά ίδια για 15 αθλητές.
Απο την άλλη, η Αμερική μου έδωσε την δυνατότητα μέσω του αθλητισμού να κάνω ακαδημαϊκές σπουδές υψηλού επιπέδου. Οι σπουδές αυτές με βοήθησαν να βρώ τον δρόμο μου επαγγελματικά και μου έχουν ανοίξει πόρτες σε τομείς που δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν. Η Αμερική δεν ταιριάζει σε όλους γιατί είναι απαιτητική και μοναχική. Αλλά σε όποιον την εκμεταλευτεί δίνει πολλα εφόδια και ευκαιρίες. Αν έπρεπε να ξαναεπιλέξω, θα επέλεγα την ίδια διαδρομή. Ο αθλητισμός σαν επάγγελμα στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω και η κουλτούρα του πολύ προβληματική. Ένα πτυχείο στην Αμερική, σε αθλητές σαν εμένα που δεν πίστευαν πως θα αγαπήσουν κάτι όσο τον στίβο, μας ανοίγει τα μάτια και το μυαλό. 

*Η Σοφία Πιτούλη πλέον κάνει το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια (UCLA).

Μάνος Καμτσικλής – σφυροβολία (πανεπιστήμιο του Μέριλαντ)
Η επιλογή που θα έκανα αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα ήταν η ίδια αλλά όχι ότι δεν θα έκανα αυτό το βήμα να σπουδάσω στις ΗΠΑ. Απλά αν μπορούσα να γυρίσω τώρα τον χρόνο πίσω θα άλλαζα πράγματα βελτιώνοντας λεπτομέρειες εφόσον τώρα έχω εμπειρία 2 χρόνων. Αυτό που έχω βιώσει με αυτόν τον τρόπο ζωής είναι ουσιαστικά ότι ήμουν ένας νεαρός αθλητής που έδωσα τα πάντα για τον στίβο είδα ότι το μέλλον μου δεν είναι σίγουρο και δεν ένιωθα κάποια εξασφάλιση. Με το να έρθω σε αμερικανικό πανεπιστήμιο μου επιτρέπει να σπουδάσω αυτό που θέλω στο μέλλον σε συνδυασμό με αυτό που αγαπώ, μερικές φορές αυτή η επιλογή έχει κακή επιρροή στο άθλημα λόγω διαβάσματος, αθλητικού περιβάλλοντος, άγχους, και αλλα πολλά. Η ικανότητα του προπονητή μου Γιάννη Χριστόγλου να με αναδείξει από νεαρή ηλικία είναι αυτό που μου έδωσε την ευκαιρία να πάρω αυτήν την επιλογή. Εάν ήθελα το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε παγκόσμιο ή Ολυμπιακό επίπεδο ίσως η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να μείνω στην οικογένεια μου στην χώρα μου και στον προπονητή μου.

Ιάσονας Μαχαίρας – σφαιροβολία (πανεπιστήμιο του Μέμφις)
Αν μπορούσα να γυρισω τον χρόνο πίσω θα έπαιρνα πάλι την ίδια απόφαση. Την απόφαση μου δεν θα την άλλαζα γιατί πιστεύω πως στην Αμερική μπορεί να βρεις τον καλύτερο συνδυασμό σπουδών και αθλητισμού. Έχεις καθηγητές υψηλού επιπέδου και προπονητές που είναι από τους καλύτερους στο είδος τους. Μια συμβουλή προς τους νέους θα ήταν να το σκεφτούν καλά πριν πάρουν μια τέτοια απόφαση γιατί ο “δρόμος” της Αμερικής είναι μοναχικός. Θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα θέλουν να το κάνουν αυτό και να ξέρουν πάνω από όλα ότι οι άνθρωποι εδώ θα τους βοηθήσουν πολύ. Οι άνθρωποι από την Αμερική θέλουν τα παιδιά που φέρνουν εδώ να είναι χαρούμενα και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα βρουν μπροστά τους αλλά επίσης θα κάνουν ότι μπορούν για να σε βοηθήσουν. Το να κανει κάποιος αλλαγή πανεπιστημίου, όπως έκανα εγώ, δεν είναι ποτέ εύκολη απόφαση. Κάτι πρέπει να γίνει για να σε ωθήσει προς τα εκει, διότι πολλοί είναι αυτοί που θα πουν “καλύτερα να μείνω στο κάτι σίγουρο πάρα να ρισκάρω και να αναζητήσω κάτι καλύτερο”. Ποτέ δεν ξέρεις σε ποιο πανεπιστήμιο θα γίνεις δεκτός αλλά καλύτερα να πάρεις την απόφαση να πας σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο αν δεν εισαι ευχαριστημένος εκεί που είσαι. Να πιστεύεις στον εαυτό σου και να ξέρεις τι είσαι ικανός να κανεις!

Κώστας Ζάλτος – σφυροβολία (πανεπιστήμιο της Μινεσότα)
Άμα γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα ξανά πήγαινα για έναν μόνο λόγο: γιατί είναι κάτι που ήθελα από μικρός και έβλεπα όλους τους συναθλητές μου να πηγαίνουν και το ήθελα και εγώ. Πιστεύω είναι μια ευκαιρία ζωής για τον οποιοδήποτε αθλητή να ανοίξει τα φτερά του και να δει κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Επίσης πιστεύω είναι μια μοναδική ευκαιρία στις μέρες που ζούμε τα παιδιά όπως εμείς να αρπάζουμε τέτοιες ευκαιρίες από τα “μαλλιά” και να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας και τις δυνατότητες μας. Προσωπικά ποστευω έχω κάνει την καλύτερη απόφαση της ζωής μου να πάω στην Αμερική και να σπουδασω, παρόλο που είμαι μόνο 2 μήνες εδώ. Οι ευκαιρίες που δίνονται εδώ δεν δίνονται στην Ελλάδα πια. Επίσης, οι προπονήσεις και τα μαθήματα και οι νοοτροπίες σε όλα αυτά είναι διαφορετικά αλλά είναι κάτι καινούργιο και διαφορετικό σίγουρα. Παροτρύνω κάθε νεότερο αθλητή άμα του δοθεί αυτή η ευκαιρία να μην την αφήσει να πάει χαμένη.

Τα προηγούμενα δύο μέρη μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/