Connect with us

STORY

Η ιστορία του Πίτερ Νόρμαν

Published

on

Το κίνημα Black Lives Matter έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη με τη νέα γενιά να θέλει να εξαλείψει κάθε κατάλοιπο φυλετικού ρατσιμού. Πολλά χρονιά πριν, ο Τζον Κάρλος και ο Τόμι Σμιθ έγιναν σύμβολα του αγώνα, στους Ολυμπιακούς του Μεξικό το 1968. Μαζί τους και ο Πίτερ Νόρμαν. Ο λευκός της ιστορικής φωτογραφίας.

Ο σπουδαίος Αυστραλός αθλητής και άνθρωπος, ήταν αυτός που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό κατά τη διάρκεια της απονομής των 200μ συμφώνησε με τους Κάρλος και Σμιθ να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία τους για τις φυλετικές ανισότητες, πράξη για την οποία τιμωρήθηκε και ο ίδιος.

Πριν από λίγες μέρες, γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Αυστραλού σπρίντερ ο οποίος είχε γεννηθεί στις 15 Ιουνίου 1942 στο Κόμπουργκ της Αυστραλίας και ξεκίνησε τον αθλητισμό με προπονητή τον Νέβιλ Σιλιτόου. Στα 24 του κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κοινοπολιτειακούς αγώνες του Κίνγκστον με την σκυταλοδρομία 4Χ110 γιάρδες. Το 1968 συμπεριλήφθηκε στην Ολυμπιακή ομάδα της Αυστραλίας, όπου θα αγωνιζόταν στο αγώνισμα των 200μ. Από τον πρώτο γύρο του αγωνίσματος έδειξε πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς έκανε Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 20.17. Ο Νόρμαν πέρασε με τον 3ο χρόνο στον τελικό του αγωνίσματος, όπου με χρόνο 20.06 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, πίσω από τον Τόμι Σμιθ που κετέκτησε το χρυσό κάνοντας μάλιστα παγκόσμιο ρεκόρ (19.83). Με το 20.06 του Νόρμαν κατέρριψε το ρεκόρ Ωκεανίας μία επίδοση που αντέχει μέχρι σήμερα.
Πάρα τη σπουδαία επίδοση και το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, ο Νόρμαν είναι περισσότερος γνωστός ως ο λευκός στην περίφημη φωτογραφία του βάθρου απονομής των μεταλλίων.

Αν και δεν έκανε το χαρακτηριστικό χαιρετισμό των «Μαύρων Πανθήρων» δέχθηκε να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία των δύο Αμερικανών αθλητών και κατά τη διάρκεια της απονομής φόρεσε την Ολυμπιακή κονκάρδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, ήταν αυτός που πρότεινε στον Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, όταν ανακάλυψαν ότι έχουν μόνο ένα ζευγάρι γάντια να φορέσει από ένα γάντι ο καθένας.
Στην αυστραλιανή ομάδα όμως, δεν άρεσε ιδιαίτερα αυτή η κίνηση του αθλητή, ο οποίος άρχισε να ζει το δικό του Απαρτχάιντ, μετά από αυτή. Στον αθλητή δε δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, παρά το γεγονός ότι είχε τρέξει αρκετές φορές γρηγορότερα από το Ολυμπιακό όριο. Ο αθλητής ήταν και ο μοναδικός Ολυμπιονίκης της που δεν κλήθηκε να λάβει μέρος σε κάποια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση μόλις το 2012 απολογήθηκε δημοσίως για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Νόρμαν, αφού παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος που δεν συμπεριλήφθηκε στην Ολυμπιακή ομάδα του 1972 και αναγνωρίστηκαν 44 χρόνια μετά αναγνωρίστηκαν τα επιτεύγματά του.


Βέβαια η αναγνώριση από την κυβέρνηση ήρθε κάπως αργοπορημένα, καθώς ο αθλητής πέθανε ξαφνικά από ανακοπή το 2006, παραμένοντας μέχρι το τέλος της ζωής του καλός φίλος με τον Σμιθ και τον Κάρλος. Οι δύο Αμερικανοί σπρίντερ παραβρέθηκαν στην κηδεία του συναθλητή τους και ήταν μεταξύ αυτών που κουβάλησαν το φέρετρο του…

Στο πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, υπάρχει ένα άγαλμα με το βάθρο των Ολυμπιακών του 1968 με τον Σμιθ και τον Κάρλος. Οι δύο Αμερικανοί ήθελαν να τοποθετηθεί στο βάθρο και το άγαλμα του Νόρμαν, όμως ο Αυστραλός τους είπε να αφήσουν κενή τη δική του θέση για να μπορούν οι επισκέπτες να ανεβαίνουν στο βάθρο, στο δεύτερο σκαλί και να φωτογραφίζονται…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/