Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Τέρι Φοξ: η ιστορία του καρκινοπαθή αθλητή που άλλαξε τον κόσμο

Published

on

Ο αθλητισμός χωρίς αμφιβολία ωθεί τον άνθρωπο να προκαλέσει τα σωματικά και ψυχικά του όρια, όπως έχουμε δει σε αναρίθμητα παραδείγματα. Η περίπτωση του Καναδού Τέρι Φοξ όμως είναι μία από αυτές, τις σπάνιες, που χαράζουν το ρου της ιστορίας.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Το 1977 διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου η οποία άμεσα του στέρησε το δεξί του πόδι. Τρία χρόνια μετά, το 1980, επιχείρησε να τρέξει από του δυτική στην ανατολική ακτή του Καναδά με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα γύρω από τον καρκίνο, μία πράξη με τεράστιο αντίκτυπο που όμως εν τέλει του στέρησε τη ζωή. Ας δούμε όμως την ιστορία του από την αρχή:

Στο σχολείο, παρά το χαμηλό του ύψος (1.52μ.), ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα με έμφαση το μπάσκετ αλλά και τον ανώμαλο δρόμο. Στα 18 του, με παρότρυνση της μητέρας του, πέρασε στο πανεπιστήμιο και άρχισε να σπουδάζει κινησιολογία για να γίνει καθηγητής φυσικής αγωγής. Ένα χρόνο μετά, ένας τραυματισμός στο γόνατο έγινε η αφορμή για την άσχημη διάγνωση. Οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι έπρεπε να ακρωτηριάσουν το πόδι του άμεσα, αλλά και να ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Του έδωσαν ποσοστό επιβίωσης 50% και ο ίδιος εξεπλάγη όταν το είπαν ότι δύο χρόνια πριν, λόγω ελλιπούς έρευνας, το ποσοστό ήταν στο 15%. Τρεις εβδομάδες αφού έχασε το πόδι του άρχισε να περπατάει με τεχνητό μέλος και το ίδιο καλοκαίρι κλήθηκε να δοκιμάσει να παίξει μπάσκετ με αμαξίδια ενώ παράλληλα είχε αρχίσει 16μηνο πρόγραμμα χημειοθεραπειών. Τρία χρόνια μετά είχε κερδίσει τρεις εθνικούς τίτλους με την νέα του ομάδα μπάσκετ και αναδείχθηκε από την αντίστοιχη ομοσπονδία του Καναδά ως ο πολυτιμότερος παίχτης. Όλο αυτό το δύσκολο διάστημα ο Φοξ βρήκε νέο σκοπό στη ζωή του: να δώσει κουράγιο σε άλλους καρκινοπαθείς και να βοηθήσει περαιτέρω τις ιατρικές έρευνες στις οποίες ένιωθε ότι όφειλε το ότι είναι ζωντανός.

Μία ημέρα πριν το χειρουργείο του για την αφαίρεση του καρκίνου είχε διαβάσει ένα άρθρο για τον Ντικ Τράουμ, τον πρώτο ακρωτηριασμένο αθλητή που ολοκλήρωσε το μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Η ιστορία του του έδωσε τέτοια έμπνευση που ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι θα ξεκινήσει ένα προπονητικό πρόγραμμα 14 μηνών με τον ίδιο  σκοπό. Το τρέξιμό του δεν ήταν κανονικό αφού έπρεπε να κάνει κουτσό με το καλό του πόδι ώστε να έχουν χρόνο επαναφοράς τα ελατήρια στο προσθετικό του πόδι. Η προπόνηση ήταν κάτι παραπάνω από επίπονη αφού του προκαλούσε οστικούς μώλωπες και φουσκάλες, αλλά ο Φοξ ισχυριζόταν ότι μετά από 20 λεπτά περνούσε το κατώφλι του πόνου και το τρέξιμο γινόταν πιο εύκολο. Μετά τον πρώτο του αγώνα 27χλμ. το Σεπτέμβριο του 1979 αποκάλυψε στον κόσμο το μεγάλο πλάνο και το σκοπό πίσω από αυτό: να συγκεντρώσει 24 εκατομμύρια ευρώ για την αντικαρκινική έρευνα. Ξεκίνησε εξασφαλίζοντας τη στήριξη της αντικαρκινικής εταιρίας του Καναδά και ζητώντας από εταιρείες την κάλυψη του κόστους του εγχειρήματος, απορρίπτοντας όσες ζητούσαν ανταποδοτικούς όρους. Δεσμεύτηκε βέβαια στην αντικαρκινική εταιρεία να πάρει ΟΚ από καρδιολόγο. Διαγνώστηκε μεν με υπερτροφία του μυοκαρδίου αλλά υποσχέθηκε δε να σταματήσει άμεσα το εγχείρημα αν νιώσει κάποιο πρόβλημα.

