Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η Δούρου δέσμευσε την περιφέρεια με 828.000€ για το Μαραθώνιο τη διετία 2019-20

Published

on

Καθόλου αναίτιος δεν ήταν ο εκνευρισμός του Γιώργου Πατούλη στη συνέντευξη Τύπου για το Μαραθώνιο της Αθήνας του 2019. Ο νέος περιφερειάρχης βρέθηκε δεσμευμένος έναντι του ΣΕΓΑΣ με 828.000 ευρώ το 2019 και το 2020.

του  Θανάση Νικολάου[email protected] 

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, είναι δίχως αμφιβολία το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται στην Ελλάδα και το πιο προσοδοφόρο. Τα έσοδα του από τις συμμετοχές των δρομέων που φέτος ανακοινώθηκε ότι έφτασαν τους 60.000 (σε όλα τα δρομικά αγωνίσματα της διοργάνωσης) και τους χορηγούς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό δεν έγινε ποτέ γνωστό τα προηγούμενα έτη διότι η οργανωτική επιτροπή του αγώνα και ο ΣΕΓΑΣ δεν δημοσιεύουν τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης. Ίσως φέτος τα πράγματα αλλάξουν…

Στο δια ταύτα. Τον περασμένο Μάρτιο (στις 14 του μήνα), συνεδρίασε στην περιφέρεια Αττικής η Επιτροπή Αθλητισμού και Πολιτισμού έχοντας θέμα: «Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για το Μαραθώνιο Αθήνας και τις παράλληλες εκδηλώσεις ΣΕΓΑΣ/ΑΙΜΣ για τα έτη 2019-2020». Δηλαδή, λίγες εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές και μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές (δεν είχαν προκηρυχθεί ακόμα), η τότε διοίκηση της περιφέρειας ήταν τόσο σίγουρη για τη νίκη της που έβαλε μπρος αποφάσεις για τους επόμενους 20 μήνες.

Παρόντες στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν η πρόεδρος της επιτροπής, Εύη Αποστολάκη, τα τακτικά μέλη Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αριστέα Βάβουλα, Νικολέττα Δανιά και Σπύρος Πάντζας συν τα αναπληρωματικά μέλη Χριστόφορος Δανάκος, Μαρία Νερούτσου και Μαρία Χριστάκη.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Σπύρος Πάντζας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού ο οποίος ανέφερε την ύπαρξη επιστολής του ΣΕΓΑΣ που ζητά τη στήριξη από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για το 2019 – 2020 ενώ ενημέρωσε πως είχε συνάντηση με τον γενικό συντονιστή του Μαραθωνίου Μάκη Ασημακόπουλο. Από την επιστολή και τη συνάντηση, αναφέρει ότι σχημάτισε εικόνα για το Μαραθώνιο λέγοντας ότι «σε κοινωνικό επίπεδο το 2018 μαζεύτηκαν πάνω από 3.700.000€ από δρομείς, φιλάθλους, επιχειρήσεις και ΜΚΟ» και στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε για να πείσει την επιτροπή αναφέροντας:

«Τα τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια έχει κατοχυρώσει μία άριστη συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ και σημαντική θέση στη διοργάνωση του μεγαλύτερου γεγονότος της πόλης μας, ενώ ο ΣΕΓΑΣ έχει προβεί στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής ως ΣΥΝ∆ΙΟΡΓΑΝΩΤΗ, δίνοντάς της κεντρικό ρόλο (π.χ. λογότυπο της Περιφέρειας Αττικής στο εξώφυλλο σε όλα τα έντυπά του) και χώρο σε όλες τις επικοινωνιακές του δράσεις (συνεντεύξεις, απονομές, κλπ.). Είναι στο χέρι μας λοιπόν το πώς θα αξιοποιήσουμε την συνεργασία αυτή περαιτέρω, τόσο για το καλό των πολιτών της Περιφέρειάς μας, όσο και για την προβολή της.

Με βάση όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να χειρίζεται την ετήσια υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ ως μία εξαιρετική περίπτωση, άκρως ανταποδοτική, τόσο για την εικόνα της όσο για την οικονομία της Αττικής, και έτσι να συνεχίσει την υποστήριξη της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τις παράλληλες εκδηλώσεις ΣΕΓΑΣ/ΑΙΜΣ.

Όσο θα μεγαλώνει ο Μαραθώνιος, τόσο θα μεγαλώνουμε και εμείς και τα οφέλη των συμπολιτών μας στους τομείς που υπηρετούν αυτά τα γεγονότα: στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον τουρισμό» αναφέρει ο εντεταλμένος και στη συνέχεια ενημερώνει για τις οικονομικές απαιτήσεις του ΣΕΓΑΣ.

