Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Η επιστολή Μπαχ και η αναδρομικότητα στις θητείες

Published

on

H επιστολή του Τόμας Μπαχ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναδείχθηκε ως είδηση από τις στήλες του παρασκηνίου του Sportsfeed (και τον φίλο και συνάδελφο Βαγέλλη Ιωάννου στα social media). Το περιεχόμενο της όμως έχει γίνει εργαλείο σκοπιμοτήτων από μερίδα παραγόντων που προσπαθεί να κρατηθεί στο… παιχνίδι.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η στήλη του Κατασκόπου ήταν αυτή που αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το περιεχόμενο της το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο Μπαχ και το γραφείο του πρωθυπουργού. Βέβαια το παραγοντικό καφενείο που περιφέρεται (και) στο κτήριο της ΕΟΕ κάνει λόγο για απαίτηση του Μπαχ προς τον πρωθυπουργό να βγάλει από τον αθλητικό νόμο την αναδρομική ισχύ των θητειών στα συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών.
Όσοι γνωρίζουν τα της ΔΟΕ, μειδίασαν καθώς ο δικηγόρος και διπλωμάτης Μπαχ γνωρίζει καλά ποιες είναι οι αρμοδιότητες της θέσης που κατέχει και μεταξύ αυτών προφανώς και δεν είναι η παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες των εθνικών ομοσπονδιών. Αν το έκανε θα έβρισκε το μπελά του καθώς απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε παρέμβαση.
Το Sportsfeed απευθύνθηκε στη ΔΟΕ για να μάθει τί ακριβώς ισχύει με την περίφημη επιστολή. Η απάντηση που λάβαμε από τον Κρίστιαν Κλάουε που είναι ο διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ΔΟΕ είναι η ακόλουθη. «Η πολιτική της ΔΟΕ είναι να μη σχολιάζει τις προσωπικές επιστολές του προέδρου της, θα ήθελε ωστόσο να τονίσει ότι δεν παρεμβαίνει στις εκλογές των εθνικών ομοσπονδιών όπως αναφέρετε (στο ερώτημα που θέσαμς στη ΔΟΕ), όμως διασφαλίζει ότι υπάρχει συμμόρφωση με την Ολυμπιακή Χάρτα».

Αυτή είναι η επίσημη θέση της ΔΟΕ που κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο.
Κάποιοι παράγοντες που κυκλοφορούν στα γραφεία της ΕΟΕ αλλά και ομοσπονδίες, βιάστηκαν να τοποθετηθούν αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ κάνει λόγο για την αναδρομικότητα μέσω τη εφαρμογής της Ολυμπιακής Χάρτας.
Βάζω στοίχημα πως κανένας από αυτούς δεν έχει διαβάσει την Ολυμπιακή Χάρτα. Εγώ τη διάβασα. Και τις 156 σελίδες της. Δεν υπάρχει λέξη για την αναδρομικότητα και η αναφορά της ΔΟΕ που έχει να κάνει με τις εθνικές ομοσπονδίες, είναι μια και μόνο παράγραφος.

Για όσους δε γνωρίζουν αγγλικά, αυτή η παράγραφος λέει ότι οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να συμμορφώνονται με την Ολυμπιακή Χάρτα και με τους κανόνες των παγκόσμιων ομοσπονδιών. Η Ολυμπιακή Χάρτα αναφέρει τα περί προώθησης της Ολυμπιακής ιδέας και τα της οργάνωσης της ίδιας της ΔΟΕ αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσον αφορά τις παγκόσμιες ομοσπονδίες, υπάρχει το παράδειγμα του ΣΕΓΑΣ και της World Athletics στο καταστατικό της οποίας αναφέρει ρητά πως ο νόμος του κράτους είναι πάνω από τους κανόνες της ίδιας της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Ο Τόμας Μπαχ και η Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, δε ζήτησαν ποτέ και ούτε θα ζητήσουν (γιατί πολύ απλά δεν έχουν το δικαίωμα) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω τα περί αναδρομικότητας. Το πιο πιθανό είναι η επιστολή Μπαχ να είναι εθιμοτυπική προς τον αρχηγό του κράτους ενόψει και της συνόδου (που θα εκλέξει τον πρόεδρο της ΔΟΕ για την επόμενη θητεία) του 2021 που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα. Ίσως γι’ αυτό να εστάλη και μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ελβετία. Ούτε φυσικά είναι τυχαία η επίσκεψη Καπράλου στην Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας.

Ο αγώνας που κάνουν κάποιοι για να προσθέσουν άλλα τέσσερα χρόνια στις δεκαετίες διοίκησης ομοσπονδιών από τους ίδιους, είναι υπέρ πάντων και είναι απορίας άξιο γιατί μετά από 50, 40, 30 και 20 χρόνια στην ίδια καρέκλα, αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να παραμείνουν σε αυτήν.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες