Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ιστορία 77 ετών

Published

on

Το Sportsfeed ανατρέχει στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων του χάντμπολ, δέκα ημέρες πριν το μεγάλο ραντεβού της Ντόχα.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, οι πρωταγωνιστές και τα αξιοσημείωτα των 23 προηγούμενων διοργανώσεων σε μία ιστορική αναδρομή…

1938 – Σε ανοικτό γήπεδο Στο στάδιο του Βερολίνου, μπροστά σε 18.000 θεατές πραγματοποιήθηκε το πρώτο αναγνωρισμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων. Της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας, με τη σειρά της κατάταξης που προέκυψε. Κάθε ομάδα είχε από επτά παίκτες, όπως και σήμερα, αλλά οι αγώνες είχαν διάρκεια 30 λεπτών.

1954 – Η ήττα του Κέμπα Το χάντμπολ πλησιάζει στη σημερινή του μορφή, με δύο ημίχρονα των 25 λεπτών ανά αγώνα και στο Γκέτεμποργκ η Σουηδία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας τη Γερμανία με 17-14. Στην ομάδα των ηττημένων βρισκόταν ο διάσημος Μπέρνχαρντ Κέμπα, που μετά την αποχώρησή του από τη δράση ίδρυσε τη γνωστή εταιρία ειδών για χάντμπολ που φέρει το όνομά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Δυτικογερμανοί παίκτες κατηγόρησαν την ομοσπονδία για την απόφασή της να συμμετέχουν στην ομάδα 8 Δυτικογερμανοί και ισάριθμοι Ανατολικογερμανοί, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι δεν βρίσκονταν σε καλό αγωνιστικό επίπεδο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Γερμανός Όττο Μέικρζακ με 16 γκολ.

1958 – Πραγματικό παγκόσμιο Στην Ανατολική Γερμανία, για πρώτη φορά η διεθνής ομοσπονδία ανοίγει τα… ευρωπαϊκά σύνορα της διοργάνωσης και προσκαλεί μία ομάδα από τη λατινική Αμερική, τη Βραζιλία. Παράλληλα οι ομάδες αυξάνονται από 6 σε 16. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται και πάλι η Σουηδία που νίκησε στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 22-12. Πρώτος σκόρερ ο Δανός Μόργκενς Όλσεν με 46 γκολ.

1961 – Στη δεύτερη παράταση Η 4η διοργάνωση φιλοξενήθηκε για 3η φορά στη Γερμανία, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά, με τη συμμετοχή 12 ομάδων εκ των οποίων και η Ιαπωνία. Στον τελικό οι Ρουμάνοι νίκησαν στη δεύτερη παράταση του Τσεχοσλοβάκους με 9-8, χάρη σε γκολ του Μιρτσέα Κοστάτσε δύο γκολ πριν το φινάλε.

1964 – Ριπίτ των Ρουμάνων Η Τσεχοσλοβακία φιλοξένησε τη διοργάνωση, αλλά και πάλι δεν έφτασε στο χρυσό μετάλλιο, αντιθέτως περιορίστηκε στο χάλκινο. Στο ψηλότερο σκαλί ανέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι Ρουμάνοι, που επικράτησαν στον τελικό των Σουηδών με 25-22. Για πρώτη φορά συμμετείχαν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, από τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική αντίστοιχα.

1967 – Δικαίωση Στα γήπεδα της Σουηδίας οι Τσεχοσλοβάκοι βρήκαν την Ιθάκη τους και έφτασαν για πρώτη φορά στο χρυσό μετάλλιο νικώντας στον τελικό τους διοργανωτές με 14-11. Για πρώτη φορά αναδείχθηκε MVP στη διοργάνωση και νικητής ήταν ο Ρουμάνος Γκιόργκι Γκρούια.

