Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η σούπερ μαμά που έγραψε ιστορία στο μαραθώνιο

Published

on

Η 25χρονη μαραθωνοδρόμος ήρθε να μας αποτελειώσει χθες με το 2:14:04 που κατέγραψε στο μαραθώνιο του Σικάγο, μία μέρα μετά το 1:59:40 του Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από την ταχύτερη δρομέα όλων των εποχών, του πιο επίπονου αγωνίσματος του στίβου;

απόδοση Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Η Κενυάτισσα που με χαρακτηριστική ευκολία έγινε χθες η νέα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου γυναικών γεννήθηκε στις 20/2/1994 στο χωριό Σίνον κοντά στην πόλη Κάψογουαρ. Η περιοχή που μεγάλωσε βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 100χλμ. από το χωριό που γεννήθηκε ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στους άνδρες. Η πορεία της όμως μέχρι να φτάσει στην κορυφή του κόσμου ήταν τελείως ιδιαίτερη και διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Τα πρώτα χρόνια και η δημιουργία οικογένειας

Σε αντίθεση με άλλα μεγάλα ταλέντα της χώρας της, η Κόσγκεϊ άργησε να βγει στο προσκήνιο του παγκόσμιου στίβου, είναι ο ορισμός αυτού που στα αγγλικά λέγεται late bloomer (αυτός που ωριμάζει αργότερα από το σύνηθες). Μεγάλωσε σε μία 10μελή οικογένεια που τα έβγαζε δύσκολα πέρα. Το 2012, στην τελευταία της χρονιά στο σχολείο, οι γονείς της δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα δίδακτρα και έτσι δεν έδωσε ποτέ τις τελικές τις εξετάσεις. Ξαφνικά απέκτησε πολύ ελεύθερο χρόνο και με τον σύντροφό της, Μάθιου, άρχισαν να κάνουν προπόνηση στο τρέξιμο δρόμου. Δύο χρόνια μετά, στα 20 της, έμεινε έγκυος με δίδυμα και αναγκάστηκε να αναβάλει τους αγωνιστικούς της στόχους. Ο -πλέον σύζυγός- Μάθιου τη βοήθησε το δύσκολο πρώτο διάστημα στο μεγάλωμα των παιδιών της, Φέιθ και Μπράιαν, προκειμένου να έχει αυτή χρόνο για να επανέλθει σιγά σιγά στην προηγούμενη φόρμα της.

Ο Κιμαϊγιό και οι πρώτες επιτυχίες

Τότε ήρθε στην ζωή της ο Έρικ Κιμαϊγιό, ο προπονητής που έχει μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ήταν στα νιάτα του πολύ καλός μαραθωνοδρόμος και μάλιστα είχε τερματίσει 2ος με ατομικό ρεκόρ 2:07:42 στο μαραθώνιο του Βερολίνου το 1997. Την προσκάλεσε να ενσωματωθεί στο προπονητικό του γκρουπ, στο προπονητικό κέντρο του Καπσάιτ, 30χλμ. από το χωριό της. Με τον άνδρα της πήραν μία δύσκολη απόφαση: εκείνη θα προπονούταν και θα έμενε στο καμπ από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο και εκείνος θα μεγάλωνε τα παιδιά πίσω στο σπίτι τους. Ο Κιμαϊγιό αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο της και την έριξε στα βαθιά, στο μαραθώνιο του Πόρτο που έγινε το Νοέμβρη του 2015, τον οποίο και νίκησε σε χρόνο 2:47:59. Ο χρόνος δεν ήταν εντυπωσιακός, αλλά η εμπειρία που απέκτησε η 21χρονη, νέα μαμά, Κόσγκεϊ ήταν πολύτιμη για τη συνέχεια.

Η καταξίωση

Το 2016 ήταν η χρονιά που η Κόσγκεϊ ανέβηκε απότομα επίπεδο και άρχισε να είναι υπολογίσιμη για τους πιο σημαντικούς μαραθώνιους. Ξεκίνησε τον Απρίλιο κατακτώντας τη νίκη στο Μιλάνο σε 2:27:45, με πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την υγρασία της Πορτογαλίας. Γύρισε όμως στην Ιβηρική χώρα για το μαραθώνιο της πρωτεύουσας Λισαβόνας, στον οποίο τερμάτισε 2η σε νέο ατομικό ρεκόρ 2:24:45. Έκλεισε τη χρονιά με νίκη στο μαραθώνιο της Χονολουλού, μία διαδρομή που μάλιστα είχε κερδίσει 20 χρόνια πριν και ο προπονητής της. Το 2017 έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε μαραθώνιο Μέιτζορ στη Βοστόνη, στον οποίο τερμάτισε 8η, προτού κάνει την πρώτη της επίδοση κορυφαίου επιπέδου, το 2:20:22, που της έδωσε τη 2η θέση στο Σικάγο. Έκλεισε άλλη μία χρονιά με τρίτο μαραθώνιο, επιστρέφοντας στη Χονολουλού για να κάνει ρεκόρ διαδρομής με 2:22:15. Η εκπληκτική της πορεία συνεχίστηκε και το 2018 με δύο μέιτζορ μαραθωνίους και νέα ρεκορ: 2η στο Λονδίνο με 2:20:13 και 1η στο Σικάγο με 2:18:35. Από τότε η πόλη των ΗΠΑ φαίνεται να της ταίριαζε.

2019, η χρονιά της

Το 2019 ήταν η ώρα της να λάμψει. Ξεκίνησε νωρίς τη χρονιά με νίκη και ρεκόρ διαδρομής (1:05:28) στον ημιμαραθώνιο του Χιούστον και ατομικό ρεκόρ 1:05:28 στον ημιμαραθώνιο του Ζάλακ στο Μπαχρέιν. Ο πρώτος στόχος της χρονιάς ήταν ο μαραθώνιος του Λονδίνου, τον οποίο και νίκησε σε 2:18:20 κόντρα σε όλα τα μεγάλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρι Κεϊτάνι, της κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ αποκλειστικά σε κούρσα γυναικών. Τον προηγούμενο μήνα έκανε πρόβα τζενεράλε κατεβάζοντας το ατομικό της στο εξωγήινο 1:04:28 στον ημιμαραθώνιο Γκρέιτ Νορθ Ραν στη Σκοτία, ένας χρόνος που δεν αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο ρεκόρ λόγω της κατηφορικής διαδρομής αλλά αποτέλεσε ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε. Έτσι, έφτασε χθες να βάλει το όνομά της δίπλα στο παγκόσμιο ρεκόρ στον αγαπημένο της μαραθώνιο, αυτό του Σικάγο, ξεπερνώντας με το 2:14:04 το 2:15:25 της Πόλα Ράντκλιφ (κάτω φωτογραφία). Μετά τον αγώνα δήλωσε ότι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα κατέβει το 2:10:00 και με τουλάχιστον πέντε παραγωγικά χρόνια μπροστά της είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο το… αδύνατο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/