Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Η μάχη του Βερολίνου

Published

on

Το όνομα της το οφείλει σε έναν θρύλο της πυγμαχίας, τον Μαξ Σμέλινγκ και φιλοδοξεί να γίνει η αρένα των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Όπως το φάιναλ φορ του τσάμπιονς λιγκ.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Είναι το γήπεδο που χρησιμοποιεί η μπασκετική Άλμπα και η βολεϊκή Μπερλίν Ρισάικλινγκ κι έχει φιλοξενήσει διάφορες μεγάλες διοργανώσεις. Όσον αφορά το βόλεϊ εκεί έγινε ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος γυναικών του 2002 κι ο τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2003, όπου και τις δύο φορές πανηγύρισε η Ιταλία.
Μόνο που αυτή τη φορά στο φάιναλ φορ του τσάμπιονς λιγκ, δεν υπάρχει ιταλική ομάδα (παρά μόνο ο ακραίος της Μπερλίν Φραντσέσκο Ντέ Μάρκι, κι ο βοηθός της Σκρα Φάμπιο Στόρτι), όπως δεν υπήρχε και πέρσι στην Άγκυρα, ενώ από το 2011 και μετά γενικά οι Ιταλοί δεν έχουν κατακτήσει τον τίτλο.
Στο φετινό φάιναλ φορ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φαβορί και δεν είναι άλλη από την Ζενίτ Καζάν, ενώ οι δύο Πολωνικές (Σκρα, Ρεζόβια) έχουν τις ίδιες πιθανότητες και φυσικά το μεγάλο αουτσάιντερ που δεν είναι άλλη από την οικοδέσποινα του τουρνουά Μπερλίν.

Ζενίτ: Η… πολυεθνική αρκούδα
Πέρσι στην Άγκυρα έμεινε εκτός τελικού χάνοντας από την Μπέλγκοροντ στον ρωσικό εμφύλιο, αλλά φέτος αν το χάσει θα είναι τεράστια αποτυχία. Ο Βλαντιμίρ Αλέκνο έχει μια τριάδα περιφερειακών που θα την ονειρευόταν ο κάθε προπονητής (Μιχαΐλοφ, Άντερσον, Λεόν) και γενικά ένα ρόστερ που του επιτρέπει να είναι άνετος.
Πόσο μάλλον όταν διαθέτει συνολικά τέσσερις ξένους που είναι από τους καλύτερους στον κόσμο στη θέση τους.
Ο Λευκορώσος τεχνικός βρήκε στο πρόσωπο του Ιρανού πασαδόρου Μαρούφ (Μαρουφλαρκανί το πλήρες επίθετο του) τον μαέστρο που ήθελε κι από τη στιγμή που κι ο Άντερσον επέστρεψε μετά τη δίμηνη απουσία του λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, δεν θα έχει προβλήματα στον ημιτελικό με την Μπερλίν κι απλά θα περιμένει να δει αν θα παίξει και πάλι με την Σκρα στον τελικό (όπως το 2012) ή αν θα βρει στο δρόμο του την Ρεζόβια του συμπατριώτη του (αλλά πολιτογραφημένου πλέον Πολωνού Άλεχ Άχρεμ)

Μπερλίν: Γερμανοί κατ’ όνομα
Η Ζενίτ έχει τέσσερις ξένους, η Μπερλίν έχει τέσσερις Γερμανούς όλους κι όλους, αλλά την τελευταία διετία έχει καταφέρει να γκρεμίσει την άλλοτε αυτοκράτειρα του γερμανικού βόλεϊ Φριντριχσχάφεν, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολύ ελκυστικό προϊόν το οποίο προσελκύει κατά μέσο όσο στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια 8.000 θεατές.
Η Μπερλίν δεν έχει την βαριά φανέλα δεν έχει το μεγάλο όνομα αλλά διαθέτει κάποιους πολύ έμπειρους παίκτες (όπως ο Ολλανδός κεντρικός Μπόντζι, ο Σλοβάκος επίσης κεντρικός Κμετ κι ο Γερμανός ακραίος Κρομ). Η λογική λέει ότι θα χτυπήσει με πάθος την 3η θέση, γιατί κόντρα στην Ζενίτ θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να μπορέσει να απειλήσει τους Ρώσους.

Σκρα: Η βασίλισσα χωρίς στέμμα
Το έχει αγγίξει κάποιες φορές αφού το 2008, 2010, 2012 φιλοξένησε το φάιναλ φορ, με κορυφαία όλων τον χαμένο τελικό του 2012 κόντρα στην Καζάν (το τάι μπρέικ έληξε 15-13 με τους Πολωνούς να χάνουν πολλές ευκαιρίες), αλλά το τσάμπιονς λιγκ παραμένει το απωθημένο της.
Είναι η κορυφαία πολωνική ομάδα την τελευταία 15ετία και πέρσι κατάφερε να σπάσει την διετή κυριαρχία της αντίπαλου της στον ημιτελικό Ρεζόβια, έχοντας στον πάγκο τον παλιό της πασαδόρο Μιγκέλ Άνχελ Φαλάσκα και παίκτη τον προπονητή της εθνικής Πολωνίας (είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο!) Στεφάν Αντιγκά.
Το αστέρι της είναι ο Αργεντινός Φακούντο Κόντε κι ο βετεράνος πια Μάριους Βλάζλι, αλλά η αυτοπεποίθηση της έχει διαταραχθεί από το γεγονός ότι στα ημιτελικά του πολωνικού πρωταθλήματος είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς χάνει με 2-1 νίκες από την Γκντάνσκ (που έχει κερδίσει δύο φορές στο Μπελχάτοφ).

Ρεζόβια: Ψάχνοντας την καταξίωση
Οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι που κατέκτησε το 2012 και το 2013 δεν συνδυάστηκαν ποτέ με ανάλογες ευρωπαϊκές πορείες παρόλο που πάντα είχε αξιόλογο ρόστερ (Άχρεμ, Λότμαν, Σεπς και Ίβοβιτς ξεχωρίζουν από την φετινή ομάδα).
Η Ρεζόβια ψάχνει την ευρωπαϊκή καταξίωση κι αν δεν καταφέρει και φέτος να βρεθεί στον τελικό, τότε σίγουρα πολλοί από τους παίκτες που έχει στο ρόστερ της δεν θα έχουν ανάλογη ευκαιρία.
Σε αντίθεση με την Σκρα η Ρεζόβια καθάρισε εύκολα την Γιαστρέμπσκι του Φιλίποφ στον ημιτελικό και περιμένει τον αντίπαλο της κερδίζοντας παράλληλα και χρόνο για να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για το φάιναλ φορ.

Το πρόγραμμα του φάιναλ φορ
Σάββατο
18:00, Ζενίτ Καζάν (Ρωσία) – Μπερλίν (Γερμανία)
21:00, Σκρα Μπελχλάτοφ (Πολωνία) – Ασέκο Ρεζόβια (Πολωνία)
Κυριακή
14:00, Αγώνας για θέσεις 3-4
16:45, Τελικός

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/