Connect with us

ΠΕΚΙΝΟ 2015

Και στο τέλος κερδίζουν ο Ρουντίσα και ο… Τσάκωνας

Published

on

Εντυπωσιακή η 4η μέρα του 15ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Πεκίνο, με τη μεγάλη επιστροφή του Ντέιβιντ Ρουντίσα, που έπιασε… κοιμώμενους τους εξαιρετικά φιλόδοξους αντιπάλους του στα 800μ., την επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Γκενζέμπε Ντιμπάμπα στα 1500μ. και του Γκρεγκ Ράδερφορντ στο μήκος, την αποκαθήλωση της Σάντρα Πέρκοβιτς στο δίσκο από την Ντένια Καμπαγέρο και την απίστευτη νίκη του Νίκολας Μπετ στα 400μ. με εμπόδια.

του Βασίλη Γεωργιώτη

Απίστευτο, κι όμως, οι ΗΠΑ δεν πήραν ούτε ένα μετάλλιο στους πέντε τελικούς της ημέρας, σε «δικά τους» αγωνίσματα, όταν το 2011 και το 2013 μέτρησαν δύο χρυσά και τρία ασημένια.
Για την Ελλάδα ήρθε η πιο ελπιδοφόρα εμφάνιση μέχρι τώρα με τη νίκη του Λυκούργου Τσάκωνα στην 6η προκριματική σειρά με 20.14! Ο Σπαρτιάτης σπρίντερ τερμάτισε, μάλιστα, μπροστά από τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου και τρίτο νικητή στη Μόσχα, Τζαμαϊκανό Γουόρεν Γουίρ, τον οποίο προσπέρασε στα τελευταία μέρα με ωραίο, δυνατό φίνις.
Κι όμως, αυτός δεν είναι ο καλύτερος χρόνος από Ελληνα αθλητή σε προκριματικό 200μ. Ταχύτερος δεν ήταν ο Κώστας Κεντέρης που πρώτευσε το 1999 με 20.68 (δεν αγωνίστηκε στον προημιτελικό) και το «χρυσό» 2001 με 20.46, αλλά ο Τάσος Γκούσης το 2007 ο οποίος είχε κερδίσει την τέταρτη σειρά με 20.11, στον δρόμο για την πρόκρισή του στον τελικό, όπου ήταν τελικά όγδοος. Σε σχέση με τους άλλους δύο, ο Τσάκωνας έχει το πλεονέκτημα της μίας κούρσας λιγότερης, αφού δεν γίνονται πια προημιτελικοί, κι έτσι θα εξοικονομήσει περισσότερες δυνάμεις εν όψει του αυριανού ημιτελικού και – όλοι ευχόμαστε – του μεγάλου τελικού της Πέμπτης.
Ο,τι συνέβη στην τέταρτη μέρα των αγώνων στο Πεκίνο:

ΤΕΛΙΚΟΙ
Δίσκος γυναικών

Η κυριαρχία της Σάντρα Πέρκοβιτς «έσπασε» και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση από την Κουβανή Ντένια Καμπαγέρο. Με την πρώτη της βολή, η 8η του προηγούμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος, έστειλε το δίσκο στα 69.28μ. και έβαλε τέλος στις όποιες φιλοδοξίες της Κροάτισσας για ριπίτ.
Η Πέρκοβιτς πάντως έβγαλε ψήγματα του ταλέντου της στην τελευταία προσπάθεια όταν, όντας τέταρτη, έριξε 67.39μ., τη δεύτερη καλύτερη βολή της ημέρας και «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση, προσπερνώντας τη Γερμανίδα Ναντίν Μίλερ, που μετά το 65.53μ. στο ξεκίνημα, «σίγησε», αλλά και την έτερη Κουβανή Γιάιμε Πέρες που βολή με βολή ανέβαινε και έφτασε στα 65.46 στο φινάλε. Η Πέρες φάνηκε να «αγκαλιάζει» το μετάλλιο, αλλά στο τέλος μίλησε η εμπειρία της Πέρκοβιτς.

