Connect with us

TOP

Η αρχή του… κακού και τι θα ακολουθήσει στην πριμοδότηση των αθλητών για ΑΕΙ/ΤΕΙ

Published

on

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ήταν υποψήφιοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που απέτυχαν να εισεχθούν στην Ιατρικοί σχολή αυτοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα ή μη των νέων ρυθμίσεων των εισαγωγικών εξετάσεων σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Αρχική η υπόθεση που αφορούσε υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που «κόπηκαν» στην έκθεση και παρότι είχαν ψηλή βαθμολογία δεν εισήχθησαν στην Ιατρική σχολή. Αυτοί ζήτησαν να ακυρωθούν οι πίνακες των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του έτους 2016, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εισαγωγής.
Το επταμελές Γ τμήμα Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με δύο αποφάσεις του (1442-1443/2017) παρέπεμψε το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μεταξύ των θεμάτων που είχαν θέσει στις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι που έκαναν την προσφυγή ήταν όπως ανέφεραν: «ο συντελεστής βαρύτητας, το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, η εισαγωγή στα ΑΕΙ των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες, η προνομιακή μεταχείριση υπέρ των αθλητών που έχουν διακριθεί, οι μεταγραφές φοιτητών σε ποσοστό 15% και η μεταφορά θέσεων».

Στο θέμα που αφορούσε στον αθλητισμό μία ομάδα δικαστών του επταμελούς Γ τμήματος Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε τοποθετηθεί: «είναι θεμιτή κατ΄ αρχήν η πριμοδότηση από το νομοθέτη αθλητών υψηλού επιπέδου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστω και σε βάρος άλλων υποψηφίων, καθώς μάλιστα ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία του κράτους. Όμως, είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις εκείνες που προβλέπουν την πριμοδότηση αθλητών σε ποσοστό 4,5%, ακόμη και σε πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα».
Υπήρχε και άλλη άποψη τότε που τελικά ήταν αυτή που επικράτησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τότε ανέφερε: «Η εισαγωγή των υποψηφίων επιβάλλεται να διενεργείται σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, όπως είναι βάσει ικανότητας και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Όμως η ιδιότητα του διακριθέντος σε αθλητικούς αγώνες δεν συνάδει με τις ικανότητες και τις δεξιότητες στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικών Σχολών. Συνεπώς η πριμοδότηση αυτή των αθλητών είναι αντισυνταγματική. Παρ΄ όλα αυτά, κατ΄ εξαίρεση μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για αθλητές που διακρίθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά για συναφείς σχολές όπως είναι της Φυσικής Αγωγής, αλλά όχι για τις Ιατρικές Σχολές».
Με την τελευταία άποψη συμφώνησε η ολομέλεα του ΣτΕ και εξέδωσε την απόφαση της που δεν είναι αναδρομική και έχει ισχύ από την ημέρα ανακοίνωσης της.

Τί μέλλει γενέσθαι
Τόσο ο υφυπουργός αθλητισμού όσο και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού εξέφρασαν την αντίθεση τους με τη συγκεκριμένη απόφαση. Μάλισρα ο Ιούλιος Συναδινός ήταν ιδιαίτερα σκληρός στα λόγια του.
Το ρεπορτάζ του Sportsfeed αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα φέρει εκ νέου ρύθμιση που θα αφορά κυριώς στους αθλητές για να επαναφέρει την πριμοδότηση. Αν αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο στα ΤΕΦΑΑ ενδεχομένως να μην ανοίξει… ρουθούνι ξανά. Αν όμως επανέλθει στο αρχικό καθεστώς, τότε σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να προσφύγουν και πάλι στο Στε.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/