«Για να καταστούν όλα τα παραπάνω εφικτά, εισηγούμαι να εγκρίνουμε την πρόταση συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ και να υποστηρίξουμε τον πολυήμερο πλέον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τις παράλληλες εκδηλώσεις ΣΕΓΑΣ/ΑΙΜΣ, για τα έτη 2019 και 2020, με την ανάληψη των αναγκαίων προτεινόμενων προμηθειών και υπηρεσιών, αξίας 828.600€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%), που θα καλυφθούν από τον ΚΑΕ 0844 με επιπρόσθετη προαίρεση για αύξηση του ποσού κατά 8% για το έτος 2020».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο, η περιφέρεια Αττικής για:

  • να αναφέρεται ως συνδιοργανώτρια
  • να εμφανίζεται το λογότυπο της σε όλα τα έντυπα
  • να είναι παρούσα σε όλες τις επικοινωνιακές δράσεις (συνεντεύξεις, απονομές, κλπ).

πρέπει να δώσει 828.600 ευρώ δημόσιο χρήμα και στην ουσία να είναι αυτή η διοργανώτρια του Μαραθωνίου πληρώνοντας για το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων. Όλα αυτά έγιναν εντολή της τότε περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, την οποία ο ΣΕΓΑΣ έχει τιμήσει κιόλας για την προσφορά της (με δημόσιο χρήμα βέβαια) στο Μαραθώνιο, μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχουν φέτος 60.000 δρομείς που θα πληρώσουν από 10 ευρώ στο πιο απλό πακέτο των 5χλμ. μέχρι και 620 ευρώ στο premium του Μαραθωνίου με το μέσο όρο να είναι μεταξύ 80-100 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και οι χορηγοί που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ο δήμος Αθηναίων, Μαραθώνος και φυσικά ο ΕΟΤ.

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν ο υφυπουργός αθλητισμού, αποφάσιζε να διερευνήσει την υπόθεση Μαραθώνιος και να δημοσιευθούν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία για να γνωρίζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και κυρίως οι αθλητές και οι προπονητές του ΣΕΓΑΣ ποιο είναι τελικά το ποσό που καταλήγει στα ταμεία της ομοσπονδίας στίβου.

Τι πληρώνει η περιφέρεια με τα 828.600 ευρώ

Για το Μαραθώνιο

1. Προμήθεια Υπηρεσιών Εκτύπωσης 63.500 Αριθμών Συμμετοχής (bibs) ∆ρομέων του ΑΜΑ 2019, προβλεπόμενης αξίας 30.500συμπΦΠΑ. Η αυξημένη και πολύπλοκη διαχείριση του μεγάλου αριθμού δρομέων του γεγονότος, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη βελτίωση των υπηρεσιών προς αυτούς , μας οδηγεί στην αναζήτηση ακόμη καλύτερων συνοδευτικών υπηρεσιών της εν λόγω προμήθειας, πράγμα που σημαίνει συνοδεία της προμήθειας κάθε αριθμού συμμετοχής από 4 παραμάνες, ένα αυτοκόλλητο νούμερο και την αντίστοιχη ένθεση των στοιχείων σε ένα φάκελο.

2. Ενοικίαση Ηχητικής Υποστήριξης των Εκδηλώσεων και Αγώνων του ΑΜΑ 2019, καθώς και Ενοικίαση δύο LED Wall (και έξτρα εξοπλισμού για μουσικά σημεία & αναμετάδοση ενιαίας μουσικής στη διαδρομή (μέσω wifi), για 2 αγωνιστικές ημέρες – Σάββατο και Κυριακή), προβλεπόμενης αξίας 44.000 €, συμπΦΠΑ.

3. Προμήθεια 5.000 Aντιανεμικών για τις ανάγκες ένδυσης των εθελοντών και των εργαζομένων του ΑΜΑ 2019, προβλεπόμενης αξίας 75.000συμπΦΠΑ.

4. Ενοικίαση 360 Λεωφορείων συνολικής προβλεπόμενης αξίας 102.000€ συμπΦΠΑ.
(
α) 350 Λεωφορεία για τις ανάγκες μετακίνησης 17.500 ∆ρομέων του Μαραθωνίου του ΑΜΑ 2019 που θα χρειασθεί να μετακινηθούν από τη Αθήνα στο Μαραθώνα, την Κυριακή 10/11 (εκ των οποίων τα 50 θα πρέπει να παραμείνουν άλλες 3 ώρες στην εκκίνηση για την υλοποίηση του σχεδίου ασφάλειας του Αγωνιστικού Τομέα), και
(β) 10 Λεωφορεία για τη μεταφορά 500 εθελοντών που θα χρειασθεί να μετακινηθούν από και προς την Αθήνα από πόλεις της Ελληνικής Περιφέρειας, το Σαββατοκύριακο 9-10/11, (μ.ο. απόστασης ακτίνα 400χλμ ανά δρομολόγιο).

5. Ενοικίαση Μεταλλικών Κατασκευών για την υποστήριξη των εκδηλώσεων και των αγώνων του αγωνιστικού διημέρου ΑΜΑ 2019 προβλεπόμενης αξίας 74.000€ συμπΦΠΑ.

6. Ενοικίαση Τεντών για την υποστήριξη των εκδηλώσεων και των αγώνων του αγωνιστικού διημέρου ΑΜΑ 2019 προβλεπόμενης αξίας 25.000€ συμπΦΠΑ
Σύνολο Κόστους Προμηθειών Μαραθωνίου Αθήνας 2019: 350.500€ (συμπΦΠΑ)

Για το συμπόσιο της AIMS και του ΣΕΓΑΣ

1. Ατομικές ή/και Ομαδικές Μεταφορέςαπό 7 – 11 Νοεμβρίου 2019, των 200 περίπου Συνέδρων, Προσκεκλημένων, ∆ιακεκριμένων Αθλητών και Μελών ∆.Σ. της AIMS, από και προς τους χώρους διαμονής τους, προς και από το Αεροδρόμιο (κατά την διάρκεια των αφίξεων/αναχωρήσεων, προς και από τις παράλληλες εκδηλώσεις του Συμποσίου και των βραβεύσεων AIMS/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ, καθώς και προς και από τους χώρους του Μαραθωνίου Αθήνας, προβλεπόμενης αξίας 8.500€, συμπΦΠΑ.

2. Παραγωγές Εντύπων του Συμποσίου και των Βραβεύσεων AIMS/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ 2019 (π.χ. Προσκλήσεις, Προγράμματα, Αφίσες, ∆ιαπιστεύσεις, κλπ), καθώς και ενός προωθητικού φυλλαδίου της Περιφέρειας Αττικής προβλεπόμενης αξίας 6.000€, συμπΦΠΑ.

3. Προμήθεια Υλικών και Αναμνηστικών του Συμποσίου ΑΙΜΣ 2019 (π.χ. τσάντες, στυλό, κλπ), προβλεπόμενης αξίας 3.700συμπΦΠΑ.

4. Παραγωγές Στησίματος Χώρων και Σήμανσης του Συμποσίου και των Βραβεύσεων AIMS/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ 2019 καθώς και προβολής της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. Set-up χώρων, backdrops, roll-ups, κλπ.), προβλεπόμενης αξίας 8.000 € συμπΦΠΑ.

5. Τεχνική Υποστήριξη του Συμποσίου και των Βραβεύσεων AIMS/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ 2019 (π.χ. έξτρα φωτισμός, ενοικίαση TV sets, computers, projectorς & screens, μεγαφωνικών συστημάτων για κλειστούς μικρούς χώρους, recordings, κλπ.), προβλεπόμενης αξίας 6.500συμπΦΠΑ.

6. Ενοικίαση χώρου βραβεύσεων AIMS/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ 2019 (Μέγαρο Μουσικής/”Μητρόπουλος”), συμπεριλαμβανομένων μιας μεταφραστικής καμπίνας και 300 ζευγαριών ακουστικών/δεικτών μετάφρασης, κλπ.), προβλεπόμενης αξίας 4.600συμπΦΠΑ. Να σημειώσουμε ότι ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και επελέγη τόσο γιατί ανήκει στο ∆ημόσιο, όσο και γιατί εδρεύει σε δρόμο που είναι μέρος της Αυθεντικής ∆ιαδρομής του Μαραθωνίου.

7. Υπηρεσίες Τροφοδοσίας/Catering 550 Καλεσμένων στις βραβεύσεις ΑΙΜΣ/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ 2019, προβλεπόμενης αξίας 16.500€ συμπΦΠΑΝα σημειώσουμε ότι σύμφωνα με αποφάσεις του Μεγάρου Μουσικής στο χώρο επιτρέπεται η προμήθεια των εν λόγω υπηρεσιών catering από δύο μόνο σχετικές εταιρείες, οι οποίες έχουν σύμβαση με το Μέγαρο Μουσικής και οι οποίες δύναται να διαγωνισθούν για το αντικείμενο.

8. Ενοικίαση 1500 Κιγκλιδωμάτων Περίφραξης του Μαραθωνίου Αθήνας και των παράλληλων εκδηλώσεων ΑΙΜΣ/ΣΕΓΑΣ/ΑΜΑ 2019, προβλεπόμενης αξίας 10.000€ συμπΦΠΑ.

Σύνολο Κόστους Προμηθειών Εκδηλώσεων AIMS/ΣΕΓΑΣ 2019: 63.800€ (συμπΦΠΑ)

Για φέτος το ποσό είναι 424.300 ευρώ και άλλα τόσα για του χρόνου.

Την έγκριση αυτής της απόφασης, υπέγραψαν η πρόεδρος Εύη Αποστολάκη, η γραμματέας Μαρία Σεβαστάκη και τα μέλη Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αριστέα Βάβουλα, Νικολέττα Δανιά, Σπύρος Πάντζας, Χριστόφορος Δανάκος, Μαρία Νερούτσου και Μαρία Χριστάκη.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες