Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η ερμηνεία των 71 ετών, αφήνει εκτός τον Σεβαστή

Published

on

‘Ηταν μεγάλη η χθεσινή νύχτα μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, καθώς αλλάζει το παραγοντικό τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως ο νόμος δε θα ψηφιστεί. Δεν υπήρχε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να αφήσει εκτεθειμένο ένα από τα βασικά στελέχη του πυρήνα της. Το ερώτημα που προκύπτει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Σταύρος Γεωργακόπουλος στο πληρέστατο χθεσινό ρεπορτάζ (διαβάστε εδώ), είναι στα κατά πόσο θα εφαρμοστεί ο νόμος και πόσος χρόνος θα χαθεί στις προσφυγές.
Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα όρια σε ηλικία (71) και θητείες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι πρόεδροι που θα αποχωριστούν το χαρτοφυλάκιο είναι οι Γιώργος Βασιλακόπουλος (ΕΟΚ),  Δημήτρης Διαθεσόπουλος (ΚΟΕ), Θανάσης Βασιλειάδης  (ΕΓΟ), Αντώνης Δημητρακόπουλος (ΕΙΟ), Σπύρος Ζαννιάς (ΕΦΟΑ), Γιάννης Καρράς (ΕΚΟΦΝΣ), Ισίδωρος Κούβελος (ΕΟΙ), Μανώλης Κολυμπάδης (ΕΦΟΕΑ), Μανώλης Κατσιαδάκης (ΕΟΞ) και Αντώνης Νικολόπουλος (ΕΟΚΚ). Αυτά όσον αφορά τους προέδρους. Ο νόμος ωστόσο συμπαρασύρει και τα μέλη των ΔΣ και σε αυτά περιλαμβάνονται ουκ ολίγα «βαριά» ονόματα. Ιδίως στην ΚΟΕ που είναι η πιο γερασμένη διοικητικά ομοσπονδία θα προκύψουν αρκετές αλλαγές που όμως μάλλον δε θα είναι αλλαγές καθώς ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος είναι ο πιο έμπειρος Έλληνας παράγοντας στον αθλητισμό. Δεν ισχύει το ίδιο ισχύει για τον ΣΕΓΑΣ όπου χάνει επτά στέλεχη του ΔΣ. Μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Σεβαστής που έχει δηλώσει την πρόθεση του να κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος το Σεπτέμβριο του 2020 και είναι ο μπροστάρης στην αντιπαράθεση με το Λευτέρη Αυγενάκη. Μέχρι και γνωμάτευση από το συνταγματολόγο Νίκο Αλεβιζάτο παρήγγειλε ο ΣΕΓΑΣ.

Το άρθρο που αφορά στα όρια ηλικίας, «φωτογραφίζει» τον Σεβαστή που τον ερχόμενο Μάιο θα κλείσει τα 71 και χάνει το δικαίωμα να κατέλθει υποψήφιος. Βέβαια από τον ΣΕΓΑΣ ερμηνεύουν διαφορετικά το νόμο όμως δυστυχώς για τους ίδιους από όπου και αν το πιάσεις, ισχύει η απώλεια του δικαιώματος της εκλογής.

Στο άρθρο αναφέρεται: «Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της…
Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο έτος (71ο ) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος  της ηλικίας (το τελευταίο αφορά μόνο την ομοσπονδία των ΑμεΑ)».

Αν ληφθεί υπόψη η παγκόσμια ομοσπονδία την οποία και επικαλέστηκε ο ΣΕΓΑΣ, τότε υπάρχει συμφωνία με το νόμο και δεν έχει δικαίωμα να κατέλθει υποψήφιος ο Σεβαστής. Σύμφωνα με τη World Athletics, όπου τίθεται θέμα συμμετοχής σε αγώνες με ηλικιακό κριτήριο, όποιος ημερολογιακά έχει συμπληρώσει τα έτη της κατηγορίας είναι off. Για παράδειγμα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των Κ20 του 2020, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν γεννηθεί από το 2001 μέχρι και το 2004. Όπως ακριβώς αναφέρει «μόνο αθλητές που θα έχουν κλείσει τα 16, 17, 18 ή 19 έτη στις 31 Δεκεμβρίου του 2020».

Αν ληφθεί υπόψη το… ελληνικό μοντέλο, πάλι μένει εκτός ο Σεβαστής. Στο υπουργείο παιδείας που αντιμετωπίζεται το θέμα καθώς υπάρχει ο διαχωρισμός των ηλικιών στην εκπαίδευση ισχύει το εξής. Ένα νήπιο που γεννήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2015 εγγράφηκε τον Μάιο στο νηπιαγωγείο ως 4 ετών, ενώ ήταν 3 ετών και 5 μηνών. «Οι αιτήσεις εγγραφών στα νηπιαγωγεία, τη σχολική χρονιά 2019-20 θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 20 Μαΐου 2019. Στα νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών . Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη» αναφέρει το υπουργείο στην εγκύκλιο του.

Ένας παράγοντας οποίος γεννήθηκε τον Μάιο του 1949 και ένας παράγοντας που γεννήθηκε 31 Δεκεμβρίου 1949 συμπληρώνουν την ηλικία των 71 ετών το ημερολογιακό έτος 2020. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι μένουν εκτός διαδικασίας. Όχι όμως και εκτός ομοσπονδίας καθώς «δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της… ».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες