Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Η παρέμβαση του ΓΓΑ στο συνέδριο του ΕΣΚΑΝ

Published

on

Από τους βασικούς ομιλητές του 1ου διεθνούς συνεδρίου του ΕΣΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Τζούλιος Συναδινός ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις της πολιτείας στο ευαίσθητο κομμάτι της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, δίνοντας μάλιστα στοιχεία για τους Έλληνες παραπτωματίες.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του ΓΓΑ:

– «Από το 2000 έως σήμερα έχουμε κρούσματα ντόπινγκ τουλάχιστον σε 11 Ολυμπιακά αθλήματα. Οι αθλητές που έχουν τιμωρηθεί είναι τουλάχιστον 91, εκ των οποίων οι 60 ενεγράφησαν στους πίνακες διακριθέντων αθλητών κι έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος για προσαύξηση στη μοριοδότηση για εγγραφή στα ΑΕΙ».

– «Έχουν επιβραβευθεί οικονομικά οι 24 και οι προπονητές τους, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Από τους 24 οι 11 έχουν ήδη διορισθεί στο δημόσιο, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται για υπηρεσίες από την ΓΓΑ.
Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβάλλει απευθείας αιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφάλειας».

– «Η λίστα θα ολοκληρωθεί μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Επίσης στη ΓΓΑ έχει συσταθεί και δεύτερη επιτροπή για να συλλέξει και τα στοιχεία που αφορούν στους αθλητές ΑμεΑ και στα επαγγελματικά πρωταθλήματα».

Στους τιμωρηθέντες έχουμε:
Άρση βαρών 41
Στίβος 18
Κολύμβηση 11
Τάε κβον ντο 7
Ποδηλασία 4
Τζούντο 3
Μπάσκετ 2
Ξιφασκία 2
Ποδόσφαιρο 1
Σκοποβολή 1

– «Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν βεβαίως δεδομένα για τις ομοσπονδίες που εμφανίζονται συχνότερα στις λίστες των τιμωρημένων, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Διότι τα στοιχεία και η συσχέτιση με τον αριθμό των σωματείων και των ενεργών αθλητών στις θεωρητικά ‘καθαρές’ ομοσπονδίες συνηγορούν ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός, συστηματικότητα και διασπορά των ελέγχων σε όλα τα αθλήματα, σε όλα τα επίπεδα (πχ ερασιτεχνικά και επαγγελματικά πρωταθλήματα), εντός αγώνων κι αιφνίδιοι έλεγχοι. Κλασσικό παράδειγμα ο ένας τιμωρημένος αθλητής στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που έχει περισσότερα από 4.500 σωματεία και η απουσία αθλημάτων που παγκοσμίως θεωρούνται ως ιδιαίτερα ευάλωτα στο ντόπινγκ».

– «Βασικές πλευρές των ελέγχων πρέπει να είναι η διασπορά και τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν. Απαραίτητη είναι η συνεργασία των ομοσπονδιών και όχι μόνο η διάθεση οικονομικών πόρων για ελέγχους. Η αθλητική ‘κοινωνικά ευθύνη’ των ομοσπονδιών και των φορέων του επαγγελματικού αθλητισμού θα κριθεί στη πράξη».

– «Στα κριτήρια αξιολόγησης των ομοσπονδιών για την χρηματοδότησή τους, σε μερικές περιπτώσεις και για την διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, με ιδιαίτερη βαρύτητα θα συνυπολογίζεται η συνεργασία τους με το ΕΣΚΑΝ και οι πρωτοβουλίες τους για την καταπολέμηση του ντόπινγκ».

– «Στο αξιακό σύστημα του αθλητισμού η καθαρότητα υπερβαίνει την συλλογή των μεταλλίων, διότι έχει να κάνει με την υγεία, με την ισονομία, με την διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων παιδιών και όχι με την ομερτά που θρέφει το οργανωμένο έγκλημα διακίνησης και χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων, με θύματα τους αθλητές».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/