Connect with us

EDITORIAL

Καμπανάκι κινδύνου

Published

on

Η εικόνα της Εθνικής ομάδας χάντμπολ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων με το Βέλγιο.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Τον Ιούνιο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα κληθεί να παίξει την πρόκριση στην επόμενη φάση του EURO 2018 σε δύο ματς με την ομάδα του Βελγίου. Ο αντίπαλος σαφώς και δεν μπορεί να προκαλεί φόβο, δεν είναι τέτοιο χαντμπολικό μέγεθος. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, όμως, είναι η εικόνα που παρουσίασε η Εθνική ομάδα στα φιλικά με τη Σλοβακία τον Ιανουάριο και με το Ισραήλ πριν λίγα 24ωρα.

Κόντρα στο Ισραήλ υπήρχαν σημαντικές απουσίες. Ευαγγελίδης, Μάλλιος και Παπαδόπουλος είχαν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους στη Γερμανία, ενώ αυτή τη φορά δεν ήρθε και ο Μπασμαλής. Ο Τσάτσος θα είναι απών για κάποιους μήνες ακόμη, καθώς βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας μετά την επέμβαση στους χιαστούς. Ο Τζηράς παραμένει ανενεργός.

Ας μην ασχοληθούμε, όμως, με τις απουσίες, αλλά με τις παρουσίες. Ένα από τα συμπεράσματα του Γιώργου Κρανάκη στα φιλικά με το Ισραήλ, ήταν ότι οι αθλητές μας υστερούσαν σε δυνάμεις. Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι την Εθνική δεν τη βοηθά το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι από τους παίκτες που συμμετείχαν στο καμπ της Βέροιας, θα κληθούν τον Ιούνιο στους αγώνες με το Βέλγιο. Πόσο καλύτεροι θα είναι τότε, όταν οι μισοί θα προέρχονται και από αγωνιστική αποχή 40 και πλέον ημερών, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους με τις ομάδες τους και οι άλλοι μισοί θα προέρχονται από ημιτελικούς και τελικούς των πλέι οφ, που θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαΐου; Αρκούν τα παιδιά που παίζουν στο εξωτερικό για να βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό η εικόνα της Εθνικής ώστε να πάρει την πρόκριση;

Είναι γνωστό ότι στην Εθνική ομάδα έχει ξεκινήσει μία ριζική ανανέωση με απώτερο στόχο την πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020. Από το Sportsfeed έχουμε τονίσει ότι η Εθνική ομάδα πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί, με περισσότερα φιλικά και με καμπ, ώστε αυτή η ανανέωση να προχωρήσει βάσει σχεδίου. Βλέπουμε, όμως, ότι οι συνθήκες και το επίπεδο του πρωταθλήματος δεν βοηθούν. Μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 τι κάνουμε λοιπόν; Τι συνέπειες μπορεί να έχει ένας αποκλεισμός από το Βέλγιο και πόσο μπορεί να επιμηκύνει την αγωνιστική αδράνεια της Εθνικής ομάδας σε επίσημα ματς; Σε βάθος τετραετίας, οι μόνες διοργανώσεις θα είναι τα προκριματικά για το παγκόσμιο του 2017 και του 2019.

Από τον περασμένο Μάρτιο ισχύει ένα επικαιροποιημένος κανονισμός Εθνικών ομάδων, όπως ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη. Έστω και με αυτή την αφορμή, μήπως θα ήταν καλό να ξεκινήσει εκ νέου μία συζήτηση με όλους τους Έλληνες αθλητές, που αγωνίζονται στο εξωτερικό; Μας παίρνει να είναι εκτός Εθνικής παίκτες όπως π.χ. ο Τσιλιμπάρης, ο Ριγανάς, ο Τζούφρας; Δεν είναι κρίμα ένας παίκτης όπως ο Γιώργος Χαλκίδης να έχει τελειώσει (;) έτσι άδοξα την καριέρα του με την Εθνική ομάδα; Δεν πρέπει σε αυτή την ανανεωμένη ομάδα να υπάρχει ένας ηγέτης, μέχρι να δημιουργηθεί ο επόμενος; Μήπως πρέπει να γίνει ακόμη πιο ομαλά η ανανέωση;

Σαφώς και πρέπει να τηρούνται κανόνες στην Εθνική ομάδα. Σαφώς και πρέπει να παίζουν στην Εθνική αυτοί που θέλουν να φοράνε το εθνόσημο και δεν το βλέπουν ως αγγαρεία. Σίγουρα, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να είναι πάνω από μία εθνική ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν πρέπει να είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε” ή αλά καρτ, όπως έχει πει ο Γιώργος Κρανάκης. Σαφώς και οι οικονομικές δυνατότητες της ΟΧΕ δεν επιτρέπουν σημαντικές χρηματικές απολαβές για τους διεθνείς, όλος ο ελληνικός αθλητισμός έχει υποστεί καθίζηση. Στο σημείο, όμως, που βρίσκεται το ελληνικό χάντμπολ, φαίνεται ότι η συστράτευση αποτελεί αναγκαιότητα και επομένως ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο άθλημα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/