Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η Ελλάδα έχασε 1 μετάλλιο και 1 πρόκριση στο παγκόσμιο σκυταλοδρομιών

Published

on

Ο κακός προγραμματισμός, η λάθος νοοτροπία, ενδεχομένως και η έλλειψη ικανότητας, στέρησαν από τον ελληνικό στίβο, την παρουσία μιας ομάδας σκυταλοδρομίας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και ένα μετάλλιο στο παγκόσμιο σκυταλοδρομιών.

Μερικά χρόνια πριν, όλα τα παραπάνω θα ανήκαν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εν έτη 2021 όμως, ήταν ότι πιο ρεαλιστικό και το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Η σκυτάλη 4Χ400μ γυναικών

Τη σκυτάλη 4Χ400μ των γυναικών, ο νυν Εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας τη διαφημίζει από πέρσι. Υποτίθεται υπάρχει πλάνο και οργάνωση για να αναπτυχθεί η ομάδα που φαίνεται πως είναι η πιο ποιοτική από όλες της σκυτάλης.
To 2019 στο Μπίντγκοτς κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων (σούπερ λιγκ) η τετράδα Καρκαλάτου, Μουρτά, Πολίτη και Βασιλείου έτρεξε 3:33.01.
Οι 10 πρώτες ομάδες των προκριματικών στο παγκόσμιο της Σιλεσία, έκλειναν θέση στη 16αδα του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2022 στο Όρεγκον. Η 10η ομάδα στα προκριματικά ήταν η Ισπανία που έτρεξε 3:34.92. ενώ η 9η Ελβετία 3:34.85. Ο τελικός που έδινε και την Ολυμπιακή πρόκριση έκλεισε στο 3:30.46.
Είναι ξεκάθαρο πως ο ελληνικός στίβος έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει για 3η φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα σκυτάλη γυναικών μετά το 1997 (διοργανώτρια) και το 2003 (Παρίσι).

Το χαμένο μετάλλιο

H ομοσπονδία στίβου της Κένυας, μπορεί να είναι φτωχή από οικονομικής άποψης, είναι όμως οργανωμένη και δεν αφήνει ευκαιρίες να πάνε χαμένες, είτε για διάκριση είτε για ανάπτυξη. Στη Σιλεσία έστειλε 39μελη αποστολή για μια διοργάνωση όπου η μεγαλύτερη απόσταση που καλείται να τρέξει ένας αθλητής και μια αθλήτρια είναι τα 400μ. Είχαν ομάδες σε όλες τις σκυτάλες, φυσικά και σε αυτήν των εμποδίων. Η τετράδα που έστειλαν οι Κενυάτες και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο αποτελούνται από δρομείς που δεν έχουν κατέβει ποτέ στη ζωής τους τα 14 δευτερόλεπτα. Πιο συγκεκριμένα τα ατομικά ρεκόρ της τετράδας της Κένυας που αγωνίστηκε:

100μ εμπόδια
Πρισίλα Ταμπούντα (32 ετών) – 14.08 (εθνικό ρεκόρ)
Νούσρα Ρούκια (20 ετών) – 14.63
110μ εμπόδια
Mάικλ Μουσιόκα Ενζούκου (24 ετών) – 14.14
Γουάιζμαν Γουέρε Μουκόμπε (24 ετών) – 14.26

Οι καλύτεροι σε γυναίκες και άνδρες στην Ελλάδα το 2020 ήταν:

100μ εμπόδια
Αναΐς Καραγιάννη – 13.31
Κυριακή Σαμάνη – 13.45
110μ εμπόδια
Κώστας Δουβαλίδης – 13.49
Παύλος Μποΐτσιος – 14.42

Στη δυάδα των γυναικών φυσικά θα ήταν η Ελισάβετ Πεσιρίδου που ακόμα και ντεφορμέ, τρέχει κάτω από 13.30. Μπορεί η σκυτάλη των εμποδίων να μην είναι στο επίσημο πρόγραμμα ευρωπαϊκών, παγκόσμιων και Ολυμπιακών, ένα παγκόσμιο μετάλλιο όμως, δεν παύει να είναι παγκόσμιο με όλα τα προνόμια, τα πριμ, το πρεστίζ αλλά και την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης καθώς αποτελεί κριτήριο. Είναι απορίας άξιο γιατί οι ίδιοι οι αθλητές και οι προπονητές δε διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους και τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσουν ένα παγκόσμιο μετάλλιο. Εκτός και αν το συζήτησαν και εισέπραξαν την άρνηση του Κουτσιώρα.

Βέβαια, η απόφαση συμμετοχής δεν είναι ευκαιριακή. Έχει να κάνει με προγραμματισμό που έπρεπε να γίνει από πέρσι, αλλά δεν έγινε ποτέ γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πλάνο για τις σκυτάλες.

Ελπίζουμε η νέα διοίκηση να μην επαναλάβει τα «εγκλήματα» της προηγούμενης και επιτέλους να υπάρξει πλάνο για την ουσία και όχι για την επικοινωνία και τις φωτογραφίες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/