Ιαπωνικό το πρώτο θετικό δείγμα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς

Με τη ΔΟΕ να έχει κάνει μεγάλο θέμα το συμμετοχή των Ρώσων λόγω του θέματος ντόπινγκ που έχει προκύψει, ουδείς περίμενε πως το πρώτο θετικό δείγμα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσανγκ θα προερχόταν από Ιάπωνα.

Η Ιαπωνία έχει αναπτύξει ενόψει των Αγώνων του 2020 που θα φιλοξενήσει στο Τόκιο, ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα αντί-ντόπινγκ και το ποινολόγιο της ήταν από τα καλύτερα παγκοσμίως. Μέχρι που εμφανίστηκε ένας αθλητής του κανόε καγιάκ που προσπάθησε να βγάλει θετικούς συναθλητές του με δολιοφθορά.
Υπόθεση όμως αθλητή που ο ίδιος έκανε χρήση, δεν είχαν οι Ιάπωνες μέχρι σήμερα. Ο αθλητής των παγοδρομιών (5.000μ.) Κέι Σάιτο βρέθηκε θετικός μία μέρα μετά την άφιξη του στο Ολυμπιακό χωριό (όλοι περνάν από ντόπινγκ κοντρόλ όταν εισέρχονται). Στον 21χρονο εντοπίστηκε η ουσία acetalozamide η οποία λειτουργεί ως «μάσκα» (καλύπτει απαγορευμένες ουσίες). Ο αρχηγός της ιαπωνικής αποστολής, Γασούο Σάιτο δήλωσε έκπληκτος από το συμβάν δηλώνοντας πως ο αθλητής ελέγχθηκε στις 29 Ιανουαρίου και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Ο 21χρονος αθλητής ο οποίος ήταν τρίτος το 2013 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των εφήβων τόνισε πως ποτέ δεν έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. «Δεν έχω κάνει ποτέ χρήση στεροειδών ώστε να χρειάζεται να πάρω μάσκα, ούτε ποτέ χρειάστηκε να χάσω κιλά παίρνοντας αυτήν την ουσία (οι λιποδιαλύτες λειτουργούς ως μάσκα). Είμαι αθώος αλλά δέχομαι την απόφαση γιατί δε θέλω να δημιουργήσω αναστάτωση στην ομάδα μου» δήλωσε ο Σάιτο.

Tags

WH7-banner