1970 – Πριν τους Ολυμπιακούς Η διοργάνωση της Γαλλίας έγινε μετά την απόφαση της ΔΟΕ να βάλει το χάντμπολ στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Νικήτρια αναδείχθηκε και πάλι η Ρουμανία, που νίκησε στον τελικό την Ανατολική Γερμανία με 13-12 μετά από δύο παρατάσεις. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο μετέπειτα θρυλικός Ρώσος προπονητής, Βαλερί Μαξίμοφ με 31 γκολ.

1974 – Επανάληψη Στα γήπεδα της Ανατολικής Γερμανίας το βάθρο είχε την ίδια σύνθεση με τη διοργάνωση του 1970. Η Ρουμανία κατέκτησε τον τίτλο νικώντας στον τελικό την Ανατολική Γερμανία με 14-12, με τη Γιουγκοσλαβία να κατακτά το χάλκινο.

1978 – Πόλεμος Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να στεφθούν πρωταθλητές κόσμου οι αθλητές της Δυτικής Γερμανίας, που νίκησαν σε ένα δραματικό παιχνίδι τη Σοβιετική Ένωση με 20-19, στην Κοπεγχάγη. Πραγματικός… πόλεμος ήταν ο αγώνας μεταξύ Δυτικογερμανών και Ανατολικογερμανών, που έληξε ισόπαλος με 14-14.

1982 – Σοβιετική κυριαρχία Η Σοβιετική Ένωση κατακτά για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία του Βεσελίν Βούγιοβιτς με 30-27 στην παράταση. Αυτή ήταν η απαρχή μεγάλων θριάμβων για τους Σοβιετικούς. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη Δυτική Γερμανία.

1986 – Οι «πλάβι» στην κορυφή Ο Βούγιοβιτς οδηγεί τη Γιουγκοσλαβία για πρώτη φορά στον παγκόσμιο θρόνο σε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα όλων των εποχών, με νίκη στον τελικό επί της Ουγγαρίας με 24-22. Δύο χρόνια νωρίτερα οι Γιουγκοσλάβοι είχαν κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1990 – Πανδαισία αστεριών Η παρουσία κορυφαίων παικτών χαρακτηρίζει τη διοργάνωση της Τσεχοσλοβακίας. Η Σουηδία με τους Βισλάντερ και Όλσον κερδίζει τον τίτλο νικώντας στον τελικό με 27-23 τη Σοβιετική Ένωση του Λαβρόφ και των Τούτσκιν – Ατάβιν που λίγα χρόνια αργότερα κόσμησαν με την παρουσία τους το ελληνικό πρωτάθλημα παίζοντας στον Φίλιππο Βέροιας. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ήταν ο Γάλλος Τζάκσον Ρίτσαρντσον, παρόλο που η Γαλλία κατετάγη 9η.

1993 – Αλλαγή συσχετισμών Η Ευρώπη έχει αλλάξει μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης και Γιουγκοσλαβίας, ενώ η Γερμανία επανεμφανίζεται ενωμένη μετά την πτώση του τείχους. Στη Σουηδία, η Ρωσία κατακτά τον τίτλο με ηγέτη τον Ντουισεμπάεφ νικώντας στον τελικό τη Γαλλία με 28-19 και MVP ψηφίζεται ο Σουηδός Μάγκνους Άντερσον.

1995 – Στο ρυθμό του Τζάκσον Στα γήπεδα της Ισλανδίας διοργανώθηκε το 14ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που εξελίχθηκε σε θρίαμβο των Γάλλων με MVP τον Τζάκσον Ρίτσαρντσον. Στον τελικό οι τρικολόρ νίκησαν τη νέα δύναμη του παγκόσμιου χάντμπολ, την Κροατία με 23-19. Η διοργάνωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού για πρώτη φορά συμμετέχουν 24 ομάδες.

1997 – Παράπονα Στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας, μπροστά σε 10.000 θεατές η Ρωσία επέστρεψε στην κορυφή νικώντας τη Σουηδία με 23-21. Οι ηττημένοι είχαν φριχτά παράπονα από τη διαιτησία, με τον προπονητή τους, Μπενκτ Γίοχανσον να δηλώνει ότι «οι διαιτητές είναι το μεγάλο πρόβλημα του παγκόσμιου χάντμπολ».

