Connect with us

ΠΑΛΗ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης: Iστορικά χρυσά για Μολδαβία και Δανία

Published

on

Έπεσε η αυλαία χθες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης με τους τελικούς στις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες της ελληνορωμαϊκής και αρκετές εκπλήξεις τόσο στα μετάλλια όσο και στην τελική ομαδική βαθμολογία.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Στα 60κ. ο Μολδαβός Βίκτορ Τσιομπάνου πήρε την εκδίκηση του κόντρα στο Σεργκέι Εμέλιν για την ήττα του στο παγκόσμιο της Βαρκελώνης και έτσι στέρησε από το Ρώσο το δεύτερο σερί χρυσό σε ηπειρωτικό επίπεδο. Παράλληλα κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης. Και στα 67κ. το φαβορί της Ρωσίας με τα δύο χρυσά πέρυσι σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό, Αρτέμ Σούρκοφ αρκέστηκε στην τρίτη θέση θέση του βάθρου αφού έχασε στον ημιτελικό από το μετέπειτα «χρυσό» Τούρκο Ατακάν Γιουξέλ. Το γόητρο της Ρωσίας έσωσε στα 72κ. ο Αμπουιαζίντ Μαντσίγκοφ που διασφάλισε ξανά το χρυσό για τη χώρα του μετά τον περσινό συμπατριώτη του Άνταμ Κουσάκ. Στα 82κ. ο αργυρός Γεωργιανός Λάσα Γκομπάτζε ήταν αυτός που κατάφερε στον ημιτελικό να χαλάσει το νικηφόρο σερί του νέου αίματος της Ρωσίας Αλεξαντρ Κομάροφ με 5-0. Ο Δανός Ράτζμπεκ Μπισουλτάνοφ ήταν όμως ο καλύτερος όλων χαρίζοντας ξανά μετάλλιο για τη χώρα του μετά το 2015 και χρυσό μετάλλιο μετά το 1928! Χάλκινο πήρε ο δεύτερος στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα Έμρα Κους από την Τουρκία. Τέλος, στα 97κ. είχαμε ακριβής επανάληψη του τελικού του παγκόσμιου με το Ρώσο Μούσα Έβλοεφ, μετά το παγκόσμιο, να καταλαμβάνει χρυσό και στο ευρωπαϊκό στην 5η του συμμετοχή στη διοργάνωση. Δεύτερο αργυρό μετά από αυτό της Βουδαπέστης πήρε ο Βούλγαρος Κίριλ Μίροφ ενώ το χάλκινο του 2018 επανέλαβε ο Φινλανδός Ελίας Κουοσμάνεν. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η Ρωσία μεγάλωσε την κυριαρχία της στο αγώνισμα αφού από τα 4 χρυσά του Κάσπισκ πήγε στα 5 στο Βουκουρέστι και αυτό αποτυπώθηκε και στη βαθμολογία αφού από 169 πέρυσι ανέβηκε στους 192 φέτος για να πάρει -τι άλλο;- την πρώτη θέση της κατάταξης. Πολύ ανεβασμένη φέτος η Τουρκία που μετά τη δεύτερη θέση στην ελευθέρα πάλη ανδρών και την τρίτη στην πάλη γυναικών κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην ελληνορωμαϊκή με 132 βαθμούς και δύο χρυσά. Ακολούθησαν αρκετά πίσω το Αζερμπαϊτζάν, η Γερμανία και η Γεωργία με 76, 72 και 71 βαθμούς.

Η Ρωσία, αν και αποδυναμωμένη φέτος κυρίως στις γυναίκες (6η), συνεχίζει να είναι η μεγάλη υπερδύναμη στην ευρωπαϊκή πάλη με 21 μετάλλια στο σύνολο. Ανοδική πορεία για την Τουρκία που πήρε με 16 μετάλλια τη δεύτερη θέση, ενώ σταθερά καλό ήταν το Αζερμπαϊτζάν με 13 στην 4η θέση και η Βουλγαρία με 6 στην 5η θέση. Η μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος ήταν σίγουρα η Ουκρανία που από τα 2 χάλκινα και τη 19η θέση του 2018 σκαρφάλωσε στην 3η της συνολικής κατάταξης με 10 μετάλλια εκ των οποίων τα 5 ήταν χρυσά. Υποχώρηση καταγράφηκε για κλασικές δυνάμεις του αθλήματος όπως η Αρμενία (από 5η, 9η), η Γεωργία (από 7η, 11η), η Λευκορωσία (από 6η, 15η) και η Ρουμανία (από 8η, 13η). Η Ελλάδα μετά από τα δύο χάλκινα της Μαρίας Πρεβολαράκη το 2017 και το 2018 έμεινε δυστυχώς χωρίς μετάλλιο και βέβαια εκτός των 10 πρώτων χωρών στις ομαδικές βαθμολογίες.

Ακολουθούν τα τέσσερα ονόματα του βάθρου από τους τελικούς της τελευταίας ημέρας στην ελληνορωμαϊκή πάλη και η τελική κατάταξη στην ομαδική βαθμολογία και τον πίνακα μεταλλίων:

Ελληνορωμαϊκή πάλη

Κατηγορία 60κ.
χρυσό: Βίκτορ Τσιομπάνου (Μολδαβία)
αργυρό: Σεργκέι Εμέλιν (Ρωσία)
χάλκινο: Κερέμ Καμάλ (Τουρκία), Λενούρ Τεμίροφ (Ουκρανία)

Κατηγορία 67κ.
χρυσό: Ατακάν Γιουξέλ (Τουρκία)
αργυρό: Γκεβόργκ Σαχακιάν (Πολωνία)
χάλκινο: Αρτέμ Σούρκοφ (Ρωσία), Καρέν Ασλαγιάν (Αρμενία)

Κατηγορία 72κ.
χρυσό: Αμπουιαζίντ Μαντσίγκοφ (Ρωσία)
αργυρό: Σενγκίζ Αρσλάν (Τουρκία)
χάλκινο: Ντομινίκ Έτλινγκερ (Κροατία), Αίκ Μνατσακανιάν (Βουλγαρία)

Κατηγορία 82κ.
χρυσό: Ράτζμπεκ Μπισουλτάνοφ (Δανία)
αργυρό: Λάσα Γκομπάτζε (Γεωργία)
χάλκινο: Έμρα Κους (Τουρκία), Αλεξάντρ Κομάροφ (Ρωσία)

Κατηγορία 97κ.
χρυσό: Μούσα Έβλοεφ (Ρωσία)
αργυρό: Κίριλ Μίλοφ (Βουλγαρία)
χάλκινο: Μάτι Ελίας Κουοσμάνεν (Φινλανδία), Νταϊγκόρο Τιμοντσίνι (Ιταλία)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Χώρα – σύνολο μεταλλίων (χρυσά, αργυρά, χάλκινα)
1. Ρωσία – 21 (8, 4, 9)
2. Τουρκία – 16 (6, 2, 8)
3. Ουκρανία – 10 (5, 2, 3)
4. Αζερμπαϊτζάν – 13 (4, 2, 7)
5. Βουλγαρία – 6 (2, 3, 1)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/