Connect with us

ΕΟΕ

Ξεκίνησε η σύνοδος της ΔΟΑ

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 56ης διεθνούς συνόδου για νέους μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, χθες Κυριακή, στο Λόφο της Πνύκας.

Τη σύνοδο που θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουνίου, θα την παρακολουθήσουν 164 νέοι και νέες από 97 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ θα υπάρχουν και 22 συντονιστές. Το θέμα της είναι: «O Ολυμπισμός ως αποτελεσματικό μέσο ανάπτυξης και βιωσιμότητας» και ειδικό θέμα: «Η μάθηση που βασίζεται στις Ολυμπιακές αξίες ως αποτελεσματικό μέσο για την περιβαλλοντική προστασία».
Στην τελετή έγινε η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Ολυμπία» στον κ. Τσινγκ Κούο Γου, μέλος της ΔΟΕ για την Κινεζική Ταϊπέι. Επίσης απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Γερμανίας που εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της, καθηγήτρια Δρα Γκούντρουν Ντελ Τέπερ.
Ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο υψηλός προσκεκλημένος στη λαμπρή τελετή έναρξης στο μέρος που γεννήθηκε η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης, τα επίτιμα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και πολλές ακόμα προσωπικότητες της αθλητικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Απευθυνόμενος στους 164 νέους από όλο τον κόσμο, ήθελα να τονίσω, τη σημασία που δίνει το Ολυμπιακό Κίνημα στις έννοιες της εξέλιξης και της αλλαγής. Και ήθελα να υπογραμμίσω τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, οι ίδιοι αυτοί νέοι, στα χρόνια που έρχονται στη διαμόρφωση των πιο πάνω εννοιών, και να συμβάλλουν στη βελτίωση της παγκόσμιας κοινωνίας μέσα στην οποία καλούνται να συμβιώσουν.
Οι σημερινές κοινωνίες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με αυξανόμενες μορφές πίεσης κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα. Η ανάπτυξη της βιωσιμότητας και η ενσωμάτωσή της σε κάθε είδος δράσης της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα. Ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο του Ολυμπιακού κινήματος, παρόλο που θετικά αποτελέσματα μπορούν ξεκάθαρα να καταδειχθούν, μια πιο ενεργητική προσέγγιση που ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε όλες πλευρές της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι απαραίτητη. Τα οφέλη μιας βιώσιμης και θετικής κληρονομιάς στη διοργανώτρια πόλη, τη διοργανώτρια χώρα και ολόκληρη την κοινότητα, θα πρέπει να είναι ένας από τους κυριότερους στόχους. Επιπλέον, η βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να υιοθετηθεί από ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα».
Το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, διάβασε το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ: «Η βασική αποστολή του Ολυμπιακού κινήματος είναι να θέσει τον Αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο ουσιαστικό για την ανθρώπινη εξέλιξη είναι το περιβάλλον έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο για όλους.
Αυτή η υποβόσκουσα φιλοσοφία, η σχέση του αθλητισμού με τις οικουμενικές αξίες δηλαδή, ορίζει τον Ολυμπισμό. Για το λόγο αυτό ακριβώς η βιωσιμότητα είναι ένα από τους βασικούς πυλώνες της Ολυμπιακής ατζέντας 2020, παράλληλα με την αξιοπιστία και τους νέους. Και οι τρεις αυτοί πυλώνες, αξιοπιστία, βιωσιμότητα και νέοι, μας προσφέρουν ένα στρατηγικό οδικό χάρτη για να διαμορφώσουμε το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος, για να προστατεύσουμε τη μοναδικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, για να διαφυλάξουμε την αξία των Ολυμπιακών αξιών στην κοινωνία και κυρίως να εξασφαλίσουμε και να ενδυναμώσουμε το ρόλο και τη θέση του αθλητισμού στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αθλητισμός έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα σαν ένα σημαντικό εργαλείο επίτευξης των φιλόδοξων στόχων της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στη γενική συνέλευση των ΗΕ το περασμένο φθινόπωρο».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, είπε μεταξύ άλλων: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ετήσια διεθνής σύνοδος για τους νέους μετέχοντες, αποτελεί θεσμό όχι μόνο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, αλλά για ολόκληρο τον Ολυμπισμό, καθώς στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, προετοιμάζονται οι αυριανοί πρεσβευτές του Ολυμπιακού κινήματος. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, αφού για δύο εβδομάδες νέοι και νέες από όλο τον κόσμο θα ανταλλάξουν ιδέες για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διδαχθούν την ιστορία τους και θα εμπνευσθούν από τις αρχές και τις αξίες που τους διέπουν. Πέρα από την εκπαίδευση των νέων, η σύνοδος για τους νέους μετέχοντες προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής και συνεισφοράς του Ολυμπισμού στον σύγχρονο πολιτισμό και την κοινωνία και αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ως πρωτοπόρος στη διάδοση της Ολυμπιακής παιδείας, συνιστώντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό ίδρυμα κι ένα μοναδικό πεδίο διαλόγου και ανάπτυξης ιδεών. Το φετινό θέμα μάλιστα, που αναφέρεται στη συμβολή του Ολυμπισμού στην ανάπτυξη και την αειφορία, καθώς και στην επίδραση των Ολυμπιακών αξιών στην προστασία του περιβάλλοντος, διαπερνά τα όρια της Ολυμπιακής οικογένειας και ασχολείται με ένα φλέγον ζήτημα για ολόκληρο τον πλανήτη»,
Τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης ερμήνευσαν η κυρία Δώρα Λουίζου και ο κύριος Μανώλης Σκουλάς και συνόδευσε το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του κυρίου Βασίλη Δρόλια. Η Παιδική Ολυμπιακή χορωδία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας ερμήνευσε τον Ολυμπιακό ύμνο και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κυρίου Σταύρου Μπερή.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/