Connect with us

TOP

Ήταν μια μέρα μαγική

Published

on

Ο,τι και να πει κανείς για αυτό που μας χάρισε η Ντάφνε Σχίπερς και οι άλλες φιναλίστ των 200μ. είναι λίγο. Η Ολλανδέζα βγήκε νικήτρια με 21.63, μεγάλο ρεκόρ αγώνων και Ευρώπης, αλλά πιο σημαντικός από όλα, ίσως και από τη νίκη, ήταν ο τρόπος που υπερκέρασε τη μεγάλη της αντίπαλο, Ελέιν Τόμπσον, στα τελευταία μέτρα.

Χρυσό και χρόνος (12.98) δικαίωσης για τον Σεργκέι Σουμπένκοφ στα 110μ. με εμπόδια, πρωτιά με θρίλερ για την Τιάνα Μπαρτολέτα στον ποιοτικό τελικό του μήκους, νικήτρια-έκπληξη (Ντανιέλ Γουίλιαμς) στα 100μ. εμπόδια και εθνικός ύμνος για τους Κινέζους διοργανωτές προς τιμήν της τη Λιου στο βάδην.
Ο ελληνικός στίβος, αλλά και ο κυπριακός, πανηγύρισαν το δεύτερο τελικό τους στο Πεκίνο με τους άλτες του ύψους Κώστα Μπανιώτη και Δημήτρη Χονδροκούκη να μας αγχώνουν, αλλά να περνούν το δύσκολο όριο των 2.31μ. την ύστατη στιγμή.

ΤΕΛΙΚΟΙ
20χλμ βάδην γυναικών

Δίπλα-δίπλα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα βάδιζαν οι Κινέζες Χσιούζι Λου και Χονγκ Λιου. Λογικά κι επόμενο το χρυσό μετάλλιο να κριθεί εντός σταδίου, με μεγάλη νικήτρια τη νέα παγκόσμια ρεκορντγούμαν, Λιου.
Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Κίνα στη διοργάνωση. Το χάλκινο πήρε η Ουκρανή Λουντμίλα Ολιανόβσκα, αντέχοντας στην επίθεση των Ιταλίδων Ελίσα Ριγκάουντο και Ελενονόρα Τζόρτζι οι οποίες από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν ακυρώθηκαν τέσσερα και τρία χιλιόμετρα αντίστοιχα πριν από το φινάλε, για αντικανονικό βάδισμα.

Μήκος γυναικών
Τρία άλματα (τα δύο σε έναν αγώνα), όλα από την Τιάνα Μπαρτολέτα, είχαν γίνει φέτος πάνω από τα εφτά μέτρα. Στο Πεκίνο όμως είδαμε πέντε μαζεμένα «εφτάρια» σε έναν τελικό πολύ υψηλού επιπέδου.
Την αρχή έκανε η Ιβάνα Σπάνοβιτς με 7.01μ., νέο ρεκόρ Σερβίας, αλλά στο τρίτο άλμα η Σάρα Πρόκτορ κατέρριψε κι αυτή το ρεκόρ Βρετανίας με 7.07μ. και την προσπέρασε. Και οι δύο δεν είχαν περάσει ξανά στην καριέρα τους το ψυχολογικό όριο των εφτά μέτρων, αλλά βρέθηκαν ξαφνικά στις δύο πρώτες θέσεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Η Πρόκτορ πηδά 7.01μ. στην τέταρτη προσπάθεια και δείχνει ικανή για ακόμα μεγαλύτερο άλμα. Η Μπαρτολέτα, όμως, που ήταν τρίτη μέχρι τότε με 6.95μ., προσγειώνεται στο τελευταίο της άλμα στα 7.14μ. και περνάει πρώτη. Η Σπάνοβιτς προσπαθεί να απαντήσει, αλλά πηδά «μόλις» 7.01μ., η Πρόκτορ είναι άκυρη. Το δραματικό φινάλε αναδεικνύει νικήτρια την Αμερικανίδα, στον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της, μετά το χρυσό του 2005.

200μ. γυναικών
Τρέλανε τα χρονόμετρα, τον κόσμο και τους ειδικούς η Ντάφνε Σχίπερς με τη μεγάλη της νίκη στα 200μ. και το απίστευτο κι όμως αληθινό 21.63 (4η όλων των εποχών). Τέτοιο 200άρι δεν ξανάγινε στην ιστορία του στίβου. Ακόμα κι όταν η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ σημείωνε δύο φορές παγκόσμιο ρεκόρ το 1988 με 21.56 και 21.34, ήταν απελπιστικά μόνη της και ο θαυμασμός των φιλάθλων είχε ως αντικείμενο μονάχα τις επιδόσεις της.
Η Σχίπερς έδειξε πρωτοφανή ψυχραιμία, δεν «έσφιξε», αν και ήταν 1-1,5 μέτρο πίσω από την Τόμπσον με τη γραμμή του τερματισμού στα δέκα μέτρα απόσταση, πίεσε με μεγάλα αποθέματα ενέργειας μέχρι το τέλος και δικαιώθηκε.
Πλην του άθλου της Σχίπερς, είδαμε και τη δεύτερη Ελέιν Τόμπσιν να γράφει μεγάλο χρόνο (21.66 – 5η όλων των εποχών) και μια τρίτη αθλήτρια κάτω από 22’, την αγέραστη Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν στα 21.97. Ο δε χρόνος της πέμπτης, Βρετανίδας Ντίνα Ασερ-Σμιθ (22.07) ήταν τόσο καλός, ώστε θα της έδινε το χρυσό στους μισούς από τους προηγούμενους 14 τελικούς σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

110μ. εμπόδια ανδρών
Επιτέλους χρόνος κάτω από 13 δευτερόλεπτα και άμεση επιβράβευση με χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο για τον Σεργκέι Σουμπένκοφ, τον χαρισματικό εμποδιστή που δεν είχε τρέξει ποτέ, μέχρι χθες, σύμφωνα με τα προσόντα του.
Ο Ρώσος ήταν αλάνθαστος και έκοψε πρώτος το «νήμα» σε 12.98, μπροστά από τον Τζαμαϊκανό Χάνσελ Πάρτσμεντ (13.03) και τον Αμερικανό Αριες Μέριτ (13.04), που δικαιώθηκε για την επιμονή τους να παλέψει και να γυρίσει στους στίβους, έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε.
Καταστροφικός αγώνας για το φαβορί της κούρσας, Ντέιβιντ Ολιβερ, που πάτησε το πρώτο εμπόδιο, παραπάτησε και απλά τερμάτισε έβδομος σε 13.33

100μ. εμπόδια γυναικών
Με την Χάρπερ-Νέλσον και την Κέντρα Χάρισον να αποκλείονται στα ημιτελικά έπειτα από πτώση και ακύρωση αντίστοιχα, απέμειναν οι άλλες δύο Αμερικανίδες στον τελικό, οι Μπριάνα Ρόλινς και Σαρίκα Νέλβις, αλλά και η Αμερικανο-βρετανίδα Τίφανι Πόρτερ να πάρουν θέση στους βατήρες και να διεκδικήσουν τα μετάλλια.
Περίπου δωδεκάμισι δευτερόλεπτα μετά την πιστολιά του αφέτη όμως, καμία δεν σήκωνε τα χέρια ψηλά για να πανηγυρίσει. Η Ρόλινς σκόνταψε στο δεύτερο εμπόδιο, η Νέλβις, παραπάτησε στο τελευταίο πέρασμα, σημείο όπου αποσυντονίστηκε και η Πόρτερ.
Μοιραία ο τίτλος πήγε στην αλάνθαστη Ντανιέλ Γουίλιαμς από την Τζαμάικα, η οποία μόλις πρόλαβε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού μπροστά από τη Γερμανίδα Σίντι Ρόλεντερ, που ερχόταν με μεγάλη ορμή στο κατόπι της (ατομικά ρεκόρ και οι δύο με 12.57 και 12.59). Τα λάθη της τελευταίας στιγμής των Νέλβις και Πόρτερ εκμεταλλεύτηκε και η Αλίνα Ταλάι, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο με νέο εθνικό ρεκόρ, 12.66

