Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Η πρώτη φορά

Published

on

Μετά από 84 χρόνια παγκόσμιων κυπέλλων ποδοσφαίρου, τι καινούριο μπορεί άραγε να μας εκπλήξει; «Δεν μπορείς να διδάξεις νεά κόλπα σε γέρικο σκυλί», λέει το γνωστό γνωμικό, αλλά στη Βραζιλία θα καταρριφθεί.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

.10
Η Ελλάδα των τριών ηπείρων
Όσο απίθανο ήταν να δούμε την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου σε μουντιάλ την εποχή των «πέτρινων» χρόνων, άλλο τόσο μας ξενίζει τώρα πια όταν δεν προκρίνεται σε μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό που προκαλεί εντύπωση ωστόσο είναι η κοσμοπολίτικη τάση της «γαλανόλευκης», καθώς με τη φετινή, μετράει πλέον τρεις συμμετοχές σε παγκόσμια κύπελλα, και το εντυπωσιακότερο; Όλες εκτός «γηραιάς ηπείρου»: Βόρεια Αμερική (1994), Αφρική (2010), Νότια Αμερική (2014)!

.09
Η κασιρόλα
Στη Νότια Αφρική ήταν η εκνευριστική -μέχρι τρέλας- «βουβουζέλα», η περιβόητη παραδοσιακή ντουντούκα των Νοτιοαφρικανών οπαδών που μας πήρε τα αυτιά ακόμη και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Στα γήπεδα της Βραζιλίας η νέα τρέλα ονομάζεται «κασιρόλα». Πρόκειται για μία πλαστική κάψουλα με υποδοχές για τα δάχτυλα, η οποία παράγει όταν κουνηθεί ένα εκκωφαντικό κουδούνισμα, κάτι σαν μαράκες αλλά στο πιο δυνατό. Ευτυχώς η ΦΙΦΑ απαγόρεψε τη χρήση της εντός των γηπέδων.

.08
Φάουλ με… αφρό ξυρίσματος
Η αρχή έγινε στο εναρκτήριο παιχνίδι της Βραζιλίας με την Κροατία, όταν μετά από φάουλ υπέρ της Βραζιλίας ο Ιάπωνας διαιτητής Γιουίτσι Νισιμούρα ψέκασε μία ευθεία γραμμή στο σημείο που θα έπρεπε να στηθεί το τείχος των Βαλκάνιων, με ένα ειδικό φιαλίδιο που περιέχει λευκό, μη τοξικό αφρό, ο οποίος αυτοδιαλύεται μετά από ένα λεπτό! Με τον τρόπο αυτό (που εφαρμόζεται εδώ και καιρό στα πρωταθλήματα Βραζιλίας και Αργεντινής), η ΦΙΦΑ επιδιώκει να σταματήσει το κακό συνήθειο των αμυντικών να «κλέβουν» πολύτιμα μέτρα προς τη μπάλα.

.07
Θαλάσσια χελώνα, όπως χταπόδι
Στη Γερμανία ήταν ο Πολ, το περίφημο χταπόδι-προφήτης, που υποτίθεται ότι προέβλεπε τον νικητή της κάθε αναμέτρησης στο μουντιάλ του 2010 (και τελικά κατέληξε μέσα σε κάποιο νόστιμο ριζότο γερμανικού εστιατορίου). Στη Βραζιλία, αυτόν τον ρόλο παίζει ήδη ο «Κεφάλας», μία συμπαθέστατη θαλάσσια χελώνα-γίγας 25 ετών, που μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη πισίνα του διαλέγει ένα ψάρι από τα τρία που είναι διαθέσιμα, και βρίσκονται κάτω από τη σημαία της χώρας του κάθε ζευγαριού, ενώ ένα αντιπροσωπεύει την ισοπαλία (πάντως τη νίκη της Βραζιλίας στην πρεμιέρα, την πέτυχε)…

.06
Τεχνολογία ελέγχου γραμμής τέρματος
Θυμάστε το ιστορικό γκολ-φάντασμα του Τζοφ Χαρστ στον τελικό Αγγλίας-Γερμανίας το 1966; Ή το κανονικό γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ που δε μέτρησε ποτέ, και πάλι κόντρα στους Γερμανούς στον προημιτελικό του 2010; Ε λοιπόν ξεχάστε τα, γιατί από φέτος η ΦΙΦΑ καθιερώνει την περίφημη τεχνολογία ελέγχου τελικής γραμμής, που ανήκει στην (κατά σύμπτωση) γερμανική εταιρεία “GoalControl”. Επτά κάμερες υψηλής ταχύτητας στην οροφή και των 12 σταδίων, θα διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναυπάρξει ποτέ… μουρμούρα για ανάλογου είδους φάσεις, ειδοποιώντας τον διαιτητή μέσω ενός ειδικού δονούμενου ρολογιού και τη λέξη «ΓΚΟΛ» η οποία θα αναβοσβήνει στο καντράν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβε!

