Connect with us

EDITORIAL

Κορυφαίο άθλημα στην Ελλάδα ο στίβος

Published

on

Στο ποιοτικότερο καλοκαίρι που έχει βιώσει ποτέ ο ελληνικός στίβος εξελίσσεται αυτό του 2016 με την Ελλάδα να μετρά ήδη επτά μετάλλια (τα τέσσερα χρυσά) και ενώ απομένουν δύο ακόμα διοργανώσεις με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δίχως αμφιβολία, ο στίβος είναι το κορυφαίο άθλημα στην Ελλάδα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και στην περίπτωση του στίβου το «η καλή χρονιά από τη χειμερινή σεζόν φαίνεται». Ξεκινώντας το 2016 με δύο (χάλκινα) μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Πόρτλαντ, φάνηκε ότι ο ελληνικός στίβος φέτος παρουσιάζεται ποιοτικότερος από τις προηγούμενες χρονιές.
Η επιβεβαίωση ήρθε στο Άμστερνταμ με την ελληνική αποστολή να επιστρέφει από το ευρωπαϊκό των μεγάλων έχοντας ένα χρυσό και ένα χάλκινο στις αποσκευές και αρκετά καλά πλασαρίσματα σε τελικούς. Έχοντας μάλιστα τέσσερα μεγάλα ονόματα (Φιλιππίδης, Κυριακοπούλου, Τσάκωνας, Δουβαλίδης) να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Στην Τιφλίδα, η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη ομάδα παίδων-κορασίδων όλων των εποχών (λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα). Τρία χρυσά μετάλλια που θα μπορούσαν να είναι τέσσερα, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.
Σε δύο μέρες ξεκινά το παγκόσμιο των εφήβων. Μία διοργάνωση όπου η Ελλάδα στο παρελθόν έχει κερδίσει οκτώ μετάλλια με τους έξι από τους μεταλλιούχους να κάνουν μετέπειτα μεγάλη καριέρα και μία (Κοροσίδου) να βρίσκεται ακόμα στην αρχή.
Τα μετάλλια σε παγκόσμια Κ20
1988 Σάντμπουρι (Καναδάς) – Παπακώστας ύψος, 2ος
1990 Φιλιππούπολη (Βουλγαρία) – Σαριτζόγλου σφυροβολία, 2ος
1992 Σεούλ (Νότια Κορέα) – Γκατσιούδης ακοντισμός, 3ος
1998 Ανεσί (Γαλλία) – Ιακωβάκης 400μ. εμπόδια, 1ος
2006 Πεκίνο (Κίνα) – Δουβαλίδης 110μ. εμπόδια, 3ος
2008 Μπίντγκοτς (Πολωνία) – Παπαχρήστου τριπλούν, 3η
2008 Μπίντγκοτς (Πολωνία) – Στεφανίδη επί κοντώ, 3η
2014 Γιουτζίν (ΗΠΑ) – Κοροσίδου σφυροβολία, 3η
Το Μπίντγκοτς το οποίο θα φιλοξενήσει από… σπόντα τη φετινή διοργάνωση έχει αποδειχθεί ιδαίτερα γούρικο για την ελληνική αποστολή. Κατά περίεργη σύμπτωση, οι δύο αθλήτριες που πήρε μετάλλια το 2008 στην πολωνική πόλη (Στεφανίδη, Παπαχρήστου) πήραν και φέτος στο ευρωπαϊκό λίγες μέρες πριν το Μπίντγκοτς γίνει και πάλι το επίκεντρο του παγκόσμιου στίβου.
Προοπτικές για συμμετοχή σε τελικούς υπάρχουν αρκετές και καλές. Η κατάκτηση του μεταλλίου, θα είναι δύσκολη υπόθεση και αν επιτευχθεί θα είναι τεράστια επιτυχία. Να μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα δούμε στο Μπίντγκοτς είναι αυτοί που θα κερδίσουν και τα περίσσότερα μετάλλια το 2020 στο Τόκιο. Είναι η γενιά που θα διαδεχθεί τους τωρινούς 30αρηδες που θα αγωνιστούν για τελευταία φορά στο Ρίο. Μπορεί να απουσιάζουν οι Ρώσοι, όμως όλες οι υπερδυνάμεις είναι παρούσες με ότι καλύτερο διαθέτουν.
Σε αυτή τη διοργάνωση θα δούμε και ποιοι από τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν τα προσόντα να εξελιχθούν σε αθλητές υψηλού επιπέδου μετά την ενηλικίωση τους.
Γκατσιούδης, Ιακωβακης, Παπακώστας ξεχώρισαν ως έφηβοι στα παγκόσμια και έκαναν μεγάλη καριέρα σαν άνδρες. Η πορεία των Στεφανίδη – Παπαχρήστου είναι η φυσική συνέχεια των εφηβικών τους χρόνων. Ο Δουβαλίδης, μπορεί να μην έχει κατακτήσει ακόμα μετάλλιο, όμως είναι παρών σε όλα τα μεγάλα ραντεβού και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το ίδιο περιμένουμε να συμβεί και με την Ηλιάννα Κοροσίδου. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν στο Μπίντγκοτς.
Να μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εκεί όπου η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες για να αυξήσει τη συγκομιδή των μεταλλίων της. Παρά το γεγονός ότι στην αποστολή δε θα υπάρχουν ο Λούης Τσάτσουμας (μήκος) και ο Αντώνης Μάστορας (ύψος), ενώ και η παρουσία της Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ) είναι αμφίβολη, οι προσδοκίες για Ολυμπιακό μετάλλιο μετά από οκτώ χρόνια είναι υψηλές. Η Στεφανίδη είναι η πιο φορμαρισμένη επικοντίστρια αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Η Παπαχρήστου ξέρει να… κλέβει μετάλλια στους μεγάλους αγώνες, ενώ δε θα πρέπει να διαγράφουμε τον Φιλιππίδη, όπως και τον Μπανιώτη που μετά την απουσία των Ρώσων, δε θα έχει αντίπαλο ούτε τον σούπερ άτυχο Ταμπέρι.
Ο ελληνικός στίβος δεν αποκλείεται να φτάσει στο τέλος της σέζον, ακόμα και τα 10 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και να μην ξεχνάμε και τα πλασαρίσματα στους τελικούς που είναι τεράστια υπόθεση. Αν ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες προετοιμασίας που δεν έχουν καμία σχέση με τα ομαδικά αθλήματα που μια πολυτέλεια την έχουν, τότε δίχως αμφισβήτηση, ο στίβος είναι το Νο1 άθλημα στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή οι αρμόδιοι, θα πρέπει να αρχίσουν να το αντιμετωπίζουν και ως τέτοιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/