Connect with us

EDITORIAL

Iroes και αντιήρωες κι ένας Κανονισμός Σχέσεων…

Published

on

Είναι ο τίτλος ενός βιβλίου της Διδούς Σωτηρίου που περιλαμβάνει 30 διηγήματα σ ένα ταξίδι στο χρόνο… Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κι ο τίτλος στο βιλίο της ΕΣΑΠ και της βόλεϊ λιγκ.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

«Αυτοί κάνουν τα πάντα για να έχεις να γράφεις εσύ και το συνάφι σου…», μου είχε γράψει ένας καλός φίλος πριν λίγες εβδομάδες, αλλά ούτε καν θυμάμαι σε ποια από τις αποφάσεις της ΕΣΑΠ αναφέρονταν…

Προφανώς στις ημέρες που πέρασαν θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα σχόλια, ωστόσο επειδή δεν είναι ώρα για χιούμορ ας κόψουμε (όλοι) την πλάκα.

Το γράφω για μία ακόμη φορά για να το εμπεδώσουν κάποιοι: Δεν θεωρώ πως ότι γράφω ή λέω είναι η μοναδική σωστή άπψη που υπάρχει σε ένα θέμα. Δεν είμαι ο Πάπας της Ρώμης, δεν είμαι ο Πάπας του βόλεϊ. Αντιστρόφως ουδείς μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να εκφράζω την άποψη μου. Δεν προσπαθώ όμως να την επιβάλλω.

Έφυγε λοιπόν ο Ηρακλής από τη βόλεϊ και στο ποστάρισμα της είδησης για το θλιβερό γεγονός οι οπαδοί άλλων ομάδων ειρωνεύονταν τις ατάκες Σαχράτζε («θα κάνω να ξεχαστεί ο Σαββίδης») κι οι οπαδοί του Ηρακλή απαντούσαν «θα τα πούμε στο Ιβανώφειο». Ο Σαββίδης του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ και το Ιβανώφειο έδρα του μπασκετικού Ηρακλή.

Κι αυτά γράφονταν κάτω από την είδηση ότι η ομάδα βόλεί του Ηρακλή δεν θα υπάρχει για την τρέχουσα σεζόν και θα δούμε αν θα υπάρξει στο μέλλον.

Πάμε παρακάτω… Στην ανακοίνωση αποχώρησης, ο Μάκης Καλαϊτζίδης, ο οποίος προφανώς και έκανε λάθη σ’ αυτή την 5ετία που ήταν στην ηγεσία του ΤΑΑ, αλλά προσπάθησε κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες να κρατήσει ζωντανό τον Ηρακλή και όπως παραδέχονται ΟΛΟΙ πέρα των όσων αποπλήρωσε ΔΕΝ δημιούργησε νέα χρέη, ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο για την προσπάθεια που έκανε για να κατέβει η ομάδα.

Συγνώμη, όμως όχι απλά δεν έπρεπε να πει ευχαριστώ ο επίσημος Ηρακλής, αλλά εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει βγει δημόσια και να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ για την πολιτική του, τις επιλογές του που οδήγησαν το πρωτάθλημα στο απόλυτο μηδέν εξωαγωνιστικά και… έσπρωξαν τον Ηρακλή (αλλά και άλλες ομάδες στο γκρεμό) ακόμη πιο βαθιά στο γκρεμό.

Εδώ στο Sportsfeed.gr έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη ότι τεράστια ευθύνη για την πορεία της ΕΣΑΠ και της βόλεϊ λιγκ έχουν οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος (ειδικά Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και την τελευταία διετία κι ο Παναθηναϊκός αν και οι πράσινοι πρέπει να παραδεχθούμε ότι σ’ αυτή τη διετία έθιξαν πολλά από τα κακώς κείμενα και προσπάθησαν να αλλάξουν καταστάσεις χωρίς να βρουν συμπαράσταση) που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το ‘σπίτι’ τους, όπως έπρεπε να βλέπουν την ΕΣΑΠ.

Αυτό όμως δεν αφαιρεί οποιοδήποτε κομμάτι από τις τεράστιες ευθύνες του αιώνιου προέδρου της ΕΣΑΠ.

Το ότι η ΕΣΑΠ δεν έχει χορηγό εδώ και κάποια χρόνια ποιανού ευθύνη είναι; Το ότι η ΕΣΑΠ από το 1/8 εκατ. ευρώ που έπαιρνε από τον ΟΠΑΠ (ο οποίος μόλις το 2017 δήλωνε ο πρόεδρος ότι είναι στο πλευρό της ΕΣΑΠ) έφτασε να παίρνει το 1/6 πριν χαθεί οριστικά ποιανού ευθύνη είναι;

Το ότι τα ΤΑΑ τη μία μέρα ήθελαν να γίνουν Ανώνυμες Εταιρίες και μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ μας επέπληξε δημόσια δηλώνοντας στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια επαγγελματικής πετοσφαίρισης στην Ελλάδα «έχετε λάθος πληροφόρηση, όλοι θέλουν να πάμε στις Ανώνυμες Εταιρίες», αλλά τελικά άλλαξαν γνώμη ποιος φταίει;

Ειλικρινά θα μπορούσαμε να γράψουμε δεκάδες τέτοια παραδείγματα από ανάλογες παλινωδίες της ΕΣΑΠ, αλλά θα προτιμήσουμε να πάμε στο σήμερα.