Μήκος ανδρών
Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο διεθνές στερέωμα, το 2006 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ, και πήρε από το… πουθενά το ασημένιο μετάλλιο, κάποιοι έσπευσαν να τον χλευάσουν για το στιλ του. Βήμα-βήμα όμως ο Γκρεγκ Ράδερφοντ δούλεψε σκληρά, έφτασε σε σημείο να τρέχει τα 100μ. σε 10.38 και σήμερα στο Πεκίνο έφτασε στο ανεπανάληπτο επίτευγμα να έχει στην κατοχή του τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, του πρωταθλητή Ευρώπης, να είναι ο εστεμμένος νικητής των αγώνων κοινοπολιτείας και, πλέον, ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής.
Με τη δεύτερη προσπάθεια ο Βρετανός έφτασε στα 8.29μ., επίδοση που δεν ξεπέρασε κανείς άλλος στον τελικό, παρά μόνο ο ίδιος όταν με το τέταρτο άλμα του προσγειώθηκε στα 8.41μ. Ο Φαμπρίς Λαπιέρ, που ταξίδεψε στο Πεκίνο με 8.16μ., στεναχώρησε τους Κινέζους που πίστεψαν ότι θα κάνουν το 2-3, όταν πέταξε στα 8.20μ. στο πέμπτο άλμα και στα 8.24μ. στο φινάλε. Ο 32χρονος Αυστραλός, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2010, φάνηκε να έχει πιο μεγάλη επίδοση στα πόδια του, αφού και «άπλωνε» στον τελευταίο του διασκελισμό και αρκετά πίσω από τη βαλβίδα πατούσε.
Οι Κινέζοι έκαναν τελικά το 3-4-5, με τον σούπερ έφηβο Τζιανάν Γουάνγκ να παίρνει το χάλκινο με 8.18μ. Βατερλό για τους Αμερικανούς Χέντερσον και Χάρτφιλντ που δεν μπήκαν ούτε στην οχτάδα. Μάλιστα, ο πρώτος, ο καλύτερος των προκριματικών, έμεινε ένατος επειδή την τελευταία στιγμή στο ύστατο άλμα της τρίτης προσπάθειας, ο Τζινζέ Λι πήδηξε 8.09 και τον άφησε ένατο.

400μ. εμπόδια ανδρών
Τελικά ούτε το 48.29 με το οποίο ο Νίκολας Μπετ ταξίδεψε στο Πεκίνο, ούτε οι εμφανίσεις του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στους προηγούμενους γύρους ήταν τυχαία γεγονότα. Ο Κενυάτης κέρδισε το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα το σε απόσταση κάτω των 800μ. με φανταστικό νέο εθνικό ρεκόρ, 47.97, που κατέρριψε το… στοιχειωμένο, από το 1993, 48.24 του Ερικ Κέτερ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης.
Ο Κέτερ είχε τρέξει τότε στον τελικό (5ος), ενώ ήταν 7ος και το 1991 στο Τόκιο, αλλά σήμερα η Κένυα είδε δύο παιδιά της να διεκδικούν μετάλλιο με τον Μπετ να στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο και τον Τουμούτι να τερματίζει πέμπτος σε 48.33. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2014 το ατομικό ρεκόρ του Μπετ ήταν 49.04 και του Τουμούτι, που στο Πεκίνο το κατέβασε στα 48.29, 49.25.
Ο Μπετ, μάλιστα, θα μπορούσε να «γράψει» ακόμα καλύτερο χρόνο, αν δεν μάζευε τα βήματά τους στο ένατο εμπόδιο, αλλά τι να πει κι ο Μάικ Τίνσλεϊ, που αν και ήταν επικεφαλής στο μεγαλύτερο κομμάτι της κούρσας, έχασε τα βήματά του στο όγδοο και ένατο εμπόδιο, πάτησε πάνω τους και βγήκε εντελώς εκτός ρυθμού, τερματίζοντας τελευταίος.
Δεύτερος με άψογη κούρσα και νέο ρεκόρ Ρωσίας, 48.05, ήταν ο Ντένις Κουντριάβτσεφ, ενώ για το χάλκινο ο Τζέφρι Γκίμπσον, που επίσης κατέρριψε το ρεκόρ της χώρας του (Μπαχάμες) με 48.17, μόλις πρόλαβε τον Κερόν Κλέμεντ που φάνηκε να ξυπνά αργά (48.18).

