Connect with us

TOP

Η επανάσταση της νέας γενιάς

Published

on

Αρκετά και σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν από το 15ο παγκόσμιο πρωταθλημα του Πεκίνου. Ενδιαφέρον όμως προκύπτει από την ανάλυση με βάση τους νέους αθλητές αλλά και τα αποτελέσματα των χωρών.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Αναπληρωτή καθηγητή προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Το συναρπαστικό παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου, εκτός από τις μεγάλες «μάχες» για τις προκρίσεις και για τα μετάλλια, έδωσε τον τόνο της σημαντικής παρουσίας των νέων αθλητών. Το γεγονός ότι το 2014 δεν υπήρχε διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο, έδωσε πίστωση χρόνου δύο ετών στους νέους αθλητές (20-22 ετών) για να αναπτυχθούν αθλητικά και να έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν μεγάλες επιδόσεις, σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία για διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να καταλαμβάνουν θέση σχεδόν σε όλους στους τελικούς των αγωνισμάτων (στους 8 πρώτους) οι νέοι αθλητές (περιλαμβανομένων και των 23 ετών). Μάλιστα υπήρξαν αγωνίσματα όπου το 50% των 8 πρώτων αθλητών ήταν ηλικιακά από 19-23 χρόνων (400μ. Α, 5000μ. Α., 400μ. εμπόδια Α, 1500μ. Γ). Αντίθετα δεν κατατάχθηκε κανένας νέος στο μαραθώνιο Γ, στο δέκαθλο Α και στη σφύρα Α.
Τα μετάλλια των νέων ήταν 33 ( 8 χρυσά, 12 αργυρά, 13 χάλκινα), από το σύνολο των 120 μεταλλίων, δηλαδή το 28% στα ατομικά αγωνίσματα. Από τους παραπάνω μόνο οι πέντε (5) είχαν διακρίσεις με μετάλλια σε μεγάλους θεσμικούς αγώνες στο παρελθόν.
Προφανώς αυτοί οι αθλητές συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, σε σχέση με τους πιο ώριμους αθλητές, να πετύχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.
Σημειώνω ότι η ελληνική ομάδα δεν είχε στην αποστολή της αθλητή – αθλήτρια μέσα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Διαβάστε εδώ το γιατί.

Σε επίπεδο χωρών οι διαπιστώσεις είναι
1. Η απόλυτη επιτυχία, σε χρυσά μετάλλια, της Κένυα και της Τζαμάϊκα που ξεπέρασαν τις ΗΠΑ και την Ρωσία.
2. Η ουσιαστική απουσία της Ρωσίας, λόγω μη συμμετοχής πολλών αθλητών σε αγωνίσματα που πρωταγωνιστούσε (βάδην, δρόμοι αντοχής γυναικών, ρίψεις)…
3. Η πτώση των ΗΠΑ, κυρίως με αφορμή τις αποτυχίες αθλητών που ήταν υποψήφιοι για μετάλλια, αλλά και η ουσιαστική άνοδος στους δρόμους ημιαντοχής- αντοχής, με συμμετοχές στους τελικούς 3 αθλητών – τριων σε πολλά αγωνίσματα (1500μ. Α, 5000μ. Α, στηπλ Α, 10000μ. Γ, στιπλ Γ).
4. Η απογοητευτική εμφάνιση της Γαλλίας (με δύο χάλκινα μετάλλια), Ιταλίας (χωρίς μετάλλιο και μόνο με 4 αθλητές στους τελικούς), Ισπανίας (με ένα χρυσό και μόνο 2 αθλητές στους τελικούς).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/