Connect with us

TOP

Η λύτρωση για το κορίτσι της φαβέλας

Published

on

Η Ραφαέλα Σίλβα κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη Βραζιλία στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεγάλωσε σε φαβέλα, έπαιζε ξύλο με αγόρια και το 2012 γνώρισε αποκλεισμό-σοκ από το Λονδίνο. Αυτή τη φορά μπροστά στους δικούς της ανθρώπους πανηγύρισε τη μεγαλύτερη διάκριση που ονειρεύεται κάθε αθλητής.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Γνώρισε μεγάλη αμφισβήτηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λοιδορήθηκε, έγινε δέκτης ρατσιστικών χαρακτηρισμών αλλά αυτή τη φορά έκανε τους πάντες και κυρίως όσους την πίκραναν να σωπάσουν. Η Ραφαέλα Σίλβα είναι η νέα χρυσή Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 57κ. στο τζούντο νικώντας τη Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, Σουμίγια Ντορσούρεν από τη Μογγολία. Η 24χρονη Βραζιλιάνα αναδείχθηκε ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 και χρυσή το 2013. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αν και ήταν φαβορί αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο λόγω αντικανονικής λαβής. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε αποτέλεσμα να της την «πέσει» διαδικτυακά μερίδα συμπατριωτών της με προσβλητικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Η ίδια δεν άφηνε αναπάντητα τα ειρωνικά σχόλια με συνέπεια να παρέμβει η Ολυμπιακή επιτροπή της Βραζιλίας και να καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον της. Οι θεατές που γέμισαν το «Καριόρα Αρένα» στάθηκαν δίπλα της και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όπως ακριβώς ξέσπασε και η ίδια συναισθηματικά. Η Σίλβα μεγάλωσε σε φαβέλα όπου οι επιλογές της ήταν περιορισμένες. Ξεκινούσε η ίδια πολλές φορές τους καβγάδες γιατί, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν: «εδώ αν δεν χτυπήσεις εσύ κάποιον, θα σε χτυπήσει εκείνος». Στα παιδικά τους χρόνια η Ραφαέλα και η αδελφή της Ρακέλ παρακολουθούσαν μαθήματα σε μία σχολή τζούντο ώστε να διοχετεύουν στον αθλητισμό την αστείρευτη επιθετικότητα που είχαν μέσα τους. Ο δάσκαλος τις έβαλε σε τάξη μαθαίνοντάς τες ότι έπρεπε να απέχουν από τσαμπουκάδες και φασαρίες αν ήθελαν να προκόψουν στο τζούντο. Η Ρακέλ ήταν καλύτερη από την αδελφή της στο άθλημα αλλά μία εγκυμοσύνη στα 15 της στάθηκε αρκετή για να τα παρατήσει. Ωστόσο η Ραφαέλα συνέχισε και έφτασε στο σημείο το 2008 να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων. Ακολούθησε η πορεία προς την κορυφή με μοναδικό μελανό σημείο το Λονδίνο το 2012. Μάλιστα μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε έπεσε σε κατάθλιψη, με την αδελφή της να θυμάται αργότερα πως «παρακολουθούσε τηλεόραση όλη την ημέρα και έκλαιγε. Η μητέρα μας της μαγείρευε τα αγαπημένα της φαγητά για να της φτιάξει τη διάθεση αλλά και πάλι δε γινόταν κάτι». Μετά από τα παρακάλια του προπονητή της η Ραφαέλα επέστρεψε στη σχολή του, γύρισε τον διακόπτη και αποφάσισε πως δε θα αφήσει την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της χώρας της να πάει χαμένη. Έχοντας τατουάζ στο σώμα της τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους και τη φράση «Ο Θεός γνωρίζει πόσο υπέφερα και τι έχω κάνει για να φτάσω εδώ» η Ραφαέλα Σίλβα έζησε στο αγωνιστικό χώρο του Καριόκα Αρένα, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη φαβέλα που μεγάλωσε, την προσωπική της κάθαρση από τα εμπόδια που υψώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο διάβα της.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/