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ/ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Υψος ανδρών

Όπως αναμενόταν, ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά, στο όριο των 2.31μ. Το πέρασαν εννέα άλτες μεταξύ των οποίων οι Κώστας Μπανιώτης και Δημήτρης Χονδροκούκης. Αλλοι πέντε «καθάρισαν» με 2.29μ. και αλάνθαστες (πλην του 2.31μ.) προσπάθειες. Από τα φαβορί την… πάτησαν ο Αντρίι Προτσένκο με 2.40μ. ρεκόρ, καθώς και ο πρώτος και ο τρίτος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, Ιβάν Ούχοφ και Ρόμπι Γκράμπαρζ.

Ακόντιο γυναικών
Οι Κριστίνα Ομπεργκφελ (64.10μ. με την τρίτη βολή) και Μπάρμπορα Σποτάκοβα (65.02μ. με τη δεύτερη) ζορίστηκαν για να πιάσουν το όριο των 63.50μ., ενώ η Μαρία Αμπακούμοβα (56.08μ.) δεν τα κατάφερε ποτέ. Η 12η φιναλίστ μπήκε με 62.21μ. με καλύτερες επιδόσεις από την πιο άσημη από τις τέσσερις Γερμανίδες του τελικού, Κριστίν Χούσονγκ (65.92μ.) και την Κινέζα Λινγκγουέι Λι (65.07μ.).

1.500μ. ανδρών
Νέες πρωτιές για τους Κενιάτες, μετά τα προκριματικά και στα ημιτελικά. Ο Ασμπελ Κίπροπ, χαλαρός κι άνετος κέρδισε την 1η σειρά με 3:43.48 μπροστά από τους Νικ Γουίλις, Σίλας Κίπλαγκατ, Ματ Σέντροβιτς και Λιονέλ Μανζάνο. Στη σαφώς πιο γρήγορη 2η σειρά, ο φορμαρισμένος Ελάιτζα Μαγκανόι τερμάτισε σε 3:35.00 και πήρε μαζί του στον τελικό άλλους έξι, μεταξύ των οποίων τον ολυμπιονίκη Ταουφίκ Μαχλούφι και τον τρίτο στο Λονδίνο, Αμπνταλαατί Ιγκουιντέρ.

Δέκαθλο
Πράματα και θάματα έκανε ο Αστον Ιτον κατά την πρώτη μέρα του δεκάθλου, κι αν είχε πάρει καλύτερα στη σφαίρα και στο ύψος, θα μιλάγαμε για ένα πολύ πιθανό παγκόσμιο ρεκόρ, αν και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Μολονότι φέτος δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει αγώνα, ο Ιτον ήταν ο ταχύτερος στα 100μ. με 10.23 (ρεκόρ αγώνων για δέκαθλο), πρώτος στο μήκος με 7.88μ. και απίστευτος στα 400μ. με 45.00, την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για δεκαθλητή. Στη σφαίρα όμως έριξε 14.52 (έχει ρεκόρ 15.40) και στο ύψος πήδηξε 2.01 (ατομικό 2.11) για να πιάσει ένα σύνολο 4.703 βαθμών.
Όταν έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ των 9.039 πόντων ο Ιτον είχε κάνει την πρώτη μέρα 10.21 – 8.23 – 14.20 – 2.05 και 46.70 για ένα σύνολο 4720 βαθμών.
Δεύτερος μετά τα πέντε πρώτα αγωνίσματα είναι ο Καναδός Ντέιμιαν Γουόρνερ με εξαιρετική παρουσία και 4.530 πόντους και τρίτος ο Γερμανός Ρίκο Φράιμουτ με 4.406. Εγκατέλειψε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 και 2011 Τρι Χάρντι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/