Connect with us

INTERVIEW

Πομάσκι: Καυγάδες, Τεντόγλου, ranking system, ντόπινγκ και άλλα σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Published

on

Την πρώτη φορά στην καριέρα του που πέρασε τα 17 μέτρα στο τριπλούν (17.03μ.) τον «έκοψαν» από την ομάδα της Βουλγαρίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Νευρίασε τόσο πολύ που πέταξε τα παπούτσια του στον εθνικό προπονητή και πήρε το πρώτο αεροπλάνο για την Αθήνα. Από τότε δεν ξαναέφυγε καθώς παντρεύτηκε Ελληνίδα και τον ελληνικό στίβο…

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των φωτογραφιών του Sportsfeed.gr με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς τη προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

Από το 1988 που ήρθε στην Αθήνα μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κατακτήσει ως προπονητής 15 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Του έχει μείνει απωθημένο το Ολυμπιακό μετάλλιο, ίσως γιατί του στέρησαν το δικαίωμα να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς. Ήταν 12 Αυγούστου 1988, όταν πήδηξε 17.03μ. (+0,3) στη Βουδαπέστη, περνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 17 μέτρων. Του έκοψαν τη χαρά λίγες μέρες αργότερα όταν του ανακοινώθηκε πως δε θα είναι στην Ολυμπιακή ομάδα που θα συμμετείχε μετά από ένα μήνα στους Αγώνες της Σεούλ. Βέβαια, η Βουλγαρία με τον Χρίστο Μαρκόφ κέρδισε το χρυσό τότε (είχε πηδήξει 17.61μ.), όμως με το 17.03μ. ο Πομάσκι θα μπορούσε να είναι στην εξάδα, αφού τόσο είχει πηδήξει ο Αμερικανός Γουίλι Μπανκς που ήταν έκτος. Την ημέρα που έμαθε ότι δε θα πάει στους Ολυμπιακούς, πέταξε τα καρφιά (παπούτσια του στίβου) από τα νεύρα του στον επικεφαλής προπονητή Βασίλ Κρούμοφ (ο οποίος μετά τη Βουλγαρία ήταν προπονητής στην Κύπρο 15 χρόνια και πλέον δεν είναι εν ζωή) και σε ηλικία 28 ετών αποφασίζει να σταματήσει τον αθλητισμό.
Ήδη παντρεμένος με την Εύα Νικολάου από το 1985, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με τον Σπύρο Βασδέκη. Τον ανέλαβε το 1990 έχοντας 7.65μ. και τον πήγε στο 8.04μ. για να κερδίσει έξι χρόνια αργότερα το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Στοκχόλμη με άλμα στα 8.03μ. Από τότε κέρδισε άλλα 14 μετάλλια σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ανοιχτού και κλειστού στίβου, σε μήκος, τριπλούν και ύψος. Από τα χέρια του πέρασαν οι καλύτεροι άλτες των οριζοντίων αλμάτων αλλά και του ύψους, έχει μαλώσει σχεδόν με όλους και τους έχει διώξει σχεδόν όλους.
Οι απόψεις για τον ίδιο διίστανται καθώς υπάρχουν αυτοί που δε θέλουν ούτε να ακούν το όνομα του χρεώνοντας του πολλά και αυτοί που τον αποθεώνουν. Όλοι συμφωνούν ότι είναι σκληρός προπονητής και πως όλοι όσοι έχουν φύγει από αυτόν ή τους έχει διώξει είναι γιατί δεν άντεχαν.
Η σχέση του με τον ΣΕΓΑΣ έχει περάσει από πολλά επίπεδα μέχρι που έφτασε σε σημείο να τα παρατήσει όλα και να αναλάβει γυμναστής στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού με εξαιρετικό μισθό. Τελικά επέστρεψε στον ΣΕΓΑΣ για να συνεχίσει τη συλλογή των μεταλλίων στα άλματα.
Πολλοί του χρεώνουν ότι δεν έχει αναδείξει κανέναν αθλητή (πλην του Βασδέκη) και πως πάντα παίρνει έτοιμο… υλικό, όπως συνέβει με τον Μίλτο Τεντόγλου που αποτελεί ανακάλυψη και… ανάδειξη του Βαγγέλη Παπανίκου. Ο Γρεβενιώτης προπονητής ωστόσο, ήταν αυτός που δεν ήθελε να κρατήσει (στα Γρεβενά) τον Τεντόγλου γιατί πιθανότατα δε θα είχε την ίδια εξέλιξη. Ο 20χρονος άλτης πήγε στον Πομάσκι με δική του απόφαση και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Και μία λεπτομέρεια. Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ως αθλητής, ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των εφήβων το 1979 στο… Μπίντγκοτς της Πολωνίας. Εκεί όπου 27 χρόνια αργότερα ο Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των εφήβων το πρώτο του μετάλλιο στο μήκος. Το 1979 ο Πομάσκι είχε πηδήξει 15.40μ. στον προκριματικό κάνοντας ατομικό ρεκόρ για να προκριθεί 7ος, αλλά στον τελικό δεν τα πήγε καλά και με 14.81μ. έμεινε 12ος. Η μεγαλύτερη του διάκριση ως αθλητής, ήταν το 1986 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου όταν στη Στουτγκάρδη (Γερμανία…) με 16.99μ. ήταν τέταρτος χάνοντας το μετάλλιο από τον Όλεγκ Προτσένκο που πήδηξε 17.28 με τον άνεμο στο άλμα του να είναι +2,6.
Στο Μπίντγκοτς το 2008, η Βούλα Παπαχρήστου κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση κατακτώντας το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των νεανίδων. Οι τρεις τους θα επιστρέψουν του χρόνου το καλοκαίρι στην πολωνική πόλη για τη σούπερ λίγκα του Μπρούνο Ζάουλι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/