Connect with us

TOP

Κενυάτες σαν… Σπαρτιάτες! (φωτο)

Published

on

Ξύπνημα στις πέντε το πρωί, καθάρισμα τουαλέτας και πλύσιμο πιάτων περιλαμβάνει ο δρόμος των Στέφεν Κίπροτιτς και Έλιουντ Κιπτσόγκε για να φτάσουν και να μείνουν στην κορυφή.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Προπονητικά καμπ σε εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες ανέσεις είναι αυτό που επιδιώκουν οι περισσότεροι προπονητές για τους αθλητές τους. Όχι όμως αν αθλητές είναι ο Στέφεν Κίπροτιτς ή ο Έλιουντ Κιπτσόγκε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και στους σημαντικότερους μαραθώνιους του κόσμου οι δύο τους είναι οι απόλυτοι σταρ. Στο καμπ υψομέτρου τη δυτικής Κένυας όμως δε γίνεται η παραμικρή διάκριση. Ευνοϊκής μεταχείρισης δεν τυγχάνει κανένας. Η σπαρτιατική ζωή είναι για όλους. Ο Κίπροτιτς και ο Κιπτσόγκε γνωρίζουν όσο κανείς άλλος πως αυτό ο τρόπος προπόνησης είναι καθοριστικός για να επιτύχουν. Με τη δόξα και τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από τις διακρίσεις τους, θα μπορούσαν να γυμνάζονται διαφορετικά. Αντιθέτως στο καμπ υψομέτρου τραβάνε πόσιμο νερό από ένα πηγάδι, αρμέγουν τις αγελάδες που βόσκουν στα γύρω χωράφια, καθαρίζουν τις κοινόχρηστες τουαλέτες και μοιράζονται στενόχωρα δωμάτια με άλλους αθλητές.

«Ποτέ μην πεις ψέμματα στον εαυτό σου»
Στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι του Κιπτσόγκε, ασημένιου Ολυμπιονίκη στα 5000μ. το 2008 και χάλκινου το 2004, κρέμεται ένα απόσταγμα σοφίας του Πάολο Κοέλιο: «Αν θες να πετύχεις, πρέπει να σέβεσαι έναν κανόνα: Ποτέ μην πεις ψέματα στον εαυτό σου». Μιλώντας για το ντόπινγκ ο νικητής των μαραθωνίων σε Λονδίνο, Βερολίνο και Σικάγο είναι σκεπτικός και εξοργισμένος για τα σκάνδαλα ντόπινγκ που ξέσπασαν στην Κένυα που είχαν ως αποτέλεσμα από το 2012 και μετά, που η χώρα κατέκτησε 11 μετάλλια στο Λονδίνο, 38 αθλητές της να τιμωρηθούν. Και ο Κιπτσόγκε πως να μην είναι εξοργισμένος όταν οι συμπατριώτες του χάλασαν τη φήμη των Κενυατών δρομέων η οποία είχε χτιστεί με τόσο κόπο και ιδρώτα…
«Οι άνθρωποι ξεχνούν πως το χρήμα δε μπορείς να το μαζεύεις εύκολα. Δε μπορείς να το θερίσεις. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να φυτέψεις τους σπόρους. Και ποιοι είναι αυτοί; Είναι η σκληρή προπόνηση», λέει 32χρονος. Και αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι όταν κάθε ημέρα τρέχει αμέτρητα χιλιόμετρα ανάμεσα στα δάση συναντώντας και άλλους αθλητές από άλλα καμπ. Τρέχοντας μαζί ο ένας τραβάει τον άλλον, εξηγεί ο Κιπτσόγκε. «Τους βοηθάω και με βοηθούν. Είναι αμοιβαίο».

Ξύπνημα στις 5 το πρωί
Πίσω στο προπονητικό καμπ ένα κουδούνι ποδηλάτου καρφωμένο στον τοίχο ενός διαδρόμου στους κοιτώνες χτυπάει στις πέντε το πρωί. Ο Κιπτσόγκε και ο Κίπροτιτς μοιράζονται τα δωμάτια με άλλους 12 δρομείς από την Κένυα και άλλες χώρες. Τρώνε πρωινό όλοι μαζί γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι, παίρνουν το τσάι τους από μία μεγάλη κατσαρόλα που το νερό έχει βράσει σε ξυλόσομπα και το πίνουν σε μία τσίγκινη κούπα. Ύστερα πλένουν τα πιάτα και τα αφήνουν να στεγνώσουν στον ήλιο.
Η αίθουσα ψυχαγωγίας διαθέτει μία μικρή τηλεόραση – η μόνη καινοτομία που σε κάνει να πιστεύεις πως εκείνο το καμπ δεν είναι ξεχασμένο από τον πολιτισμό. Σε μία γωνιά υπάρχει το τραπέζι για το μασάζ και στον τοίχο σε σκισμένες από τετράδια σελίδες είναι γραμμένο με στυλό το προπονητικό πρόγραμμα.
Ο Αμπντί Ναγκέιγιε, γεννημένος στη Σομαλία που αγωνίζεται με τα χρώματα της Ολλανδίας, προπονείται πρώτη φορά στο συγκεκριμένο καμπ, έχει μείνει έκπληκτος από τις συνθήκες και καμιά φορά πεθαίνει της πείνας αλλά τελικά κατανοεί πως εκεί είναι το μοναδικό μέρος που μπορείς να δουλέψεις απρόσκοπτα. «Οι φίλοι του Κιπτσόγκε συνέχεια θέλουν κάτι από εκείνον. Είναι καλύτερο για τον ίδιο που έρχεται εδώ. Δεν τον αποσπά κάτι», λέει ο Ναγκέιγιε.
Όσον αφορά στο ντόπινγκ ο ίδιος δηλώνει πως στο συγκεκριμένο καμπ δε θα ήταν εύκολο κάποιος να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών χωρίς να το μάθουν οι υπόλοιποι καθώς οι κοιτώνες είναι πολύ μικροί και πολλές φορές ο ένας μπαίνει σε δωμάτιο άλλου χωρίς καν να χτυπήσει την πόρτα. Ο Κίπροτιτς, χρυσός Ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο το 2012 και παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013, αναφέρει πως οι ελεγκτές επισκέπτονται το καμπ απροειδοποίητα για να πάρουν δείγματα και προσπαθεί να κατανοήσει γιατί κάποιος να ντοπαριστεί: «Φαίνεται πως όσοι το κάνουν, σκέφτονται μόνο βραχυπρόθεσμα. Δε θέλουν να ακολουθήσουν το μακρύ δρόμο. Το προπονητικό καμπ είναι ο μακρύς δρόμος».
Εκεί προπονείται η ομάδα της Ουγκάντας τα τελευταία έξι χρόνια. «Ζούμε σαν στρατιώτες και το λέω αυτό γιατί όλοι κάνουμε δουλειές. Όταν δεν υπάρχει φαγητό, μαγειρεύουμε μόνοι μας. Αλλά επειδή πάνω απ΄όλα είναι η προπόνησή μας, όταν έρχεται η ώρα σου να κάνεις κάποια «αγγαρεία» την κάνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται», σημειώνει ο Κίπροτιτς για να συμπληρώσει τον πρώτο και βασικό κανόνα του καμπ: «Όλοι είμαστε ίσοι εδώ. Δεν έχει σημασία αν είσαι πρωταθλητής, Ολυμπιονίκης ή ανερχόμενο αστέρι. Όλοι είμαστε το ίδιο».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/