Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Αυγενάκης: «Η μεγάλη πλειοψηφία της αθλητικής κοινότητας είναι χαρούμενη»

Published

on

Την ικανοποίηση του για την ευρεία αποδοχή της μεταρρύθμισης από την οικογένεια του αθλητισμού, εξέφρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ρεθύμνου και το συνάδελφο Γιάννη Καλαϊτζάκη..

Ο υφυπουργός αθλητισμού αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν για την νομιμοποίηση των αθλητικών σωματείων, στις εκλογές των διοικήσεων των ομοσπονδιών, όπου ο νόμος δίνει κίνητρα για να μπει ένα τέλος στις αιώνιες διοικήσεις, αλλά και στη ρύθμιση – τομή για να έχουν οι αθλητές λόγο και ψήφο στις διοικήσεις των αθλημάτων τους –και ακολουθούν οι προπονητές. Ο υφυπουργός αθλητισμού μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τις αντιδράσεις των ολίγων ομοσπονδιαρχών που δεν επιθυμούν την ανανέωση. «Η μεγάλη πλειοψηφία της αθλητικής κοινότητας είναι χαρούμενη που βάζουμε επιτέλους τάξη με το νομοσχέδιο, με το μητρώο σωματείων, με τους κανονικούς εκλογικούς καταλόγους, με το δικαίωμα ψήφου των αθλητών. Δεν έχει τόσο σημασία τι λέω εγώ, αλλά τι λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τι λένε οι Ολυμπιονίκες, οι κορυφαίοι αθλητές μας, παράγοντες, γονείς, αθλητές, προπονητές, άνθρωποι δηλαδή που αποτελούν την αθλητική οικογένεια της χώρας μας, πλην ελαχίστων. Αυτοί είναι οι παράγοντες οι διοικητικοί, που για μία μακρά περίοδο βρίσκονται στο ίδιο μέρος, στα ίδια πόστα, με τις ίδιες αρμοδιότητες και με μια αυξημένη αντίληψη ιδιοκτησίας στις ομοσπονδίας και τους αθλητές. Αυτοί έχουν ενοχληθεί. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία είναι χαρούμενη και αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει μία τάξη στον χώρο του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας» τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουμε 49 αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Μαζί και οι ομοσπονδίες των ατόμων με αναπηρία. Στην Ελλάδα όλοι οι προκάτοχοι μου γνώριζαν μέχρι τον αριθμό των ομοσπονδιών, τίποτα παραπάνω. Η κάθε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αυτών των διοικήσεων ήταν μία διαδικασία αστεία, για όλους εμάς που έχουμε μια εμπειρία από εκλογικές μάχες. Και ήταν αστεία γιατί ποτέ δεν υπήρξαν εκλογικοί κατάλογοι, παρά μόνο εμφανίζονταν την τελευταία στιγμή, ποτέ δεν υπήρξε επίσημη καταγραφή αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων. Τώρα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, γιατί πλέον στη χώρα μας λειτουργεί το μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Κι επειδή είχα ακούσει πάρα πολλά όταν το ανακοινώσαμε και το ενεργοποιήσαμε, την περασμένη Πέμπτη παρέδωσα τον πλήρη κατάλογο και τη διεύθυνση που μπορεί ο κάθε πολίτης, γονέας, χορηγός, αθλητής, υποψήφιος, εν δυνάμει υποψήφιος, να δει τον αριθμό των σωματείων που έχει κάθε ομοσπονδία. Έτσι, έχουμε 5.200 προεγγραφές ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε όλες τις ομοσπονδίες, εκ των οποίων τα 2.800 έχουν ολοκληρώσει και τους φακέλους τους. Αυτά θα αποτελέσουν και τον εκλογικό κατάλογο. Αυτά τα ενεργά, τα νόμιμα σωματεία, που έχουν αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, θα αποτελέσουν τον εκλογικό κατάλογο, ο οποίος θα είναι γνωστός σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Να η διαφάνεια, να η τάξη».

Σχετικά με τις θητείες

Ο υφυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των θητειών και την εμμονή των ομοσπονδιαρχών περί ΔΟΕ και παγκόσμιες ομοσπονδίες. «Όλα απαντήθηκαν επαρκέστατα στην συζήτηση της ολομέλειας και τις επιτροπές. Εμείς νομοθετούμε, κρινόμαστε γι’ αυτό. Κρινόμαστε επίσης και από το νομικό συμβούλιο της Βουλής, του οποίου οι εκθέσεις είναι απολύτως ξεκάθαρες, δεν αφήνουν κανένα υπονοούμενο ή αστερίσκο. Αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ακόμα ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός, έχουν κάθε δικαίωμα να αναζητήσουν την αντισυνταγματικότητά του νόμου αυτού στα δικαστήρια. Είναι δικαίωμα καθενός και δεν έχω το δικαίωμα να το εμποδίσω. Ωστόσο, δεν θα εμποδίσει κι εμάς κανένας να βάλουμε κανόνες στον χώρο του αθλητισμού και επιτέλους να υπάρξει αυτή η πολυπόθητη ανανέωση. Και να σας πω και μία αλήθεια: Δεν θα είχα καμία διάθεση να μπω στη διαδικασία των ορίων ηλικίας αν υπήρχε πραγματική διάθεση για ανανέωση στο χώρο των αθλητικών ομοσπονδιών.  Για παράδειγμα, δεν νοείται στο μπάσκετ, να έχουμε για 30-40 χρόνια την ίδια διοίκηση, με τον ίδιο πρόεδρο με ίδια νοοτροπία. Σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του κ. Βασιλακόπουλου, αλλά θα έπρεπε κι εκείνος να προστατεύσει τον εαυτό του και να πει «ως εδώ»,  έχοντας κάνει μία πορεία αξιέπαινη, αλλά τα τελευταία χρονιά έχει βαλτώσει.  Και δεν είναι δυνατόν να έχουν χαθεί τρεις και τέσσερις γενιές κορυφαίων παικτών του μπάσκετ, να μην έχει καταφέρει κανένας να αναμειχθεί με τα διοικητικά πράγματα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και να λέμε ότι όλα είναι περίφημα. Ε, δεν είναι περίφημα».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες