Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ιφράν: Το άβατο του ντόπινγκ στο Μαρόκο

Published

on

Μετά από την αμφιλεγόμενη πολύκροτη υπόθεση της Γαλλίδας μαραθωνοδρόμου Κλεμάνς Καλβίν το προπονητήριο της μαροκινής πόλης μπήκε στο στόχαστρο της Le Monde, της γαλλικής ομοσπονδίας και εν τέλει της IAAF.

Απόδοση Παναγιώτης Βότσης
[email protected]

Το Ιφράν είναι μία ορεινή πόλη στην οροσειρά του Μέσου Άτλαντα στο Μαρόκο, σε απόσταση μίας ώρας από την πόλη Φες, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της βορειοαφρικανικής χώρας. Με πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από τις 70000, το Ιφράν είναι μία σχετικά νεόδμητη (1928) πόλη του γαλλικού προτεκτοράτου, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει γνωστή ως διεθνές προπονητικό κέντρο για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις λόγω του υψομέτρου (1665μ.) και του κλίματος που διαθέτει. Ως προορισμό τον επιλέγουν αρκετοί Άραβες όπως Καταριανοί, Τυνήσιοι και Σαουδάραβες, και μέχρι πρότινος οι Γάλλοι ήταν οι πιο συχνοί Ευρωπαίοι επισκέπτες λόγω γλώσσας και της ιστορικής τους παρουσίας στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και Έλληνες δρομείς αποστάσεων που το προτιμούν για την προετοιμασία τους σε υψόμετρο. Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, ειδικά μετά τα γεγονότα του Απριλίου του 2019 που οδήγησαν στις αποκαλύψεις της Le Monde και εν συνεχεία στην στοχοποίηση του Ιφράν από τη γαλλική ομοσπονδία στίβου.

Η Καλβίν, δευτεραθλήτρια Ευρώπης 2018 στο μαραθώνιο με 2:26.28 και αθλήτρια της περσινής χρονιάς για τη γαλλική ομοσπονδία, ήταν το Μάρτιο για προετοιμασία στο Ιφράν μαζί με τον Γάλλο σύζυγό της, Σαμίρ Νταμανί, ο οποίος είναι επίσης αθλητής στις μεσαίες αποστάσεις. Σύμφωνα με τη Le Monde στις 27 Μαρτίου η Καλβίν αρνήθηκε αιφνίδιο έλεγχο στο Μαρακές από την γαλλική υπηρεσία αντι-ντόπινγκ (ALFD). Ορισμένες πηγές λένε ότι ο Νταμανί είχε και σωματική διαμάχη με έναν από τους τρεις ελεγκτές, πράγμα που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι ο αθλητής μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και ποινή φυλάκισης σύμφωνα με τον παγκόσμιο κώδικα κατά της φαρμακοδιέγερσης. Το σίγουρο είναι ότι η ALFD δήλωσε απούσα τη μαραθωνοδρόμο στην τοποθεσία που είχε δηλώσει στην πλατφόρμα Άνταμς, η οποία χρησιμοποιείται για τους αιφνίδιους ελέγχους. Από τις 12 Απριλίου βρίσκεται σε προσωρινό αποκλεισμό, της επιτράπηκε όμως να τρέξει στο μαραθώνιο του Παρισιού στις 14/4 όπου σημείωσε εθνικό ρεκόρ με 2:23.41, ένα ρεκόρ που προσωρινά είναι σε ισχύ, αλλά θα επανεξεταστεί σίγουρα μαζί με την υπόθεσή της.

Για τους Γάλλους αυτή η υπόθεση αποτέλεσε αφορμή για μία έρευνα σε βάθος σχετικά με το Ιφράν. Με το συγκεκριμένο μέρος έχουν συνδεθεί και άλλοι Γάλλοι πρωταθλητές όπως ο κάτοχος τριών Ολυμπιακών μεταλλίων στο στιπλ Μαχιεντίν Μεκισί-Μπεναμπάντ και ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 10000μ. στο Βερολίνο το 2018, Μοράντ Αμντουνί. Κανένας από τους δύο όμως δεν έχει βρεθεί ποτέ θετικός και ο πρώτος μάλιστα φρόντισε γρήγορα να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει βρεθεί στο Ιφράν μετά το 2011. Δεν συνέβη το ίδιο όμως με την αμέσως προηγούμενη γενιά Γάλλων αθλητών που έκανε προετοιμασία στο Ιφράν και δυστυχώς είχε ουκ ολίγα κρούσματα (Φουάντ Τσουκί, Χιντ Ντεχίμπα, Μπούχρα Γκεζιέλ μεταξύ άλλων). Μάλιστα, η γαλλική ομοσπονδία στίβου (FFA) είχε οργανώσει πρόγραμμα κατάρτισης στην μαροκινή πόλη στα τέλη Απριλίου, το οποίο απέσυρε μετά την υπόθεση Καλβίν.

Οι δηλώσεις του προέδρου της, Αντρέ Ζιρό, στη Le Monde μετά το περιστατικό αποτέλεσαν βαρύ πέλεκυ για το προπονητικό κέντρο:

«Υπάρχουν μέρη όπου θα απαγορεύσουμε στους αθλητές να κάνουν προετοιμασία. Το Ιφράν ανήκει στη μαύρη λίστα μετά τα τελευταία γεγονότα»

Αντρέ Ζιρό, πρόεδρος γαλλικής ομοσπονδίας στίβου

Ο Ζιρό δήλωσε έτοιμος να πατάξει παρόμοιες τακτικές, υποχρεώνοντας τους αθλητές μέσω των συμβολαίων τους να συμμορφωθούν με τις διατάξεις και τις αποφάσεις της FFA. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είπε ότι δε θα διστάσει να προβεί στον αποκλεισμό των παραβατών από τις αποστολές της χώρας σε μεγάλες διοργανώσεις.

Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία ενός ανθρώπου που ασχολείται με τον στίβο του Μαρόκου στη Le Monde υπάρχει έντονη κουλτούρα ντόπινγκ στο Ιφράν, από Μαροκινούς αθλητές που έχουν τρέξει στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο). Σύμφωνα με τον ίδιο γνωρίζουν απόλυτα τις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για φάρμακα όπως η EPO και η αυξητική ορμόνη. Τα φάρμακα συχνά εισάγονται παράνομα από τη Θέουτα, την ισπανική πόλη-θύλακα στο Μαρόκο και πωλούνται σε τοπικούς φαρμακοποιούς και διακινητές. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει μία γνωστή τοπική κλινική που διεξάγει νόμιμα μεταγγίσεις αίματος. Παρόλα αυτά, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο ντόπινγκ, αλλά αρκετές μεμονωμένες εστίες με έδρα το Ιφράν.

Όλα αυτά τα στοιχεία προφανώς κινητοποίησαν την IAAF αλλά και την Athletics Integrity Unit (AIU) για περαιτέρω έρευνα, και πλέον όταν βλέπουν το Ιφράν στην πλατφόρμα γνωστοποίησης τοποθεσίας Άνταμς, σημαίνουν κόκκινο συναγερμό.

Πηγή: Le Monde

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/