1.500μ. γυναικών
Υγιεινός περίπατος ήταν για την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα ο τελικός των 1500μ. Και σε γρήγορη και σε αργή κούρσα, η 24χρονη νέα παγκόσμια ρεκορντγούμαν δεν έχει κανένα πρόβλημα να «κόβει πρώτη το νήμα» και το ίδιο έκανε και στο Πεκίνο, κατακτώντας τον πρώτο της μεγάλο παγκόσμιο τίτλο σε ανοιχτό στίβο με χρόνο 4:08.09.
Ο ρυθμός που έδωσαν οι Αμερικανίδες Τζεν Σίμπσον και Σάνον Ρόουμπερι ήταν πολύ αργός, για αυτό και η Ντιμπάμπα αποφάσισε, έπειτα από μεγάλη αναμονή, να ανοίξει το τέμπο στην τελευταία στροφή και τελικά να επικρατήσει φτάνοντας τα μετάλλια της οικογένειας Ντιμπάμπα σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα 6 χρυσά (5 έχει η Τιρουνές) και δύο χάλκινα (της Ετζεγκαγιέχου).
Όπως σε όλους τους προηγούμενους γύρους στο Πεκίνο, πίσω από την Ντιμπάμπα βρέθηκε η Κενυάτισσα Φέιθ Κιπιέγκον με 4:08.96, ενώ τρίτη ήταν η Σιφάν Χασάν από την Ολλανδία, η μόνη που προσπάθησε να κυνηγήσει τη νικήτρια στο τελευταίο 200άρι, αλλά χωρίς να έχει τις κατάλληλες δυνάμεις.

800μ. ανδρών
Η, κατά τα φαινόμενα, λάθος τακτική των Ανταμ Κτσοτ και Αμελ Τούκα, που αν και πιο γρήγοροι φέτος από τον Ντέιβιντ Ρουντίσα, «υπνωτίστηκαν» από τον αργό ρυθμό που έδωσε ο Κενυάτης (αφού έτσι τον βόλευε), επέτρεψε στον χρυσό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου να πάρει μια πανεύκολη νίκη με 1:45.84 και να επανέλθει στην κορυφή του κόσμου.
Ο Κτσοτ έκανε και το επιπλέον λάθος να εγκλωβιστεί πίσω από τον Ρουντίσα και τον Φέργκιουσον Ρότιτς κι άργησε να βρει ελεύθερο σημείο να επιτεθεί, ενώ ο Τούκα, επέλεξε και πάλι να μείνει στην ουρά της κούρσας, αλλά με τόσο αργό ρυθμό στο… τσακ πρόλαβε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο (1:46.30), πίσω από τον Κτσοτ (1:46.08) και ελάχιστα μπροστά από τον Ρότιτς (1:46.35).
Τέλος καλό όλα καλά όμως, αφού άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι, πρωτίστως ο γεννημένος νικητής Ρουντίσα, που άφησε πίσω του δύο χρόνια τραυματισμών και ατυχιών, ο Κτσοτ, ο οποίος κατέκτησε το καλύτερο μετάλλιο της Πολωνίας στα 800μ., μετά το χάλκινο του Πάβελ Τσαπιέβσκι το 2001 και ο Τούκα για το πρώτο μετάλλιο (γενικότεραα) της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου.

ΠΡΟΚΙΜΑΤΙΚΟΙ/ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
400μ. γυναικών
Οι τρεις ημιτελικές σειρές μάς έδειξαν ποιες θα παλέψουν για τα μετάλλια. Η Αλισον Φίλιξ ήταν ταχύτερη με 49.89, αλλά προσπάθησε λίγο παραπάνω για να μην αφήσει την Σερίκα Τζάκσον (50.03) να την περάσει στην 3η σειρά, την ώρα που η Σόνι Μίλερ έκανε περίπατο (50.12) στην πρώτη. Ως συνήθως, η Κριστίν Οχουρούγκου ανέβηκε στα τελευταία μέτρα για να κερδίσει σε 50.16 τις Στέφενι Αν Μακφέρσον (50.32) και Φίλις Φράνσις (50.50).

200μ. ανδρών
Γιουσέιν Μπολτ και Τζάστιν Γκάτλιν απλά κέρδισαν την 3η και 4η σειρά αντίστοιχα, ο πρώτος με τον πιο αργό χρόνο νικητή των προκριματικών και ο δεύτερος με τον τρίτο χειρότερο. Ταχύτερος όλων ο Τούρκος (πρώην Αζέρος) Ραμίλ Γκουλίεφ (20.01) από την 1η και ελαφρώς πιο αργοί οι Αλόνσο Εντουαρντ με 20.11 από τη δεύτερη, Ζαρνέλ Χιουζ με 20.13 από την 5η και Λυκούργος Τσάκωνας με 20.14 από την 6η. Στην τελευταία σειρά επικράτησε ο άτυχος (ακυρώθηκε) των 100μ Ανάσο Τζομποντουάνα με 20.22.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/