Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η κατάσταση σήμερα στους αγώνες βουνού και υπεραποστάσεων

Published

on

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τους 10.000 αθλητές (που συμμετέχουν σε τουλάχιστον 2 αγώνες ανά έτος) σε αγώνες βουνού και αγώνες υπέρ αποστάσεων. 

του Βασίλη Ζαμπέλη
Καθηγητής φυσικής αγωγής, προπονητής στίβου
Πρωταθλητής στίβου μεγάλων αποστάσεω
ν

Γίνονται περίπου 240 αγώνες ανά έτος με χαρακτηριστικά που να τους ορίζουν ως αγώνες βουνού, ή ορεινού τρεξίματος και αρκετά λιγότεροι στις υπέρ αποστάσεις. 
Οι αγώνες διοργανώνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία ή από  τοπικούς συλλόγους δρομέων υγείας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει συνεισφορά και συμμετοχή στην διοργάνωση από τοπικούς φορείς.
Μέσος αριθμός συμμετοχών ανά αγώνα βουνού είναι οι 120 δρομείς. Παρατηρείτε μια αύξηση 10% περίπου ανά έτος, στις συμμετοχές.
Οι γυναίκες δρομείς συμμετέχουν σε ποσοστό λιγότερο του 8%, των συνολικών συμμετοχών.

Ο ΣΕΓΑΣ κάνει έναν αγώνα ανά έτος που ορίζεται ως πανελλήνιο πρωτάθλημα (!) Σε αυτόν τον αγώνα δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ περισσότεροι από 30 δρομείς, ενώ συνήθως είναι λιγότεροι από 20! Στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για αυτούς τους αγώνες.

Το ορεινό τρέξιμο παγκοσμίως εκπροσωπείται από δύο όργανα: 
– ITRA (international trail running association)
– WMRA (world mountain running association) – Μέλος της World Athletics / IAAF. 

Οι υπεραποστάσεις έχουν ως παγκόσμιο συλλογικό όργανο την IAU (International Association of Ultrarunners) που επίσης υπάγεται στην World Athletics / IAAF. Εδώ βλέπουμε ότι αυτοί οι αγώνες πλέον γιγαντώνονται και δυστυχώς ο ΣΕΓΑΣ είναι απών.

Αναπτυξιακό πλάνο

Βασικός στόχος της ‘Κίνησης για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού είναι η ανάπτυξη των αγώνων αποστάσεων όλων των ειδών. Συγκεκριμένα για τους αγώνες βουνού προτείνεται:

  • Η παρουσίαση κι ένταξη του αγωνίσματος σε αθλητές ηλικιών από 12 ετών και πάνω
  • Η ένταξη στο επίσημο καλεντάρι της ομοσπονδίας αγώνων βουνού (όπως κι επί δημοσίας οδού), για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
  • Δημιουργία εθνικών αντιπροσωπευτικών ομάδων με βάση την αξιολόγηση/βαθμολογία που θα διαμορφώνεται από μία σειρά αγώνων και το πανελλήνιο πρωτάθλημα.
  • Ένταξη όλων των αθλητών, στην δύναμη της ομοσπονδίας, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς
  • Ένταξη νέων σωματείων στην δύναμη του ΣΕΓΑΣ, τα οποία ασχολούνται με αγώνες τέτοιου είδους.
  • Πιθανή αξιολόγηση σωματείων και από αυτούς τους αγώνες

Αγώνες

Οι διοργανώσεις λαϊκών αγώνων δρόμου και βουνού, είτε γίνονται από συλλόγους είτε από ιδιώτες και θα θέλουν να αδειοδοτηθούν από τον ΣΕΓΑΣ, θα διέπονται από τις ίδιες διαδικασίες, με ηλεκτρονικό τρόπο και χωρίς καθυστερήσεις. 

Δεν θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι διοργανωτές να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία. Αλλά μόνο όσοι επιθυμούν να έχουν τα προνόμια της οργάνωσης που θα προσφέρει ο ΣΕΓΑΣ (υγειονομικό φάκελο, μητρώο αθλητή, διαδικασίες αδειοδότησης, βαθμολογία/αξιολόγηση επιδόσεων κλπ)

Αγώνες αξιολόγησης θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές ανά την χώρα και σε όλες τις εποχές. Στο τέλος του αγωνιστικού έτους θα υπάρχει η τελική κατάταξη, βάση της αξιολόγησης / βαθμολογίας, τόσο των αθλητών , όσο και πιθανώς των σωματείων.

Υποδομές

Για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο στα αγωνίσματα των δρόμων αντοχής είναι απαραίτητη η αξιοποίηση της εγκατάστασης σε υψόμετρο του ΣΕΓΑΣ  στην Πάρνηθα! Και η δημιουργία αντίστοιχων υποδομών σε Καρπενήσι και Μέτσοβο (ως κέντρα προπόνησης υψομέτρου). 

ΣΕΓΑΣ οργανωτική δομή

Ο τομέας των δρόμων αντοχής είναι ιδιαίτερα ευρύς.Προτείνεται η δημιουργία δύο επιτροπών:

1. Ανώμαλος δρόμος, βουνό και υπερ αποστάσεις

2. Αγωνίσματα εντός σταδίου, επί δημοσίας οδού, Μαραθώνιος Δρόμος

Ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να αγκαλιάσει τους ερασιτέχνες δρομείς και να οργανώσει τον χώρο. Όσοι από τους διοργανωτές κι από τα σωματεία επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το οργανωτικό πλαίσιο, θα έχουν την ασφάλεια, την εγκυρότητα και αξιοπιστία, όπως και τα ωφέλη μιάς επίσημης διοργάνωσης.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες