Connect with us

ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Η WADA ζήτησε να αυξήθει η περίοδος αποθήκευσης των δειγμάτων στις ηπειρωτικές διοργανώσεις

Published

on

Να αλλάξει το καθετώς φύλαξης των δειγμάτων των αθλητών από ελέγχους ντόπινγκ, ζήτησε η WADA από τις ηπειρωτικές ομοσπονδίες, μεταξύ αυτών και η ευρωπαϊκή του στίβου και της κολύμβησης.

Σε αντίθεση με όσα πράτει η ΔΟΕ η οποία πλέον κρατά αποθηκευμενα δείγματα για 10 χρόνια (αυτά του Ρίο θα ελέγχονται μέχρι το 2026), στα ηπεριωτικά πρωταθλήματα και αγώνες, το όριο είναι τα τέσσερα έτη. Όλα ξεκίνησαν από τους Ασιάτες, καθώς οι διοργανωτές των ασιατικών αγώνων πέρσι στη Τζακάρτα δεν είχαν κανένα σχέδιο αποθήκευσης δειγμάτων, ενώ φέτος στους παναμερικανικούς ο προγραμματισμός είναι για τέσσερα έτη ενώ για τους ευρωπαϊκούς αγώνες οι Λευκορώσοι (με τα πολλά κρούσματα και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας στίβου να έχει και αυτός ιστορικό στο ντόπινγκ) δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν αποθηκευμένα τα δείγματα για 1,5 χρόνο!

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί προκύπτουν διαρκώς νέοι μέθοδοι διερεύνησεις απαγορευμένων ουσιών (στεροεϊδών και μή, αλλά κυρίως των μασκών που καλύπτουν τις ουσίες) και η WADA θέλει να περνά από επανελέγχουν όλα τα ύποπτα δείγματα. Ποια είναι αυτά; Όλα όσα προέρχονται από χώρες που κάνουν «πρωταθλητισμό» στο ντόπινγκ (οι πρώην Σοβιετικές) καθώς και δείγματα από αθλητές – μετεωρίτες. Οι λεγόμενοι one hit wonder της δισκογραφικής βιομηχανίας. Αυτοί που κάνουν μία πολύ μεγάλη επιτυχία και μετά δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στα ίδια επίπεδα.

Με αυτή τη μέθοδο, η WADA και η ΔΟΕ έχουν εντοπίσει δεκάδες κρούσματα στους Αγώνες του 2004, αλλά κυρίως του 2008 και του 2012 όπου πολλά μετάλλια άλλαξαν χέρια. Συνολικά μέχρι στιγμής, 5 ήταν τα κρούσματα από τους επανελέγχους των δειγμάτων της Αθήνας (και τόσα θα μείνουν καθώς πέρασε η περίοδος των 10 ετών), 65 περιπτώσεις προέκυψαν από το Πεκίνο ενώ του Λονδίνου μέχρι στιγμής είναι 60 και μέχει το 2022 θα γίνονται διαρκώς επανέλετχοι.

Σε αυτήν την έρευνα, ένα τεστ που δημιουργήθηκε το 2016 από τον πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου της Μόσχας, Γκριγκόρι Ροντσέκοφ, εντοπίζεται η χρήση των στεροεϊδών σε βάθος μηνών και όχι ημερών όπως ίσχυει μέχρι και το 2016.

πηγή: Inside The Games

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/