Στην ανακοίνωση του ο Ηρακλής καταγγέλλει τον ΠΑΣΑΠ για τη μη υπογραφή του Κανονισμού Σχέσεων που προέβλεπε τη ρύθμιση των οφειλών έως και σε 100 δόσεις…

Απλές ερωτήσεις και οποιεσδήποτε απαντήσεις ευπρόσδεκτες:

Ο νομικός σύμβουλος της Λίγκας Χρήστος Ηλιάδης, ο οποίος μαζί με το νομικό σύμβουλο του ΠΑΣΑΠ συναντήθηκαν με τους νομικούς του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αντιλήφθηκε ότι μια τέτοια ρύθμιση, η οποία θα συμπεριελάμβανε και τις τελεσίδικες αποφάσεις ήταν συνταγματική ναι ή όχι;

Η ΕΟΠΕ που είναι το τρίτο μέρος σ’ αυτή τη συμφωνία, αλλά κυρίως είναι η υπέρτατη αρχή του αθλήματος τι άποψη έχει; Ήταν συνταγματική η συγκεκριμένη ρύθμιση ή όχι.

Ο Ηρακλής αποκάλυψε ότι από τον περασμένο Μάρτιο όταν και διεκόπη το πρωτάθλημα είχε ενημερώσει την ΕΣΑΠ πως αν δεν ψηφιστεί ο νέος Κανονισμός Σχέσεων δεν θα μπορέσει να συνεχίσει… Τι έκανε η ΕΣΑΠ γι’ αυτό; Θέλετε να υπενθυμίσουμε ότι τέλη Μαΐου αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το πρωτάθλημα, το οποίο τελείωσε στις 10 Ιουλίου και προφανέστατα δεν έγινε καμία προεργασία για τη νέα σεζόν;

Θέλετε να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ πανηγύριζε γιατί όλος ο κόσμος θα έβλεπε πως παίζουμε βόλεϊ στην Ελλάδα και θα παίρναμε τα λεφτά από την ΕΡΤ; Πέραν του ότι έπεσε τρελό (και λογικό) μαχαίρι στα λεφτά, να αποκαλύψουμε εδώ ότι έκανε τέτοιο μπαμ που ήμασταν το μοναδικό επαγγελματικό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε, που η ΕΡΤ εισέπραξε το εξωφρενικό ποσό των 3.200 (τρεις χιλιάδες διακόσια ευρώ) από εταιρία η οποία πούλησε τα δικαιώματα σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έναντι 400 ευρώ.

Όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει η απόφαση στο Διαύγεια… Κανείς άλλος δεν έπαιζε βόλεϊ, αλλά οι αγώνες μας (ημιτελικοί, τελικοί) κόστιζαν 400 ευρώ έκαστως (κι από τη στιγμή που έγιναν 8 ματς η ΕΡΤ έλαβε 3.200 ευρώ).

Θέλετε μήπως να μιλήσουμε για τον περίφημο Κανονισμό Σχέσεων (τον οποίο επικαλείται και ο Ηρακλής στην ανακοίνωση του); Ο συγκεκριμένος Κανονισμός που δεν υπογράφηκε τελικά δεν… ανακαλύφθηκε φέτος. Ο αμέσως προηγούμενος προέκυψε από την συμφωνία στις 3 Ιουλίου 2018, ο οποίος έδινε το δικαίωμα στις ομάδες να έχουν 4 ξένους αλλά προέβλεπε υπογραφή συμβολαίων από την πρώτη ημέρα έναρξης της προετοιμασίας και μίνιμουμ 4ωρο ένσημο για πενθήμερη εργασία.

Μετά από εκείνη τη συμφωνία ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Είναι από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που έχουμε κάνει από καταβολής των διαπραγματεύσεων μας με τον ΠΑΣΑΠ. Και οι δύο πλευρές έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι παράγοντες έχουν αντιληφθεί τις υποχρεώσεις τους και κάνουν πράξη χρόνια αιτήματα των αθλητών. Εκ μέρους του ΠΑΣΑΠ είδαμε κατανόηση και στο θέμα των ξένων».

Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Μάιο του 2016 είχε χαρακτηρίσει και πάλι ιστορική την τότε συμφωνία με τον ΠΑΣΑΠ… «Καταλήξαμε σε μία ιστορική συμφωνία με τους διακανονισμούς των χρεών αλλά και την αδειοδότηση των ΤΑΑ και ευχαριστώ και τους αθλητές που έδειξαν καλόπιστη διάθεση», ήταν τα λόγια του. Προφανώς αν ψάξει θα βρει κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Συγνώμη κύριε πρόεδρε αλλά τόσο συχνά ιστορία δεν έχει γράψει ποτέ και κανείς άλλος, όχι απλός παράγοντας, αλλά πραγματικοί κολοσσοί του ελληνικού αθλητισμού.

Μόνο που δυστυχώς η ιστορία που γράφεται εσείς είναι από τα κεφάλαια που θα θέλαμε να ξεχάσουμε όλοι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/