.05
Μία αφρικανική ομάδα στα ημιτελικά (ίσως)
Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε μουντιάλ, απόρροια ίσως και της περίφημης δήλωσης (του γνωστού γκαντέμη Πελέ) που εξελίχθηκε σε κατάρα ότι μία ομάδα από την Αφρική θα κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο μέχρι το 2000! Το Καμερούν του Ροζέ Μιλά σταμάτησε στα προημιτελικά το 1990, η Σενεγάλη στην ίδια φάση το 2002 και πιο πρόσφατα η Γκάνα το 2010. Μήπως ήρθε τελικά η ώρα να σπάσει η κατάρα του ημιτελικού; Με τις ισχυρές Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού (αρκεί να προκριθεί μαζί με τη Εθνική μας) να έχουν σχετικά βατές διασταυρώσεις στη φάση των «16», όλα είναι πιθανά φέτος…

.04
Οι «κόκκινοι διάβολοι» επιστρέφουν
Όχι, δεν αναφερόμαστε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά στη φοβερή και τρομερή εθνική ομάδα του Βελγίου, η οποία ευελπιστεί να κλέψει και πάλι τις καρδιές των ουδέτερων, όπως το 1986 στο Μεξικό. Τότε ήταν η εκπληκτική παρέα των Έντσο Σίφο, Γιαν Κέλεμανς, Ρενέ Βαντερέικεν και Ζαν Μαρί Πφαφ που είχε φτάσει μέχρι τους «4». Τώρα οι απόγονοί τους Εντέν Αζάρ, Αντνάν Γιανουζάι, Βενσάν Κομπανί και Ρομέλου Λουκάκου γοητεύουν, παίζοντας κατά γενική ομολογία το πιο «σέξι» ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Μαύρα άλογα για ποντάρισμα κανείς;

.03
Ο Φουλέκο
Η αλήθεια είναι ότι μετά τον «Πικέ», όχι τον άντρα της Σακίρα, αλλά το μεξικάνικο τουρσί με το σομπρέρο που ήταν η εμβληματική μασκότ στο μουντιάλ του 1986, τα παγκόσμια κύπελλα μας έχουν προσφέρει ορισμένες από τις πιο κιτσάτες, ακαταλαβίστικες ή παντελώς αδιάφορες μασκότ όλων των εποχών. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Φουλέκο, ένα συμπαθές αρμαντίλο στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις “Futebol” (ποδόσφαιρο) και “Eco” (οικολογία).

.02
Η Αγγλία κερδίζει στα πέναλτι!
Επιστημονική φαντασία; Σε έναν κόσμο όπου θαλάσσιες χελώνες προβλέπουν ποδοσφαιρικά αποτελέσματα, σίγουρα έχουν συμβεί και πιο περίεργα πράγματα. Όμως αν τα «τρία λιοντάρια» κερδίσουν την πρόκριση από τα 11 βήματα, θα μιλάμε για το αδιανόητο. Με μία παράδοση-κατάρα να τους «στοιχειώνει» από το 1990 και μετά, οι Άγγλοι μετρούν τρεις οδυνηρούς αποκλεισμούς σε ισάριθμες προσπάθειες: 1990, 1998, 2006 και μάλιστα με ποσοστό ευστοχίας 50% – επτά γκολ, επτά χαμένα πέναλτι. Μήπως ήρθε η ώρα να γελάσουν κι αυτοί;

.01
Το τρίτο ελληνικό γκολ
Μετά τα δύο κόντρα στους Νιγηριανούς το 2010, χάρη στους Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, ήρθε η ώρα να πανηγυρίσουμε και πάλι, σκοράροντας για τρίτη φορά στην ιστορία μας σε μουντιάλ. Άλλωστε η ντροπή του 1994 (με το περιβόητο «4-4-2» των γκολ που δεχθήκαμε), θα πρέπει να ξεπλυθεί κάποτε οριστικά. Ίσως και με μία πρόκριση από τους ομίλους…

Extra
Ο «τυπάρας» να σηκώνει το τρόπαιο!
Μαρακανά, 13 Ιουλίου 2014, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Ο Γιώργος Καραγκούνης παίρνει από τα χέρια του Σεπ Μπλάτερ το παγκόσμιο κύπελλο και το υψώνει στον βραζιλιάνικο ουρανό μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από επευφημίες, πυροτεχνήματα και ήχους σάμπα. Όνειρο θερινής νυκτός; Όπως έλεγε και μία διαφήμιση το 2004 “Impossible is nothing”…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/