Connect with us

EDITORIAL

Η αγωνιστική ανεπάρκεια του ΣΕΓΑΣ

Published

on

Μόλις δύο μήνες έχουν απομείνει για να ξεκινήσει η περίοδος της Ολυμπιακής πρόκρισης για το Τόκιο 2020 μέσω του συστήματος της κατάταξης και στην Ελλάδα αντί να ψάνουν να βρουν λύση με διοργάνωση δυνατών μίτινγκ εντός χώρας, θέλουν να ξεκινήσουν αγώνα να αλλάξει η διαδικασία πρόκρισης!

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Πριν από μία εβδομάδα, ο πάντα έγκυρος Σταύρος Γεωργακόπουλος είχε αποκαλύψει την πρόθεση του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη να «πολεμήσει» την απόφαση της IAAF για πρόκριση στους Ολυμπιακούς μέσω ranking, θεωρώντας άδικο το σύστημα για μη προνομιούχους (οικονομικά) αθλητές (διαβάστε εδώ). Προφανώς κάποιος παρέσυρε τον υφυπουργό σε αυτήν την γκάφα που εκτός των άλλων αναφέρει ότι θα ξεκινήσει τον αγώνα του, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος από την ΙAAF (ξεκινά το Σεπτέμβριο, η σύνοδος των υπουργών αθλητισμού είναι τον Οκτώβριο).
Προφανώς και καμία σύνοδος υπουργών αθλητισμού δεν μπορεί να επιβάλει σε μία παγκόσμια ομοσπονδία τον τρόπο πρόκρισης που έχει επιλέξει η ίδια. Και μιλάμε για την ομοσπονδία που έχει βάλει στοπ στους Ρώσους παρά τα όσα λέει και κάνει ολόκληρος Πούτιν.
Το γεγονός είναι πως ο ΣΕΓΑΣ είναι ανεπαρκής ως ομοσπονδία για τη διοργάνωση ενός αξιολογημένου αγώνα είτε από την IAAF είτε από της ΕΑΑ.
Όταν χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία που έχουν χειρότερη οικονομία από την Ελλάδα (είναι και εκτός ευρώ) με ομοσπονδίες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος με εκατομμύρια ευρώ, διοργανώνουν 2-3 μίτινγκ υψηλότατου επιπέδου με παγκόσμιους σταρ, το γεγονός αυτό εκθέτει τον ΣΕΓΑΣ. Οι συγκεκριμένες ομοσπονδίες δε χρειάζεται να στείλουν σε κανένα μίτινγκ τους αθλητές τους για να πάρουν πρόκριση γιατί έχουν δικά τους εξαιρετικά. Όταν σε μία ουγγρική πόλη των 100.000 κατοίκων που δεν έχει καν αεροδρόμιο, αγωνίζεται το μισό starting list του ντάιαμοντ λιγκ του Παρισιού, τότε η ομοσπονδία των 7.000.000+ ευρώ εσόδων εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Από την άλλη, ο υφυπουργός αθλητισμού που τους τελευταίους μήνες κάνει προτάσεις εκατομμυρίων σε ιδιωτικές εταιρείες (ΠΑΕ) ακόμα και με μείωση συντελεστή φορολόγησης τη στιγμή που οι περισσότεροι αθλητές αυτοχρηματοδοτούνται (ρωτήστε τον Βολικάκη), αναφέρεται σε άδικο σύστημα πρόκρισης. Ο ταλαντούχος στην εύρεση οικονομικών πόρων υφυπουργός, αντί να διαθέσει 30.000.000 ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματων εταιρειών που ανήκουν σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τύπους που έχουν μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, μπορεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ποσό (αφού το έχει βρει ήδη) για να ενισχύσει την Ολυμπιακή ομάδα.

ΥΓ1. Αναγνωρίζουμε ότι ο υφυπουργός δεν έχει ιδέα, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού όμως, δεν είναι άσχετος με το στίβο. Γνωρίζει πολύ καλά ακόμα και πιο σκάμμα είναι κατηφορικό, που δεν τεντώνει η μεζούρα και ποια ανεμόμετρα δείχνουν κάποιες φορές πάνω από τα δύο μέτρα άερα λάθος. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το σύστημα πρόκρισης με κατάταξη εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα. Γιατι δεν είναι άδικο για τον Τσελίδη (τζούντο), τον Βολικάκη (ποδηλασία), τον Τσιτσιπά (τένις), την Τζέλη (τάε κβον ντο), τον Γαλιατσάτο (άρση βαρών) και είναι άδικο για τον στίβο; Οι προαναφερόμενοι είναι όλοι τους πλούσιοι για να κάνουν πολλούς αγώνες;

ΥΓ2. Και μετά τους ενοχλεί που η Άννα Κορακάκη δε θέλει να φωτογραφίζεται μαζί τους και της κάνουν και επίθεση περί… αχαριστίας. Αν υπήρχαν άλλοι/άλλες 20 σαν την Κορακάκη μεταξύ των αθλητών, ο ελληνικός αθλητισμός θα ήταν πολύ διαφορετικός. Προς το καλύτερο…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/