Connect with us

EDITORIAL

Η νέα γενιά των αθλητών είναι εδώ και ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να τους στηρίξει 

Published

on

Ύστερα από την σημαντική επιτυχία, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, των νεαρών πρωταθλητών μας (Καράλης 5oς με 5.80μ. και Τεντόγλου 9ος με 7.82μ.) φαίνεται ότι η νέα γενιά των αθλητών μας είναι εδώ…

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
προπονητής στίβου

Πράγματι οι δύο αυτοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον του ελληνικού στίβου και φαίνεται ότι είναι σε καλά προπονητικά χέρια για την συνέχιση της αθλητικής τους καριέρας. Επιπλέον αυτοί οι δύο αθλητές, με βάση τα αγωνιστικά κριτήρια του σχεδιασμού, εντάσσονται στην 2η και 3η κατηγορία και θα έχουν οικονομική υποστήριξη.
Όμως πίσω από αυτές τις διακρίσεις υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νεαρών ταλαντούχων αθλητών που περιμένουν την σειρά τους για μελλοντικές διακρίσεις και που με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό μόνο άλλοι 2 – 3 νέοι αθλητές-τριες πιθανολογώ ότι θα δικαιούνται να ενταχθούν στο σχεδιασμό με οικονομικά κίνητρα…
Επιπλέον υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά νεαρών αθλητών από την κατηγορία των Κ18(Π-Κ) και την συμμετοχή τους σε τρία (2009-2011-2013) αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα. Από το σύνολο των παραπάνω αθλητών, μετά από 4 χρόνια, η πλειοψηφία έχει εγκαταλείψει τον αθλητισμό ή δεν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους, όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα. 

Πίνακας που δείχνει το ποσοστό των αθλητών, ανά ομάδα αγωνισμάτων, που δεν βελτιώθηκαν ή δεν εμφανίζονται στις επιδόσεις 4 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στα οαγκόσμια πρωταθλήματα Κ18 (Π-Κ) του 2009 – 2011 – 2013

Δρόμοι  72%
Βάδην  25%
Άλματα 50%
Ρίψεις 52%

Αντίθετα παρακολουθόντας την συμμετοχή των αθλητών μας στο ευρωπαϊκό Κ23 του 2017 διαπιστώνουμε ότι το  76,5% ΔΕΝ  είχαν αγωνισθεί, πριν από 4 χρόνια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 (2013) γιατί δεν είχαν πιάσει τα όρια συμμετοχής..

Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται καθαρά ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αγωνίστηκαν στα παγκόσμια πρωταθλήματα Κ18 δεν είχαν την ανάλογη αγωνιστική εξέλιξη. 
Πολλές ερμηνείες μπορούν να δοθούν για αυτό το στοιχείο, αλλά πιστεύω ότι  σημαντικό ποσοστό παίζουν:

Α. η πίεση του «συστήματος» για «πρόωρη απόδοση» των αθλητών που είχαν πιάσει τα όρια του ΣΕΓΑΣ, με βάση το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης των σωματείων και των προπονητών.

Β. η έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης σε αθλητές της αγωνιστικής κατηγορίας Κ20 και Κ23, με δεδομένο ότι δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια των αγωνιστικών διακρίσεων που προβλέπει ο σχεδιασμός.

Για την βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις, προφανώς από την επόμενη περίοδο, με έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο:

  • για την προπονητική καθοδήγηση
  • για το σύστημα αξιολόγησης προπονητών-σωματείων
  • για την υποστήριξη των ταλαντούχων αθλητών από την αγωνιστική κατηγορία Κ20 και Κ23

Μόνο με δραστικές αλλαγές θα υπάρξει βελτίωση στην αγωνιστική εξέλιξη των νέων αθλητών όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες απώλειες. Για το παραπάνω θέμα υπάρχουν σχετικές  παρεμβάσεις – προτάσεις μου στο Sportsfeed  με τίτλους:

«Είναι νέος ο σχεδιασμός του 2017-2018;»,

«Το αύριο του στίβου και οι διορθωτικές παρεμβάσεις του ΣΕΓΑΣ».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/