1999 – Δίπλα στο Νείλο Για πρώτη φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη στην Αφρική με την Αίγυπτο να έχει το ρόλο της οικοδέσποινας. Στον τελικό οι Σουηδοί πήραν εκδίκηση για την ήττα του 1997 νικώντας τους Ρώσους με 25-24 και έφτασαν τα τέσσερα τρόπαια ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Ρουμάνων.

2001 – Εντός έδρας Για πρώτη φορά στην ιστορία η χώρα που διοργάνωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατάφερε και να το κατακτήσει. Ήταν η Γαλλία, που αν και έχανε με ένα γκολ από τους Σουηδούς 15 δεύτερα πριν το τέλος, κατόρθωσε να ισοφαρίσει και να πάρει τον τελικό στην παράταση με 28-25.

2003 – Η πρώτη των Κροατών Η Πορτογαλία, μια χώρα χωρίς παράδοση στο χάντμπολ, έγινε ο τόπος του θριάμβου για το κροάτικο χάντμπολ. Στον τελικό, που είχε το υψηλότερο σκορ μέχρι τότε, η Κροατία του Μπάλιτς νίκησε τη Γερμανία με 34-31. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σουηδία καταποντίστηκε στη 13η θέση.

2005 – Και η Ελλάδα εκεί Με τον αέρα της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Εθνική μας ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, στα γήπεδα της Τυνησίας. Τα παιδιά του Ουλφ Σέφερτ πέτυχαν εκπληκτικές νίκες επί της Γαλλίας και της Ρωσίας και άγγιξαν την πρόκριση στους ημιτελικούς, χάνοντας όμως στο πιο κρίσιμο ματς από την αδιάφορη Τσεχία. Η Εθνική περιορίστηκε στην έκτη θέση, που μέχρι σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού χάντμπολ. Τον τίτλο κατέκτησε για πρώτη φορά η Ισπανία νικώντας στον τελικό την Κροατία με 40-34, ενώ το χάλκινο κατέληξε στη Γαλλία.

2007 Το άστρο του Μπραντ Είκοσι εννιά χρόνια μετά το τελευταίο τους χρυσό μετάλλιο οι Γερμανοί επέστεψαν στην κορυφή μέσα στο σπίτι τους με καθοδηγητή τον θρυλικό προπονητή τους, Χάινερ Μπραντ, ο οποίος ήταν παρών ως παίκτης στο θρίαμβο του 1978, Στον τελικό τα «πάντσερ» νίκησαν την έκπληξη των αγώνων, την Πολωνία με 29-24.

2009 – Καρά-Γάλλοι Για πρώτη φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα διοργανώθηκε στα Βαλκάνια και οι διοργανωτές Κροάτες έφτασαν μέχρι τον τελικό. Εκεί, όμως, βρήκαν απέναντί τους τη Γαλλία που με έναν φοβερό Καραμπάτιτς νίκησε στον τελικό με 24-19. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Σκοπιανός Κιρίλ Λαζάροφ, που με τα 92 γκολ που πέτυχε έγινε ο πρώτος παίκτης που ξεπέρασε το φράγμα των 90 γκολ σε μία διοργάνωση.

2011 –Έχουν τον τρόπο Η Σουηδία διοργάνωσε για τέταρτη φορά στην ιστορία το παγκόσμιο πρωτάθλημα, και η Γαλλία διατήρησε τα σκήπτρα της. Σε ένα δραματικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση, οι τρικολόρ του Κλοντ Ονεστά επιβλήθηκαν της Δανίας με 33-31. Δύο από τους αθλητές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε λίγες μέρες στη Ντόχα, ο Δανός Χάνσεν και ο Γάλλος Καραμπάτιτς αναδείχθηκαν πρώτος σκόρερ και MVP αντίστοιχα.

2013 – Βαρεμάρα Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας θα μείνει στην ιστορία για τον πιο ανιαρό τελικό όλων των εποχών, όπου οι διοργανωτές νίκησαν τους Δανούς με 35-19.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/