Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κύμα αντιδράσεων για την υπόθεση του Κόλμαν

Published

on

Η είδηση για τον προσωρινό αποκλεισμό του Αμερικανού σπρίντερ Κρίστιαν Κόλμαν έχει δημιουργήσει εντάσεις στον χώρο του αθλητισμού, με τις απόψεις να διίστανται αλλά την πλειοψηφία να στρέφεται κατά του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Ο Κόλμαν κατηγορεί την AIU πως του την έστησε ώστε να τον αποκλείσει καθώς δε δέχθηκε κανένα τηλεφώνημα από τους ελεγκτές ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι του, όπως δηλώνει (διαβάστε εδώ). Από μεριά της η ανεξάρτητη αρχή αντί-ντόπινγκ επισημαίνει πως δεν είναι υποχρέωση των αρμόοδιων ελεγκτών να καλέσουν κάποιον αθλητή αν αυτός λείπει (διαβάστε εδώ) και έτσι ξεκίνησε ένας «πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους να στρέφονται κατά του Κόλμαν.
Αρκετοί κατηγορούν τον Αμερικανό πως χρησιμοποιεί το κίνημα περί φυλής («Black Lives Matter») με ευτελή τρόπο καθώς το μόνο που επιθυμεί είναι να υπερασπιστεί τη θέση του ενώ επισημαίνουν πως: «Αν κλέβει στους ελέγχους, τότε επιβαρύνει τους μαύρους συναθλητές του. Ας το σκεφτεί αυτό». Από την άλλη, κάποιοι τον στηρίζουν και δηλώνουν πως η AIU χρωστά περισσότερες εξηγήσεις καθώς φαίνεται περίεργο πως δεν τον κάλεσαν στο τηλέφωνο για να γίνει ο έλεγχος.

Στην υπόθεση τοποθετήθηκε η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, Κατερίνα Στεφανίδη, δηλώνοντας σε ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια: «Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, οι ελεγκτές δεν σε καλούν όταν δεν μπορούν να σε βρουν. Έχω ακούσει αυτό να συμβαίνει μόνο με τους Αμερικανούς αθλητές (διαφορετικοί αθλητές και περιπτώσεις). Αν η USADA δεν έχει διαφορετικούς κανόνες από τη WADA, τότε οι ελεγκτές δεν παίρνουν τηλέφωνο. Είτε είσαι εκεί που είπες πως θα είσαι είτε δεν είσαι».
Παράλληλα, ο οχτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των σπριντ, Μάικλ Τζόνσον, εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την υπόθεση του Κόλμαν γράφοντας στο Twitter: «Μετά από μία αυστηρή προειδοποίηση πέρυσι, για τρεις αποτυχημένους ή χαμένους ελέγχους, το να αφήνει ο Κόλμαν κάτι τέτοιο να συμβαίνει τώρα οδηγεί τον κόσμο στο να πιστεύει είτε ότι παίρνει όντως ουσίες είτε ότι δεν παίρνεις στα σοβαρά τις προσπάθειες άντι-ντόπινγκ που γίνονται στο άθλημα. Τι λόγο έχουμε να πιστέψουμε κάποιο από τα δύο»;
Από την άλλη, η Βρετανίδα πρωταθλήτρια των 800μ Μαριλίν Όκορο δήλωσε πως οι αθλητές θα μπορούσαν να ξεγλιστρούν αν δέχονταν τηλεφωνήματα πριν τους αιφνίδιους ελέγχους. Η ίδια απατώντας σε ένα σχόλιο στο Twitter δηλώνει πως δεν ήταν δύσκολο να ακολουθήσεις το σύστημα: «Δεν ήταν καθόλου δύσκολο αλλά όταν σε υπερπροστατεύουν, εφησυχάζεσαι… δεν πρέπει να λαμβάνεις τηλέφωνα, τουλάχιστον εμένα δεν με καλούσαν».
Επίσης, η Βρετανίδα Εΐλιντ Ντόιλ, ορμώμενη από την υπόθεση του Κόλμαν, επεσήμανε πως ακόμη κι όταν ήταν στο νοσοκομείο, μετά τη γέννηση του παιδιού της, είχε στο μυαλό της να ανανεώσει τα whereabouts της: «Ακομη κι όταν ήμουν στο νοσοκομείο για τρεις ημέρες, για τη γέννα του μωρού μου, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως θα πρέπει να ανανεώσω τα whereabouts μου. Είναι απλά κάτι που πρέπει να γίνει για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία στο άθλημά μας».
Ο Αμερικανός μηκίστας Τάιρον Σμιθ προσπαθεί να υποστηρίξει τον συναθλητή του διερωτάται ποιο είναι το κακό στο να πάρεις ένα τηλέφωνο: «Αν βρίσκονται (οι ελεγκτές) έξω από την πόρτα σου, στην τοποθεσία σου, που είναι το κακό να πάρουν ένα τηλέφωνο; Αν είσαι 40 λεπτά μακριά από το σπίτι σου και μπορείς να επιστρέψεις, να δώσεις το δείγμα… αυτό δεν δίνει την αλήθεια σε κάθε ευκαιρία»;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/