Ξεκίνησε το «μαραθώνιο της ελπίδας» στις 12 Απριλίου 1980 από τη Νέα Γη στη δυτική όχθη, όπου γέμισε ένα μπουκάλι με θαλασσινό νερό του Ατλαντικού για να να το χύσει στον Ειρηνικό. Έτρεχε απόσταση ενός μαραθωνίου κάθε μέρα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ στην αρχή απογοητεύτηκε από τη μικρή ανταπόκριση. Έφτασε στο Μόντρεαλ, το 1/3 της συνολικής απόστασης, στις 22 Ιουνίου και είχε μαζέψει μόλις 200000 δολάρια. Εκεί τράβηξε την προσοχή του Ίσαντορ Σαρπ, ιδρυτή του ξενοδοχειακού κολοσσού Four Seasons ο οποίος τον στήριξε έμπρακτα και επηρέασε άλλες 1000 εταιρείες να κάνουν το ίδιο. Το εγχείρημα συνέχισε να γιγαντώνεται στην Οτάβα, όπου γνώρισε τον τότε πρωθυπουργό Πιερ Τρουντό, και στο Τορόντο με πλήθος κόσμου και διάσημους αθλητές να τον υποδέχονται. Η αντικαρκινική εταιρεία του κανόνισε πολλές ομιλίες καθ οδόν. Πέρα από μερικές ημέρες ξεκούρασης στο Μόντρεαλ, έτρεχε κάθε ημέρα αδιάκοπα 42 χιλιόμετρα. Το σώμα του υπέφερε: περιοστίτιδα, πρησμένο γόνατο, κύστες στο ακρωτηριασμένο πόδι, τενοντίτιδα. Την 1η Σεπτεμβρίου, λίγο έξω από το Θάντερ Μπέι σταμάτησε με έντονο βήχα και πόνο στο στήθος. Μετά από 143 ημέρες, 5373 χιλιόμετρα και 1.7 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει καθώς ο καρκίνος είχε κάνει πλέον μετάσταση στους πνεύμονές του.

Η ανταπόκριση όμως στο εγχείρημά του συνεχίστηκε. Μία εβδομάδα μετά οργανώθηκε τηλεμαραθώνιος με συμμετοχή επιφανών προσώπων, ο οποίος μάζεψε 10.5 εκατομμύρια ακόμα. Ανάμεσά του οι κυβερνήσεις της Βρετανικής Κολούμπια και του Οντάριο που έδωσαν από 1 εκατομμύριο για τη δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων και τη στήριξη των υπαρχόντων. Ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1981 είχε καταφέρει να μαζέψει 23 εκατομμύρια. Για την προσπάθειά του δέχτηκε την ύψιστη τιμή από την κυβέρνηση του Καναδά και ανακηρύχθηκε σε αθλητή της χρονιάς, ενώ έλαβε ευχές και από τον τότε Πάπα. Η κατάστασή του όμως χειροτέρευε παρά τις προσπάθειες και ένα χρόνο μετά, στις 28 Ιουνίου 1981 έφυγε από τη ζωή, πλέον ως εθνικός ήρωας.

Η υστεροφημία του είναι αδιαμφισβήτητη στον Καναδά, αφού σε πολλές πόλεις υπάρχουν πλέον αγάλματα με τη μορφή του. Το ίδρυμα που δημιουργήθηκε με το όνομά του είχε μαζέψει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 750 εκατομμύρια δολάρια μέσα από τις δωρεές και τον ετήσιο αγώνα Τέρι Φοξ, το μεγαλύτερο ημερήσιο αγώνα ευαισθητοποίησης στον κόσμο με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων. Χάρη στις έρευνες, το οστεοσάρκωμα στις ημέρες μας έχει ποσοστό επιβίωσης 70%-80%. Τέλος, αξίζει να κλείσουμε την απίστευτη ιστορία του με την πιο γνωστή φράση του, η οποία περιλαμβάνεται στο πρώτο γράμμα του προς την αντικαρκινική εταιρεία: «Κάποια στιγμή ο πόνος πρέπει να σταματήσει».

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.terryfox.org/

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/