Connect with us

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Κάτι του λείπει

Published

on

Με δύο χρυσά παγκόσμια μετάλλια και πέντε ευρωπαϊκά ο Βλάσης Μάρας έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για τα επιτεύγματά του. Πάλι όμως κάτι λείπει και θέλει να το κατακτήσει στο Ρίο.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]

Πρόκειται για έναν θρύλο της γυμναστικής. Ο Βλάσης Μάρας το 2010 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έγινε ο μοναδικός αθλητής που κατακτά πέντε χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια. Το 2012 στο παγκόσμιο κέρδισε το τελευταίο του μετάλλιο. Δύο χρόνια χωρίς βάθρο για τον Έλληνα πρωταθλητή είναι πολλά. Δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια αποχή. Υπήρχε όμως λόγος. Το μονόζυγο στον τελευταίο Ολυμπιακό κύκλο άλλαξε θεαματικά. Έφτασε στα όρια του extreme sport, με τους νέους κανονισμούς να επιβραβεύουν τα προγράμματα με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας κι ας μην είναι άψογη η εκτέλεση. Ο Μάρας ήταν ο αθλητής που το πρόγραμμά του μπορεί να μην είχε τον ύψιστο βαθμό δυσκολίας, ωστόσο η εκτέλεσή του θα ήταν βγαλμένη σαν από κομπιούτερ. Αυτό το χαρακτηριστικό του έδινε μέχρι τότε μετάλλια.
Η αλλαγή αυτή στο αγώνισμα, η ανάγκη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προσαρμόζοντας το πρόγραμμά του και κάποιοι τραυματισμοί, έπαιξαν το ρόλο τους για να σταματήσει η συλλογή μεταλλίων το 2012. Στη φετινή του εμφάνιση στο παγκόσμιο της Κίνας ο Μάρας έδειξε ότι παραμένει δυνατός και στο διάστημα που ακολουθεί θα κάνει την τελική του αντεπίθεση για το μοναδικό του απωθημένο. Αυτό δεν είναι άλλο από το Ολυμπιακό μετάλλιο. Το 2004 στην Αθήνα του στέρησαν οι κριτές την ευκαιρία να το διεκδικήσει, αδικώντας τον καταφανέστατα στη βαθμολογία και αφήνοντάς τον εκτός τελικού. Το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο είχε πτώση και το όνειρο παρέμεινε ανεκπλήρωτο. Το 2016 θέλει να βρεθεί στο Ρίο για μία ακόμα, ίσως την τελευταία προσπάθεια.

Στα 31 του χρόνια και όντας ένας πολύ ώριμος χαρακτήρας έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται την επόμενη μέρα. Αυτή την περίοδο παρακολουθεί τη σχολή προπονητών γ’ κατηγορίας ενόργανης γυμναστικής. Τετράδιο, στυλό, σημειώσεις, κανονικός μαθητής και πολύ επιμελής. Το μέλλον του είναι η γυμναστική. Το εκπαιδευτικό κομμάτι στο οποίο «κόλλησε» είναι το πτυχίο του στα ΤΕΦΑΑ. Δεν φταίει βέβαια ο ίδιος αλλά οι γραφικότητες του ελληνικού κράτους, αφού δεν υπάρχει καθηγητής γυμναστικής για πάρει ειδικότητα. «Τι ειδικότητα να πάρω; Μπάσκετ;», λέει χαριτολογώντας και με αυτοσαρκασμό ο Μάρας. Σε πρώτο πλάνο πάντως αυτή τη χρονιά θα μπουν οι προπονήσεις του και μάλιστα μέσα στο 2015 θα κάνει αυτό από το οποίο ξεκίνησε, το σύνθετο ατομικό. Το 2000 είχε κατακτήσει το πρώτο του μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση ως έφηβος, χάλκινο, στο σύνθετο ατομικό πράγμα ασύλληπτο για Έλληνα γυμναστή. Στη Γλασκόβη 15 χρόνια μετά θα παρουσιάσει προγράμματα και στα έξι όργανα, με το μονόζυγο πάντα να είναι το κάτι ιδιαίτερο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/