Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Η IAAF, ο νέος αθλητικός νόμος και η εκπροσώπηση φύλου

Published

on

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η IAAF του Σεμπάστιαν Κόου ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2019 θα εκλέξει την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο προωθώντας την ίση εκπροσώπηση σε θέσεις εξουσίας στον αθλητισμό. Η αντιπαραβολή με τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου είναι αναπόφευκτη.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από την IAAF στο συμβούλιο του 2016, σύμφωνα με τις οποίες έβαλε το ζήτημα της εκπροσώπησης φύλου στη δομή και το καταστατικό της ώστε να εξασφαλίσει την ισότητα φύλου σε όλα τα επίπεδα της αθλητικής διοίκησης. Αυτή τη στιγμή 6 από τα 27 μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες και το Σεπτέμβριο στο 52ο συνέδριο που θα γίνει στο περιθώριο του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Ντόχα θα γίνουν 7. Στόχος της IAAF είναι να γίνουν 10 το 2023 και να επιτευχθεί η ισότητα στην εκπροσώπηση μέχρι και το 2027. Το ίδιο θα συμβεί και με τις 4 θέσεις των αντιπροέδρων, αφού από το Σεπτέμβριο του 2019 μία θέση θα ανήκει σε γυναίκα και μέχρι το 2027 θα υπάρχει άλλη μία γυναίκα αντιπρόεδρος.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι πολιτικές που εφάρμοσε η IAAF για να φτάσει σε αυτούς τους στόχους: καθιέρωσε ένα ειδικό κλιμάκιο για το φύλο και την ηγεσία που μαζί με την επιτροπή γυναικών που ήδη έχει οργανώσει και αναπτύξει σχέδιο δράσης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για να διασφαλίσει την ανάδειξη υποψήφιων γυναικών που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις στις φετινές εκλογές αλλά και αυτές που έπονται. Για παράδειγμα, στις 5 από τις 6 περιφερειακές ενότητες της IAAF έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συνέδρια και σεμινάρια με θεματικές όπως η διοίκηση και η ηγεσία και μέσα στο 2019 θα πραγματοποιηθεί και στην 6η.

«Σήμερα, στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχω τη μεγάλη χαρά να ανακοινώσω ότι παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας για ισότητα φύλου στις διοικητικές δομές του αθλήματός μας. Δημιούργησα το εν λόγω κλιμάκιο γιατί θέλω να παροτρύνω περισσότερες γυναίκες να εμπλακούν με το στίβο μέσα από προγράμματα που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε ίσες ευκαιρίες και στην αθλητική διοίκηση μετά από το αγωνιστικό κομμάτι που ήδη υπάρχουν. Πάντα πίστευα ότι κάθε οργανισμός είναι πιο ισχυρός και πιο αποδοτικός όταν οι γυναίκες έχουν σωστή εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα.» είπε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόε.

«Είναι σημαντικό να τίθενται στόχοι αλλά είναι απαραίτητη και η ύπαρξη προγραμμάτων ανάπτυξης που φέρνουν περισσότερες γυναίκες στις θέσεις σχετικές με τον αθλητισμό, τόσο στη διοίκηση όσο και σε τεχνικά και ιατρικά πόστα. Αυτό για να γίνει χρειάζεται εστίαση σε τοπικό επίπεδο μιας και σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια» είπε η Στέφανι Χάιτάουερ, η επικεφαλής του κλιμακίου. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στα κεντρικά της IAAF το 51% του προσωπικού είναι γυναίκες και το 40% από αυτές είναι σε διοικητικές θέσεις.

Η είδηση αυτή δε γίνεται να μη συγκριθεί με το νέο αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών. Μέσα στις διατάξεις του αναφέρεται ότι στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών και των σωματείων πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών της τάξης του 30%, με την πραγματικότητα να απέχει παρασάγγας από αυτό το νούμερο. Ο στόχος του 30% καλώς θεωρείται προοδευτικός αφού ακολουθεί τις γραμμές της ευρωπαϊκής ένωσης για την ίση εκπροσώπηση στο φύλο. Η μεγάλη διαφορά όμως σε σχέση με την αντίστοιχη περίπτωση της IAAF αφορά στην προοδευτικότητα της στοχοθέτησης αλλά και στην απουσία κατάλληλων μέτρων πολιτικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα οδηγούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα με ουσιαστική και όχι τυπική αλλαγή στις δομές του αθλητικού οικοδομήματος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/