Connect with us

STORY

Η μάχη των προκρίσεων

Published

on

Τα ατομικά αθλήματα που συνδυάζουν δύναμη και τεχνική, έχουν χαρίσει μεγάλες στιγμές στην Ελλάδα. Τι ισχύει αναφορικά με τις Ολυμπιακές προκρίσεις στο Ρίο;
του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Άρση βαρών, πάλη, τζούντο, τάε κβον ντο και πυγμαχία συγκαταλέγονται στα λεγόμενα βαρέα ή δυναμικά αθλήματα. Στα τέσσερα πρώτα, Έλληνες αθλητές έχουν ανέβει στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμη και σε εποχές δύσκολες για τον ελληνικό αθλητισμό.

Το Sportsfeed.gr αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στα πέντε αθλήματα, στις μάχες των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Τζούντο
Σύμφωνα με το σύστημα πρόκρισης, στο Ρίο θα βρεθούν οι 22 πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών και οι 14 πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης των γυναικών, το Μάιο του 2016. Σήμερα, μέσα στις θέσεις αυτές βρίσκονται ο Ηλίας Ηλιάδης και ο Ρομάν Μουστόπουλος, ενώ διεκδικητές θα είναι οι Αζωίδης, Ντανατσίδης και Τελτσίδου, οι οποίοι «υιοθετήθηκαν» από χορηγό μέσω της ΕΟΕ. Ακόμη 100 θέσεις (25 για την Ευρώπη, 14 άνδρες-11 γυναίκες) θα δοθούν μέσω της ηπειρωτικής κατάταξης. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό τζούντο είναι στην καλύτερη θέση από τα υπόλοιπα δυναμικά αθλήματα ώστε να ελπίζει σε πολυπρόσωπη παρουσία στο Ρίο.

Τάε κβον ντο
Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Στο Ρίο θα αγωνιστούν 60 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, σε τέσσερις κατηγορίες βάρους για κάθε φύλο. Σε κάθε κατηγορία βάρους την πρόκριση εξασφαλίζουν οι έξι πρώτοι της παγκόσμιας κατάταξης το Δεκέμβριο του 2015 και οι υπόλοιποι θα προκύψουν από τα ηπειρωτικά προολυμπιακά τουρνουά, την άνοιξη του 2016. Μέσα από αυτά, η Ευρώπη δικαιούται δύο θέσεις για κάθε κατηγορία βάρους. Στο ελληνικό τάε κβον ντο η κατάσταση είναι κάκιστη, αφού η ομοσπονδία δεν στέλνει αθλητές στα διεθνή τουρνουά και στα γκραν πρι, ώστε να κερδίσουν πόντους στην παγκόσμια κατάταξη, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κανένας αθλητής από το τάε κβον ντο δεν «υιοθετήθηκε» από χορηγό. Οι Σιμιτσής και Δημητροπούλου, που συμμετέχουν στις διοργανώσεις που δίνουν βαθμούς στην Ολυμπιακή κατάσταση το κάνουν με δικά τους έξοδα και αν καταφέρουν να προκριθούν θα είναι θαύμα. Αυτά, στο άθλημα που έχει φέρει πέντε Ολυμπιακά μετάλλια στην Ελλάδα.

Άρση βαρών
Τα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2014 (Καζακστάν) και του 2015 (Χιούστον) δίνουν στους άνδρες 108 θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ακόμη 31 θέσεις (7 για την Ευρώπη) θα προκύψουν από τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα και 8 θέσεις από μία σειρά διοργανώσεων. Στους άνδρες οι χώρες που θα καταταγούν από την πρώτη έως την έκτη θέση με το άθροισμα των βαθμών στα παγκόσμια πρωταθλήματα κερδίζουν έξι προκρίσεις, από την 7η έως τη 12η πέντε, από την 13η έως τη 18η τέσσερις και από την 19η έως την 24η τρεις. Στις γυναίκες τέσσερις προκρίσεις δίνουν οι θέσεις 1-9, τρεις προκρίσεις οι θέσεις 10-16 και δύο προκρίσεις οι θέσεις 17-21.
Στο παγκόσμιο του Καζακστάν η Ελλάδα κατετάγη 34η στους άνδρες και 44η στις γυναίκες και βρίσκεται αρκετά μακριά από τις προκρίσεις. Στο παγκόσμιο του Χιούστον θα πρέπει να γίνει πραγματική υπέρβαση ώστε να υπάρξει ομαδική παρουσία. Ειδάλλως, πιθανότατα θα πρέπει να αρκεστούμε σε κάποια μονοπρόσωπη παρουσία, όπως συνέβη με τον Καβελασβίλι στο Λονδίνο, το 2012. Και εδώ δεν υπάρχει «υιοθεσία» από κάποιο χορηγό για τους αθλητές της Εθνικής ομάδας.

Πάλη
Στο Ρίο θα υπάρχουν έξι κατηγορίες βάρους για κάθε στιλ (ελληνορωμαϊκή, ελευθέρα, γυναικεία πάλη) με 16 αθλητές ανά κατηγορία. Η διαδικασία των προκρίσεων ανοίγει τον Σεπτέμβριο του 2015, με το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λας Βέγκας. Εκεί την πρόκριση στο Ρίο θα εξασφαλίσουν οι έξι πρώτοι σε κάθε κατηγορία βάρους και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ηπειρωτικά και διεθνή προολυμπιακά τουρνουά. Το δυνατό χαρτί της Ελλάδας είναι η Μαρία Πρεβολαράκη, που θα μπορεί να έχει μία αξιοπρεπή προετοιμασία καθώς «υιοθετήθηκε» από χορηγό μέσω της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Σκοπός της ομοσπονδίας είναι να κάνουν καλή προετοιμασία και κάποιοι νέοι παλαιστές, όπως ο Τσεκερίδης, προκειμένου να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους.

Πυγμαχία
Στο Ρίο θα βρεθούν 286 πυγμάχοι (250 άνδρες και 36 γυναίκες) και οι προκρίσεις θα κριθούν μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015, τα διεθνή προολυμπιακά τουρνουά, την παγκόσμια κατάταξη, την επαγγελματική κατάταξη μέσω της νέας διοργάνωσης της παγκόσμιας ομοσπονδίας και τα ηπειρωτικά προολυμπιακά τουρνουά. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική πυγμαχία δεν ακούγεται, η ομοσπονδία φυτοζωεί με τη δράση της να είναι ελάχιστη και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/