Connect with us

TOP

Η μεγάλη των πρωταθλητών σχολή

Published

on

Αν το αμερικανικό προπονητικό κέντρο «Άλτις» συμμετείχε ως χώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου τότε με τα πέντε μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές του, θα βρισκόταν στη δωδέκατη θέση της κατάταξης.

του Στέφανου Σουλιώτη

Το δικό του… εργοστάσιο παραγωγής πρωταθλητών έχει ιδρύσει ο Τζον Γκοντίνα στο Φίνιξ της Αριζόνα. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε πράξη το όραμά του δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα αθλητικά κέντρα στον κόσμο. Δεκαεπτά αθλητές του «Άλτις» από 13 χώρες και τέσσερις ηπείρους αγωνίστηκαν στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου και πέντε εξ αυτών κατέκτησαν μετάλλια: Άρις Μέριτ, Γκρεγκ Ράδερφορντ, Φαμπρίς Λαπιέρ, Ανάσο Τζομποντβάνα και Τζάστιν Γουόρνερ.
Ο Γκοντίνα εξηγώντας το όραμά του ανάφερε πως κίνητρο για τη δημιουργία του «Άλτις» ήταν το κενό που υπήρχε στο αμερικανικό σύστημα το οποίο σταματούσε από ένα σημείο και μετά την εξέλιξη των αθλητών. «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να στηρίξουμε αυτούς τους αθλητές μετά το κολεγιακό επίπεδο. Είναι δύσκολο βήμα για πολλούς και χρειαζόμασταν κάτι να καλύψει αυτό το κενό».
Αναφερόμενος στα μυστικά που κάνει ένα αθλητικό κέντρο πετυχημένο, ο Γκοντίνα σημείωσε πως η τοποθεσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το «Άλτις» βρίσκεται έξω από την πόλη με αποτέλεσμα να έχει πλεονεκτήματα: «Ο καιρός είναι πολύ καλός. Αν και το Σαν Ντιέγκο ή το Λος Άντζελες έχουν επίσης καλές καιρικές συνθήκες, η ζωή στο Φοίνιξ είναι ανέξοδη, δε χρειάζεται να κάνεις σπατάλες», είπε ο Γκοντίνα.
Η συνεργασία που έχει συνάψει το «Άλτις» με κορυφαία εταιρία παροχής προπονητικού εξοπλισμού αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας. «Όταν οι αθλητές έρχονται σε εμάς έχουν πρόσβαση σε διάφορες διευκολύνσεις. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά στις ΗΠΑ είναι μεγάλο θέμα», σημείωσε ο Γκοντίνα. «Εδώ έχουν πρόσβαση σε προγράμματα ενδυνάμωσης φυσικής κατάστασης, σε ιατρική βοήθεια και διατροφικές συμβουλές».
Ο Γκοντίνα παραδέχθηκε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για το αθλητικό κέντρο ήταν να καθοριστεί το πραγματικό κόστος προπόνησης των αθλητών: «Πολλές χώρες ή ομοσπονδίες δεν κάνουν κοστολογημένη ανάλυση στο πόσο θα στοιχίσει για να προπονήσεις έναν αθλητή. Είναι δύσκολο να φτάσεις σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί οι άνθρωποι δε μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες». Όταν το θέμα με τα κόστη λύθηκε τότε καθιερώθηκαν τρία πακέτα παροχής υπηρεσιών στο «Άλτις»: το επαγγελματικό, το ημιεπαγγελματικό και οι υποτροφίες.
Η επόμενη πρόκληση που έπρεπε να ξεπεράσει ο Γκοντίνα είχε να κάνει με το πώς θα έπειθε τους αθλητές να επιλέξουν το δικό του προπονητικό κέντρο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2008 στο επί κοντώ Στιβ Χούκερ ήταν ένας από τους πρώτους που ανέδειξε το «Άλτις» αλλά ο Γκοντίνα επιμένει ότι δεν ήταν αρχικά εύκολη υπόθεση να έρθει κάποιος στο Φίνιξ: «Έπρεπε να τους εξηγήσουμε πως θα χρεωθούν για τις υπηρεσίες αλλά παράλληλα να μας εμπιστευθούν και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα τα πάνε καλά». Τώρα πλέον υπάρχουν περισσότεροι από 100 αθλητές στο «Άλτις» και μεγάλη λίστα αναμονής για άλλους που ελπίζουν να γίνουν δεκτοί.
Ένα από τα στοιχεία που δίνει κύρος στο κέντρο είναι η συνεργασία του με τους καλύτερους προπονητές και η ελευθερία που τους δίνεται για να αναπτύξουν τη δική τους φιλοσοφία. Οι Νταν Πφαφ, Στιουάρτ Μακμίλαν και Αντρέας Μπαμ μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους αθλητές. «Αρέσει πολύ στους προπονητές αυτή η ελευθερία. Τους επιτρέπει να κάνουν ο,τι χρειάζεται χωρίς να τους εμποδίζει η γραφειοκρατία που σε άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Γκοντίνα και συμπλήρωσε πως το «Άλτις» συνεχώς βελτιώνεται για να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους αθλητές: «Δε μας στηρίζει κάποιος κρατικός οργανισμός οπότε ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των αθλητών».
Μετά από έξι χρόνια στο πόστο του επικεφαλής του «Άλτις», ο Γκοντίνα είναι εξαιρετικά υπερήφανος που το αθλητικό κέντρο αποτελεί «σπίτι» για τους αθλητές. Το «Άλτις» δεν έχει να κάνει μόνο με όσους τρέχουν τα 100μ. σε εννέα δευτερόλεπτα αλλά και με ανθρώπους που ενώνονται μεταξύ τους για να εξελίσσονται συνεχώς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/