Connect with us

STORY

Η ποικιλομορφία του Ολυμπιακού χωριού

Published

on

Τα περισσότερα από τα 31 κτίρια του Ολυμπιακού χωριού στο Ρίο κοσμούνται από μικρές ή μεγάλες σημαίες των χωρών που εκπροσωπούν οι αθλητές. Η αποστολή του Χονγκ Κονγκ μένει στο ίδιο με εκείνη του Κατάρ, της Τζαμάικα, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ακτής Ελεφαντοστού. Κανείς όμως δεν έχει ιδέα γιατί γίνονται αυτές οι αλλοπρόσαλλες γειτνιάσεις.
του Στέφανου Σουλιώτη
Την απάντηση για αυτή την μοιρασιά των χωρών μπορεί να τη δώσει μόνο ο Μάριο Σιλέντι ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έχει υπό την επίβλεψή του ο,τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό χωριό. Το να καθορίσεις πώς θα μείνουν στα 3.604 διαμερίσματα των 17όροφων κτρίων οι 18.000 αθλητές από τις 206 χώρες δεν είναι και το πιο εύκολο. «Είναι σαν ένα τεράστιο παζλ. Ξεκινάς από τα μεγάλα κομμάτια και καταλήγεις στα μικρά», δήλωσε ο Σιλέντι λίγο μετά την ξενάγηση που έκανε στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Κάποιοι ζητούν συγκεκριμένα πού να μείνουν. Κάποιοι άλλοι ζητούν να βρίσκονται κοντά σε συγκεκριμένες χώρες και κάποιοι τρίτοι μακριά από άλλες συγκεκριμένες χώρες. Η Βραζιλία, ως διοργανώτρια χώρα, διάλεξε μόνη της πού θα μείνει. Πήρε ένα κτίριο στην άκρη του χωριού που έχει σχετικά ησυχία. Τα κτίρια δεν είναι όλα πανομοιότυπα. Έχουν διαφορετικό στήσιμο και διαφορετική χωρητικότητα. Τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν από δύο έως πέντε δωμάτια. Η αποστολή των ΗΠΑ ήθελε ένα κτίριο που να είναι κοντά σε γυμναστήριο και εστιατόριο αλλά επίσης να βρίσκεται μακριά από τα πολλά βλέμματα των περαστικών. Οι περισσότερες αποστολές με υπερηφάνεια φανερώνουν τις χώρες τους κρεμώντας τεράστιες σημαίες από τα παράθυρα.
Αντίθετα πιο λιτό είναι το κτίριο που φιλοξενεί μεταξύ άλλων τους Ισραηλινούς. Οι υπεύθυνοι της ομάδας δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το ποιους θα είχαν γείτονες. «Όλοι είμαστε αδέλφια. Αυτό είναι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σεβόμαστε τους πάντες, λέμε καλημέρα στους πάντες και μένουμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο Ντάνιελ Όρεν, υπεύθυνος της αποστολής του Ισραήλ. Τη στιγμή που οι μεγάλες χώρες έχουν συνήθως και τις πολυπληθέστερες ομάδες, το 80% των αποστολών που βρίσκονται στο Ρίο αριθμεί λιγότερους από 100 αθλητές. Κατά μέσο όρο κάθε αποστολή έχει περίπου 50 αθλητές. Δέκα χώρες έχουν έναν ή δύο εκπροσώπους. Όσο γεμίζει το κτίριο με τους αθλητές των πολυμελών χωρών, τα κενά που μένουν χρησιμοποιούνται για να μείνουν εκείνοι των μικρότερων αποστολών. Γι΄ αυτές ένα ή δύο δωμάτια σε κάποιο διαμέρισμα είναι αρκετά. Κάπως έτσι εξηγείται γιατί το κτίριο που φιλοξενεί τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σερβία στεγάζει επίσης και το Πράσινο Ακρωτήριο, μια νησιωτική χώρα 530.000 κατοίκων δυτικά της Σενεγάλης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους αθλητές της Μαυριτανίας που μένουν στο ίδιο κτίριο με εκείνους της Πορτογαλίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Σε γενικές γραμμές ο τρόπος που μοιράζονται οι χώρες έχει να κάνει με την κουλτούρα τους και λιγότερο με τη γλώσσα που μιλούν οι αθλητές. Από την άλλη υπάρχουν κάποιες αποστολές που ζήτησαν να μη μείνουν με καραϊβικές ή λατινοαμερικάνικες χώρες γιατί υπάρχει η φήμη πως οι αθλητές τους ακούνε πολύ δυνατά μουσική.
Η Βίβιαν Κονγκ είναι αθλήτρια ξιφασκίας από το Χονγκ Κονγκ. Οι συναθλητές της και εκείνη μοιράζονται το ίδιο κτίριο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κατάρ και την Τζαμάικα. Η Κονγκ εκτιμάει αυτή την ποικιλομορφία στο Ολυμπιακό χωριό. «Λέμε καλησπέρα ο ένας στον άλλων, ανταλλάσσουμε κονκάρδες και βάζουμε μαζί πλυντήριο», δήλωσε αν και παραδέχεται πως οι Τζαμαϊκανοί είναι κάπως φασαριόζοι! Δεν την νοιάζει όμως. Αξίζει να τους έχει γείτονες γιατί μπορεί να συναντήσει κάποια μέρα τον Γιουσέιν Μπολτ στο ασανσέρ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/